爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在香港駕駛學院學過車或學緊車的一同入來分享

我報左最平個隻package,而家學緊場內駕駛,如泊車等(因我分開考泊車和路試),遲D會在學校考模擬,請問你地考完模擬,D 呀 Sir 會唔會為quota,叫學生加錢補堂或者報駕駛影像分析?

子爵府

Re: 在香港駕駛學院學過車或學緊車的一同入來分享

考模擬試好容易 , 多數都合格

珍珠宮

好媽媽勳章

唔會.

我個時學泊車, 唔係幾掂, 出街又好'滕雞', 而且每一次d亞sir都唔同, 要適應.

之後每堂補$30再加5堂, 改至專plan, 就好好多.

複式洋房

唔該晒!希望我好似你地咁搞掂啦!

複式洋房

hi all..你地好, 我都報左駕駛學院, 25堂, 綜合棍波私家車, next wed考written test.

想問下, if pass, i need book the考車日期同學車日期. 應用咩策略, 如一week學幾堂, 一堂幾多個hr好? 考車日期最好係幾時 (3個月後?)

學車日期need預先book定, 應一次過book幾多堂先? 有無咩advice? 亞sir成日話最好一次過book晒, 因d堂好full下wor

大宅

我的師傅都係一次過book 哂所有堂, 其實唔係好多架 -- 第一他要留三堂考試個日用, 即是餘下22堂, 每次都要book 2堂, 咁都係得番11日, 跟住通常安排5個星期內學哂, 咁就去考...... 你最好就埋理論課的時間, 免係又要專登去上理論課
浪費車錢.

複式洋房

露比媽媽....嘩即係學12日車就去考啦, 仲要5week內學哂, c啦, 有d担心添

你係咪join智專kar??

大宅

喜喜兒 :

所以我第一次就衰了, 跟住補鐘(唔記得係7堂or 9堂)
第二次就成功了.
我係join 智專的, 我係一星期學兩至三天, 而且推到我
最後個5~6個星期學哂, 他話太早去學冇用架喎, 隔得
太耐才學第二堂又係冇用架喎, 總知他話事的.
我考完第二次pass 了後, 個師傅又會想你學"金牌路路通" 我話 : 唔好了, 我要放鬆一下先,心理壓力好大, 我要放鬆
放鬆.......

考完筆試後, 要打電話番去book 路試個期, 個師傅有冇教定你最好選11:00 後, book 到路試個期後, 就可同師傅約時間, 開始學車了

複式洋房

露比媽......oh...thks! 好似真係好快咁

我無join智專, 因已join左包合格, 似乎花得太多on this if join埋智專咁

你講11am後係咪講緊考試時間? why?

咁你覺得由start學車(真係上車楂)計起, 最好幾耐去考呢?

大宅

11am 係講考試時間 --
因為通常的師傅希望當天考路試前, 同你走多兩轉, 看看有冇特別的問題, 例如整路, 爆水管...... , 如果你約得太早考,
咪冇機會比你行一轉, 還有一條路線係"學牌" 唔入得的,
但又有機會會考的, 個師傅會在當天或之前帶你行一次,
又係想看清楚交通情況

大宅

wyks 寫道:
我報左最平個隻package,而家學緊場內駕駛,如泊車等(因我分開考泊車和路試),遲D會在學校考模擬,請問你地考完模擬,D 呀 Sir 會唔會為quota,叫學生加錢補堂或者報駕駛影像分析?

我幾年前報考(黃竹坑)..d阿sir又冇叫我報鐘sell野喎~~我都係上哂d堂之後..臨考前補多2個鐘咁咋...

我係一次過考泊車加路試...

d阿sir都教幾好丫....出到街都冇話滕雞!仲一次過pass添~!

複式洋房

好野!

這topic 又有聲氣啦。

歡迎大家響度發表下意見,心得,問題。

週末快樂。

伯爵府

畀面勳章

我8月25考路試合格, 泊位肥佬.........而家排左10月尾重考泊位。我係學街(鏗鏘)
而家打算考到呢個van仔牌, 就去報電單車。不過唔知駕駛學院好定街外好
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

大宅

Hello, 搵到呢個page好開心, 事原近排同hubby講開, 好想揸車同bb週圍去. 事關我hubby係返6日工的, 平時又收得夜. 所以hubby話自己無咩機會揸, 只係星期日. 如果要買就自己都要學. 我15/16 唔知報邊間. 可否指教一下價錢呀, 咩plan好呀, 仲有無d dirving基本理論o既webpage呢先參考一下呢?

首頁

尾頁

跳至