跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇幫bb用牙膏刷牙仔???

Bo_B好鐘意刷牙,不過就唔係好識吐番d水出來,(入一大啖,吐幾滴) 爸爸成日話要開始用牙膏,雖然已經買了可吞入肚的bb牙膏,但始終都覺得e+用有d似食牙膏咁,大家覺得點呀?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 有冇幫bb用牙膏刷牙仔???

Kevin食O左牙膏好耐, 佢唔識吐水, 我O地係用杯清水俾佢浸浸隻牙刷再刷, 當係"浪口"... 不過牙膏我O地唔會O即得多, 一粒紅豆咁大啦... :lol:

男爵府

銘澤都用左牙膏一段時間lu~ 佢每次刷牙我都會同佢一齊刷, 佢會模仿我, 初時我就用飲用既水比佢"浪口", 之後見佢有吐晒出來, 而牙膏, 我估佢吞少量啦~ 因為銘澤刷刷下會吐下d泡, 所以我唔膽心佢食牙膏

男爵府

好媽媽勳章

卓謙都用左牙膏幾個月喇,佢初時都唔識得"浪口"架,我同謙爸就不停咁示範俾佢睇,過左個多星期佢就識喇,不過佢刷牙時好like咬住支牙刷,少不免會食到少少牙膏,佢地咁細個真係好難避免囉,我又覺得ok喎

複式洋房

自恩恩識得用牙咬我的手指後, 我已經不再用綿花同佢刷牙, 同佢用食水刷, 但爸爸話這樣刷不乾淨, 因為牙刷同牙仔都因為有口水而有細菌, 恩恩當時未識吐水. 上星期知道恩恩識吐痰, 立即教佢刷牙. 我無用小孩牙膏示範, 佢覺得不一樣, 所以我用佢的牙膏, 但我一晚刷了3次牙

珍珠宮

好媽媽勳章

我有俾智程用牙膏的. 因為唔用牙膏, 佢唔肯刷牙.
佢當落牙膏好似玩咁, 刷一次牙, 不停咁講話"少少牙膏" (即係叫我地再擠多少少牙膏俾佢).
我係用pigeon食得落肚的bb牙膏. 不過我試過d牙膏有少少甜甜地咁, 都有d懷疑那些甜會唔會令bb蛀牙, 所以我落好少好少牙膏的.

大宅

思晴十個月左右,我買左套有三支裝的牙刷俾佢,一支係按摩牙肉,係咁易俾佢試下刷牙,等佢出牙冇咁辛苦,另外兩支係等佢大少少用,初頭佢好鍾意,不過有一派唔肯刷,仲要同佢拉鋸成個鐘添,剩係肯
我家有三個妹...

大宅

小V一有牙仔(6個月)我就開始比佢刷牙 (當按摩), 而用正式有毛的牙刷就係1歲左右 佢一向都好喜歡刷牙仔, 我到了1歲半就比佢用牙膏刷牙 (用chicco個隻), 佢而家攞住牙刷一路刷牙仔, 一路(亨)刷牙歌..哈哈

首頁

尾頁

跳至