爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

Congratulation!!!!!!!!

大家努力

複式洋房

Re: 我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

wyks,

你通常在日間或晚間學車呀? 抑或在週末(Sat/Sun) 學o架?

在迎新課時, 個sir 講到好似好難book堂, 不停地hard sale/promote "智專"課程...If we upgrade to the "智專"課程, 便會有專人幫你安排課堂 and other better services etc.

事實上, 你覺得book堂是否好困難? Is the telephone hot line always busy/engaged?

複式洋房

如果join個"智專"課程, 就好似出面跟師傅學咁樣, 你以後有乜都係同個師傅deal,book堂都係直接搵師傅,聽落好似幾好,但要注意幾點:
1. 上堂時間會跟出面行規, 即45分鐘, 通常佢會sell你平時係學院上堂都係要等開車同落堂喳返來,前前後後都冇左10幾分鐘啦,講就咁講, 實際真係蝕左鐘喎
2. 就因為上堂時間短左, 有d師傅會叫你每次book兩堂,話咁樣先會學得好d喎, 如果你諗住一個星期喳兩日,咁你會好快會上哂d堂,到路試前一早上哂堂,你實要補鐘
3. 個師傅係冇得揀, 係學院學反而可以自己揀, 同埋d師傅係唔同pool的。
我之前係泊車同路試分兩次考(漸進式),考完泊車個日,佢有人帶我入間房度sell我轉做智專課程, 可能當日個人心情緊張到未平服,個陣我冇諗清楚就俾佢sell到,後來我發覺智專課程會係第2d師傅,有點後悔, 因為一路跟開個師傅(我之前介紹過的--820)都幾好,所以最後都轉返普通課程。
最後, 要提一點, 就算係學院都有d師傅如上述第2點叫你每次book兩堂,你自己決定跟唔跟, 我第1堂個師傅就係咁, 仲要個師傅唔知做乜好惡,好似唔知我係第1堂咁,乜都俾佢鬧,後來第2堂跟820就好好多,佢一路好有耐性,我問佢係咪要一次過book兩堂,佢話梗係唔好,喳成兩個鐘,咁攰邊學到野,同埋就算book兩個鐘,完左第1個鐘都係要喳返埋位,再喳過出去,其實如果一個星期學兩日,最好兩日隔開d,例如星期一&星期四

複式洋房

book堂唔係好難,係打個hotline難,要book堂最好預早2-3個星期,上網都有得book,不過好似要佢覆先作實,我通常會係上完堂係學院個terminal度自己book

複式洋房

hi all..你地好, 我都報左小瀝源駕駛學院, 25堂, 綜合棍波私家車, next wed考written test.

想問下, if pass, i need book the考車日期同學車日期. 應用咩策略, 如一week學幾堂, 一堂幾多個hr好? 考車日期最好係幾時 (3個月後?)

學車日期need預先book定, 應一次過book幾多堂先? 有無咩advice? 亞sir成日話最好一次過book晒, 因d堂好full下wor

複式洋房

BB爸爸...可以揀自己心儀的師父的ma? how?

複式洋房

Nicole_Mom, 恭喜你pass左筆試, 我next wed考啦, 好緊張呀! 想問下你是否study晒全本書? 定只study亞sir話個幾個chapter呢?

而家佢地真係勁hard sell個"智專"課程, 我上左2堂理論課, 每次落堂都問會唔會轉智專咁, 講到好似天下無敵咁

複式洋房

wyks ...恭喜你pass左中期試呀!

我take左綜合, 因我怕只上了3/4堂就要去考試會好易fail.

複式洋房

係呀, 你係可以自己揀師傅的,當然如果你係第一堂,根本唔會識揀, 佢電腦會隨機揀個俾你, 每個師傅會有個編號, 你可以係terminal輸入,如果係counter都可以同個staff講,我問過連個d理論堂導師都可以book,不過佢地可以被book既時間當然會少d。
你可以一次過book哂d堂,但如果要改時間唔可以太遲,要收charge, 我自己個陣因為返shift時間唔定, 就每次book定兩個星期既堂。
喜喜兒 寫道:
BB爸爸...可以揀自己心儀的師父的ma? how?

複式洋房

我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

Nicole_Mom

我多數都係夜晚,因為可以唔駛請咁多假來上堂,大約有3堂是在日間上。我經驗實況是上慣晚上,到我日頭上堂時,覺得易D。

我個陣時星期六,就好full,所以唔多時間有得揀。

我無upgrade"智專"呀,又要加錢。我見佢地普通課程揸的車,model架架一樣,應該分別不大,所以覺得專車與否,都不大問題。另外時間得45分鐘又少D。

Book 堂難唔難?,我學中期試時係暑假,多人學,所以靚時間就真係難book D。我就一次過book晒所有堂,咁樣,較後的堂可以揀D自己喜歡的時間。因為逐堂book, 有可能要揀D剩餘的時間,時間未必咁理想。

話時話,學校都幾hard sell 智專

複式洋房

喜喜兒

你好,歡迎你加入。

比心機,筆試真係不太難,唔好太擔心。有緊張都正常既,我都有

我個時,剩係讀a sir 講個D。成本讀?我驚我蠢蠢地,記唔到。

複式洋房

wyks ...咁考筆試時有無出到嗰d(out of a sir 講個D)題目呢??

我都驚記唔到咁多, 我年紀大呀

複式洋房

呀...你地有無上到筆試班(免費&唔駛book)? 值得上嗎??

複式洋房

喜喜兒

"考筆試時有無出到嗰d(out of a sir 講個D)題目呢?? "

無喎!讀個D考個D架

複式洋房

喜喜兒 寫道:
呀...你地有無上到筆試班(免費&唔駛book)? 值得上嗎??

老實講,如果唔駛返工得閒,去下都無妨,又唔駛交學費,當去下街

但如果專程請假去,就 ?-( 唸下啦先)。好多人,自己睇完書仔去考,都考到啦!

複式洋房

wyks...thks! 希望我都pass啦! 之後再請教大家book上堂同考期的問題...

複式洋房

我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

喜喜兒

唔駛客氣,祝你pass。

複式洋房

小瀝源駕駛學院學車

BB爸爸

想請教你,現在我編緊學路試的課堂,其中有兩堂是孖堂(第5,6堂),路試課程只學10堂。

會否這孖堂,我其實要一次過學兩條考試路線(即每堂一條),會否好混亂和難記?需要拆開上嗎?

其實學一條路線,學幾多堂架?

初上第一堂,是否已經出街啦?

現在學3條路試線:銀城線,大涌線,河畔線,你地個時係唔係都係學這3條架?

複式洋房

喜喜兒,

As wyks said, 不用緊張喎...筆試真係不太難. 我是study晒全本書, 亞sir話個幾個chapters我會重複溫習多D啦.

加油, 努力...我預祝你筆試成功.

喜喜兒 寫道:
Nicole_Mom, 恭喜你pass左筆試, 我next wed考啦, 好緊張呀! 想問下你是否study晒全本書? 定只study亞sir話個幾個chapter呢?

而家佢地真係勁hard sell個"智專"課程, 我上左2堂理論課, 每次落堂都問會唔會轉智專咁, 講到好似天下無敵咁

複式洋房

Re: 小瀝源駕駛學院學車

wyks,
你係考完泊車,咁之後第1堂係出街啦,你指"孖堂"既意思唔係好明,我印象中我都係學10堂,我都好少孖堂上(除非個星期唔可能上兩日,就會孖堂上),不過我自己都補左幾堂,諗住渣熟d,不過你可以遲d先決定使唔使補,睇自己進度。
3條線,得銀城線同河畔線有得練,大涌橋線有段路係學牌唔入得,所以冇得練,好似有d貴d既package會包一堂師傅渣車而你係做乘客,就會行大涌橋線一次(唔記得呢個項目叫做乜),最初我都有諗過加呢個,後尾都就唔到時間冇加到,不過我諗加唔加都冇乜所謂,因為始終唔係你渣,冇乜大用,同埋聽講80-90%都係考銀城線(最易個條線),其次係河畔線(比較麻煩d係河畔花園間惠康經常有死車要cut線,記住做足打燈望盲區就得),大涌橋線好少考,不過聽講話考中呢條線pass機會都好高,好似冇河畔線咁麻煩。

wyks 寫道:
BB爸爸

想請教你,現在我編緊學路試的課堂,其中有兩堂是孖堂(第5,6堂),路試課程只學10堂。

會否這孖堂,我其實要一次過學兩條考試路線(即每堂一條),會否好混亂和難記?需要拆開上嗎?

其實學一條路線,學幾多堂架?

初上第一堂,是否已經出街啦?

現在學3條路試線:銀城線,大涌線,河畔線,你地個時係唔係都係學這3條架?

首頁

尾頁

跳至