自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽媽是做出入口及零售的業務,貨物大部份是廠尾貨及貨版,什麼都會有。通常每柜貨物中,總會有些對媽媽來說是沒有市場價值的貨品,例如無啦啦有十箱擦子膠,幾箱唔等洗既家居擺設之類,就連冬天既褲都有十幾廿箱。。。久而久之長期塞住個倉。我近日開始回公司幫媽媽開展網上直銷部門,做生意既同時,我好想將呢D長期都會出現,而又無咩市場價值既貨品,變成做善事既行為,媽媽雖然同意,但她說了一句,小心好心做壞事,香港人而家咩都鬧得一餐,處理得唔好非常易乃野。我同意佢既提醒。所以必須要用簡單而直接既方式進行。唔好涉及要向政府申請什麼牌照,登記什麼慈善團體之類。

我而家唸緊一個方案,想大家比D意見,因為你地係網上用戶,你地既想法最直接。

我會在公司網購網頁上及FB開一個義賣區,義賣區內有一個個案提供版面,for網民提供需要受助既獨立個案,例如某某獨居老人需要一個雪柜或輪椅等等。。。然後我會親身向受助人做一次探訪,確定其需要,然後在義賣區為此個案推出一批貨物義賣,所有款項全數用於購買該用品給該受助人,並會張貼出單據及照片供網民認證。

我比較主觀地傾向一些雖然小恩小惠,但可以直接幫到受助人既方式,此方式我個人認為最簡潔,最重要係將受助人既麻煩減至最低,不需要填表申請,不需要應付一些無謂探訪之類。我想聽聽各位既意見。

至於全部捐給某某團體之類的意見,暫時唔考慮,因為媽媽以前有試過,但經歷不太愉快,亦唔覺得真係幫到人。親力親為比較做得安心。

子爵府

回覆:adrian媽咪 的帖子

你嘅心意係好,但過程好似複雜咗少少,唔好多人都唔願受訪,如果真係做善事,不如送比深水埗油麻地晨早擺街檔嘅老人,佢地都係低價賣返比同區需要人士。

侯爵府

引用:我媽媽是做出入口及零售的業務,貨物大部份

原帖由 adrian媽咪 於 13-05-18 發表
我媽媽是做出入口及零售的業務,貨物大部份是廠尾貨及貨版,什麼都會有。通常每柜貨物中,總會有些對媽媽來 ...
咁你好唔得閒架喎……當然係好事,但一個人做得黎嗎??

大宅

引用:Quote:原帖由+adrian媽咪+於+13-05-18+發表

原帖由 skybiebie 於 13-05-18 發表
咁你好唔得閒架喎……當然係好事,但一個人做得黎嗎??
嗯。。。其實我都幾得閒,平常時間都做義工多,反正時間多所以番公司打呀媽主意

大宅

引用:你嘅心意係好,但過程好似複雜咗少少,唔好

原帖由 oguh 於 13-05-18 發表
你嘅心意係好,但過程好似複雜咗少少,唔好多人都唔願受訪,如果真係做善事,不如送比深水埗油麻地晨早擺街 ...
嗯。。。了解下先。謝謝意見

子爵府

回覆:搜集意見

捐去學校,教會,多的人受惠

公爵府

你唔係啲慈善機構職員,人地未必敢俾你上門家訪。你有心做善事,賣左既錢捐俾慈善團體或直接將物資捐左佢仲好

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

大宅

引用:你唔係啲慈善機構職員,人地未必敢俾你上門

原帖由 alik 於 13-05-18 發表
你唔係啲慈善機構職員,人地未必敢俾你上門家訪。你有心做善事,賣左既錢捐俾慈善團體或直接將物資捐左佢仲 ...
賣左,錢入左公司,都幾難令老媽攞番出離

大宅

其實想法係出自fb. 有好多義工朋友都會出post話某某老人需要咩,然後我地就夾錢比朋友買比老人,朋友買完會貼出單據。受助人我就唔太擔心,因為仲有好多老人家排緊物品。我最擔心係操作上有冇問題。

大宅

引用:你唔係啲慈善機構職員,人地未必敢俾你上門

原帖由 alik 於 13-05-18 發表
你唔係啲慈善機構職員,人地未必敢俾你上門家訪。你有心做善事,賣左既錢捐俾慈善團體或直接將物資捐左佢仲 ...
同埋,最重要係,我想比買野既人知道,係佢做緊善事,唔係我。

首頁

尾頁

跳至