想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係好後悔去左睇政府醫院

信政府醫院就真係後悔一世.... 我上星期作小產, d血好似流M血咁流, 我當時好驚, 即刻睇QE急症室, 個醫生話check到bb仲起度, 叫我入院觀察, 我當時緊係話好啦, 點知原來係好錯既決定....
我一入院就有個醫生同我檢查, 佢用鴨咀拑check我下面, 佢好大力, 佢話要抺乾淨入面d血,佢先睇到我個子宮頸有冇擴張到, 我俾佢咁樣整一整, 我痛到喊, 個醫生仲鬧我, 話我夾住隻腳, 佢好難檢查, 後來又'禁'我個肚檢查. 我落床果陣見到流左好多血,果一刻我先識後悔, 後悔點解俾佢用鴨咀拑檢查, 乜作小產唔係應該盡量唔好受刺激, 要卧床休息架咩?
後來隔左一陣另一個醫生話要同我照陰超, 佢new黎new去都話乜都照唔到, 我同佢講起急症室醫生話照到個bb仲起度, 佢就話bb可能已經流產左, 所以照唔到,後來又好大力'禁'我個肚檢查...照完陰超後, 我又流左好多血. 咁樣檢查法, 本來可能保得住都冇啦!! 我真係好後悔冇拒絕用鴨咀拑檢查.
後來隔左幾個鐘, 個bb就排左出黎..... 我真係唔明, 我後來先排左bb出黎, 點解果陣會照唔到? 仲有同我用鴨咀拑檢查果個醫生, 後來我先知佢原來係實習醫生! 我見佢同隔壁床take history果陣, 連一隻好簡單既藥都唔識!!
第二日醫生就叫我出院, 話出左院仲會有胎'塊'流出黎, 佢俾左一星期假我, 我叫佢俾多幾日, 因為我份工要體力勞動, 佢堅決拒絕左我....
我其實唔想再提呢件事, 因為bb走左係事實, 講都冇用, 但係我唔想其他人會好似我咁, 大家應該要起適當既時候出聲, 唔好乜都信晒d醫生.

複式洋房

Re: 真係好後悔去左睇政府醫院

dadawyk,
Sorry to hear that...
你要好好休息, 唔好諗咁多.
一定要好好調理身體~

政府醫生真係唔可以信晒...
我上次小產, 星期一去政府醫院產檢, 連我自己都睇到ultrasound裡嘅bb心跳比較慢, 問醫生有冇問題, 個醫生都話冇; 星期六我去私家產檢, bb已經走了....
唔明當日佢點解唔理我....

男爵府

dadawyk

知道你心裏依然難過, 我於2005年6月份也小產, 亦非常憎政府e生, 當時我有post出

洋房

I'm sorry to hear that :-|

不過好難避免呢, 如果一早已打算去政府醫院生, touchwood有咩事的話, 都係一野就飛番去政府醫院

大宅

dadawyk :
十分同情你的遭遇,我都好怕去政府醫院生,不過想慳$,冇法.現在政府醫生質素參差(好多好的轉到private), 真是睇你好唔好彩!
如有下次(大肚),都係去私家好D!

大宅

甘既事要keep 住 up 上去俾人睇下先!!
:-( :-( :-( :-(

複式洋房

多謝咁多位關心~

其實中間我有d野未講, 我起急診室度本來個醫生叫我返屋企, 第二朝9點去佢地既婦產科度睇, 但係果陣已經係半夜兩點, 我老公擔心我, 唔想我走來走去, 幾個鐘又出返黎, 所以我就上左觀察病房, 等到九點睇婦產科. 後來到左早上八點幾, 有個醫生巡case, 佢又係用鴨咀拑檢查, 但係呢個醫生就好小心, 我都唔係太痛, 個醫生見我咁既情況就話直接上婦產科病房, 唔駛等睇果個婦產科專科. 之後既事我就講左俾你地聽啦.

我起入院短短唔夠十個鐘就俾人用鴨咀拑檢查左三次, 陰超照左兩次, 但係就一樣treatment都冇俾到我...

我而家諗起件事仲係好唔開心同後悔內疚, 我覺得好似親手送bb走咁. :-(

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

政府醫院有無搞錯呀

別墅

dadawyk,

聽完您的經歷, 都唔知講什麼好, 快 d 收拾心情, 再努力過, 希望您再 bingo 過...

雖然我未生過 bb, 但係有時聽 d friend 講 政府醫院 d 醫生 比較淺經驗, 同埋他們要一個照顧和同埋做許多檢查.....
所以我 d friend 都告訴我如果想生 bb 的話, 係私人醫院生比較好, 所以我都好努力儲錢, 如果有了 bb 的話, 我都會係私人醫院由 follow 的醫生比較 safety.

大宅

dadawyk,

我同你有相同遭遇, 上一胎作小產, 入了政府醫院, d醫生用鴨咀拑check我下面, 有d醫生做了好耐都唔成功, 要call第二個醫生來做. 我都覺得無事都會變有事. 入得政府醫院, 第一線幫你做檢查既一定係實習醫生, 你要等到朝早先有正式醫生巡房, 呢個所謂正式醫生都係好young. 幾時至會見到資深醫生? 係當你個胎有事, 無得救, 佢想勸你做流產手術, 就會搵個資深醫生來handle你.

呢個係我上一胎入了三次政府醫院既經驗(pmh & pwh). 無treatment可做. 所以有事作小產, 若在日間, 應去c+診所搵你既醫生. 若在晚間, 可去私家醫院, 收費可能要千幾二千, 不過人命唔可以用錢衡量. (我之前唔知作小產可入私家醫院, 而家搵緊各私家醫院資料作比較, 以備不時之需.) 唔好再入政府比d物都唔識既實習醫生做白老鼠.

dadawyk,
不如你將呢件事post去產前產後, 等多d人睇到.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

複式洋房

Eclipse_2006,

我已經post左去產前產後, 等多d人睇到, 唔好步我後塵.

大宅

我覺得而家你最緊要係養好身體.

從另外一方面來睇係,與其勉強要留一個唔健康的胎,將來你可能會更加後悔,既然胎已經走左,寄望下一次會有一個更健康的胎,因為如果唔係,壓力會更加大.

唔好再從傷心方面再去想,要展望將來,唔好要身邊的人擔心你.

努力!

別墅

其實你地哩d遭遇可唔可以追究0既哩

我6月份0係屯x醫院生∼正常bb出世後會幫bb驗下有冇哮素缺乏症∼第5日就會出報告∼如果驗到有∼就會打電話通知∼bb出世後第9日∼佢因為有哮素缺乏症聞到d嗅丸而溶血∼塊面仔非常黃∼黃到打破醫院紀錄(300幾度)∼但我個bb就600幾度∼搞到要換血∼細細個身上就插住好多針筒∼真係心痛c我 :-( :-( ∼我一路望住佢就一路0係度喊 :-( :-(
而且換血又會有好多後遺症∼例如:視覺、聽覺、腦等等
0既發展∼我到而家都仲好擔心 :-( :-(
d醫生仲話換血好正常∼叫我唔使0甘擔心∼好多人都換過∼但係我好想問:點解你地醫院唔打電話通知我∼同我講話我個bb有哮素缺乏症∼0甘0哩d事就唔會發生啦!我唔擔心就假啦∼bb黃到600幾度∼
如果我會再生多個∼我實唔會再去政府醫院生

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

見到妳既經歷,都好為bb可惜...

我之前都有作小產,但就去左仁安睇,
醫生係專業既~但佢都有用鴨咀拑幫我拑左d血塊出黎(都會有d痛架),都用陰道超音波照檢查左一次(因為小b太小,係肚度照唔到.)之後佢俾左安胎藥,維生素,葉酸我,就回家.

我諗政府係真係唔應該check咁多次,即刻同妳打安胎針or妳食安胎藥....

不過而家都只可接受這事實.....希望妳好快有個健康bb~~

大宅

聽左你既經歷好替你難過,同時令到我對政府醫生既信任指數又減一級。話說我麻麻之前入威院,個醫生話要幫佢吊藥入血管,佢話我麻麻血管好難睇到,幫佢拮完又拮(十幾次之後),個醫生去問個護士點算,之後都係拮唔到,我同佢講俾我麻麻休息一下先,遲o的先拮過喇!聽到我麻麻叫痛,我個心就好似俾佢支針一下一下拮入去咁痛,後來,先知佢係見習醫生o黎傢。ooh noooo.....

LilianLegend,

想問你上次作小產入仁安要幾多錢埋單呀?我想作個參考,唔該晒。

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

dadawyk

我都明你的心情. 咁你不如都寫信去醫管局投訴個兩個醫生. 等佢地第日唔好再亂黎.

希望你早日康復. 唔好太傷心....

民房

dadawyk,

唔好想太多, 休息多d,食多d花膠保養返個子宮再努力過!

我上年作小產,由晚上流到第2日都唔停,流好多血,我冇去政府,我去

複式洋房

好多謝咁多位既鼓勵 :-P
而家件事既成事實我都唔想諗咁多,其實都係我自己唔醒目, 所以都冇諗住投訴個兩個醫生. 而家我最緊要養好個身體, 幾個月後再計劃生bb.
我想問下大家係咪冇產科既保險買架? 如果我唔好彩又遇到d咁既情況, 去私家醫院睇要幾錢?

大宅

LilianLegend,

你係日間定晚間入仁安? 係入病房定係睇門診? 用左幾多錢? Thanks.

我之前都有作小產,但就去左仁安睇,醫生係專業既~但佢都有用鴨咀拑幫我拑左d血塊出黎(都會有d痛架),都用陰道超音波照檢查左一次(因為小b太小,係肚度照唔到.)之後佢俾左安胎藥,維生素,葉酸我,就回家.
,
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

dadawyk :
千萬不要唔開心,盡快養好身體,再來!
有好多孕婦書話小產是本身胎兒有problem,就算生到出來,未必好事!所以唔好唔開心同內疚,這樣也無濟於事!
明天會更好.

首頁

尾頁

跳至