夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否瘋了? c9轉左 ftm 一段時間,有姐姐打理家頭細務,囝囝就快上學。但囝囝出世以後,天天都吵架。她要什麼,差不多都滿足她。明明是姐姐可以幫手的家務,她也呼喝要我做,我已經講我放工後好累(精神上), 周未都會陪囝囝去街,去公園。究竟問題在那?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不如你都叫佢搵份工啦

happyb_happyb    發表於 13-5-14 19:38

別墅

可能佢覺得你參與度不足, 或者佢要既係心靈既慰藉, 你可不可以同佢傾下, 唔好有問題就單方面亂諗啦, 我就係因為呢D 0溝通攪到而家咁

大宅

回覆:沒有第3者,沒有金錢問題,沒有暴力問題,但都想離婚

問題係覺得你唔明白佢囉!佢可能覺得你認為佢全職冇壓力,其實可能大家都有唔同嘅壓力。。。你諗住你已經做得夠,可能佢認為未夠!大家平心靜氣交流吓先!有姐姐唔代表乜都可以由姐姐代勞嘅。。。又可能佢未適應全職媽媽嘅生活呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你C9係咪有病?

複式洋房

感情既野唔可以凈睇表面,你有冇同c9溝通過佢心入面諗咩?會唔會覺得湊B好大壓力,想你形式上心理上幫輕下? 但係你冇呢?
如果你未嘗試了解c9內心,而自己已下定論覺得c9係無聊既話,對件事都冇幫助𠺢!

祝和好如初!

子爵府

你太縱佢囉
咁佢喺屋企做咩? 一日三餐邊個煮?

子爵府

育兒性格勳章 BK Milk勳章

無所事事,覺得自己喺屋企存在價值低
我成日都係咁,為極無聊野同c6開拖(鬧交)
而家努力為自己增添EQ 中

子爵府

係咪產後抑x?

大宅

我覺得真係要抽d時間傾。

男爵府

回覆:多多慶 的帖子

你當佢係乜?老婆?小朋友既阿媽?定係工人指揮?
頭家你都有份嫁,唔好乜都指意個工人啦,個細路d衫d玩具d書,你要接觸下至知係邊嫁,掉轉頭工人行開行埋,唔通連搵件初俾個細路著都唔知係邊呀?多隻香爐多隻鬼呀!多個工人,係,可能有d手板眼見工夫好似洗吓野倒吓垃圾有多對手做,但工人都要教至識做嫁!好多男人包括我件「難忍」都係咁,成日以為請個工人就解決晒,係囉喎,咁易咩?佢地果d種族既人有咁醒,個國家就一早興盛唔洗輸出人民去另一個地方做工人啦!

珍珠宮

你好像常常都對太太不滿。照你講嘅嘢,我都有少少覺得你太太唔啱,例如playgroup遲到,吵架。佢無返工又唔駛做家務,似乎被你寵壞了。你有無嚴厲咁同你太太講叫佢改吓啲壞習慣同脾氣。

大宅

欠浪漫!

大宅

我周未放假都有一家人出去玩,去公園,去老人家屋企。全職照顧囝囝是她決定的,如果她想出來做野,我是不反對的。姐姐放假的日子,早上都是我先起身照顧囝囝,她就睡到11點左右

複式洋房

講清講楚啦

大宅

引用:欠浪漫!

原帖由 金盆洗手 於 13-05-14 發表
欠浪漫!
啊! 放低囝囝,2口子漫步沙灘? 哈哈! 她一定不捨得放低囝囝。她跟你有共通點,全程投入照顧囝囝而忽略了老公。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

女人講到尾都係需要男人表現關心同鍚佢, 亦鍾意男人同佢溝通多D, 或者你會覺得你C9做好多野都唔0岩, 但如果你可以先行前一步安撫好佢個"心", 你個家先唔會越變越多問題, 你2公婆都唔會越行越遠.

加油, 你多D主動同老婆傾下, 問下佢做乜咁先啦~ 一切皆有因嘛.

.........................................

大宅

BK Milk勳章

女人係要人關心,,,,唔係佢要咩你俾咩佢就叫做左老公既責任,,,
請左工人係幫佢分擔左,,,,無可否認佢唔洗反工,,,你地亦無金錢上既問題,,
但小朋友出世後你地有無二人世界既時候?!
女人呼喝你做野發你脾氣有時候係想你專注下留意下佢既存在,,,,
但見你似乎認為給予物質就係一切,,,,,一頭家無論點都好,,,
都要溝通下,,,,,小朋友出世後更加小左兩夫婦相處既時間同情趣.,,
我明白男人為事業專注,,,,,放工反黎係會好累,,,,但間唔中都要有D情趣/浪漫,,,
依D野唔係有無第3者/金錢上既問題,,,係女人心靈上都要有人陪下哄下,,,,
當佢唔再發你脾氣呼喝你既時候,,,到時你後悔都黎唔切,,,
難得你老婆仲會發你脾氣,,,你都要認真咁體諒佢究竟需要D咩,,,
去滿足佢,,,,,,,無人係完美架,,,只有你同你老婆50%+50%=100%完美

複式洋房

她想老公多啲同佢傾計啫... 你唔會以為個仔同工人可以代替你的地位吧??? 一個人在家, 對住個細對住個非親非故的人, 好空虛的...

大宅

引用:女人係要人關心,,,,唔係佢要咩你俾咩佢就叫

原帖由 leanleana 於 13-05-14 發表
女人係要人關心,,,,唔係佢要咩你俾咩佢就叫做左老公既責任,,,
請左工人係幫佢分擔左,,,,無可否認佢唔洗反工 ...
多謝提醒!

首頁

尾頁

跳至