自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-04-04+發表咁

原帖由 木土土 於 13-04-04 發表
個陣真係好正,有段時間屋企裝修,老公可以日日返去睇工程進度,有時買野收貨又可以自己即刻返去收唔洗靠工 ...
所以話人既際遇好真係無得講

琥珀宮

引用:我大仔先得六歲,有排等 你哋仔女咁大,好

原帖由 Froggy_joe 於 13-04-04 發表
我大仔先得六歲,有排等
你哋仔女咁大,好快可以解放,兩公婆再度蜜月

...
我細仔都係得中一!已唸緊出年結婚廿周年首次擺低小朋友兩公婆去旅行!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Froggy_joe+於+13-04-04+發表

我細仔都係得中一!已唸緊出年結婚廿周年首次擺低小朋友兩公婆去旅行!

...
睇到都鄧你開心感動

珊瑚宮

回覆:真的很難做全職媽媽嗎?(只作討論,不喜勿入)

點解選擇繼續工作就係對仔女未能盡責呢?

我自己生長係雙職家庭,身邊好多同學朋友媽媽係主婦,但我地成長從未覺得缺少父母關愛,自小分擔做家務,唔似公主對我嚟講更自在。同媽媽更越大越好傾,因為佢完全明白我事業家庭遇上嘅困難。

我冇想過係仔身上重塑「理想童年」,亦唔打算陪佢讀小學中學,佢知佢依家得到係自己肯付出努力嘅成果,知道有事搵我地保證有回應,會盡我地能力俾最合適嘅Support佢.....我唔知我仔會點睇,或者佢大咗回顧先分曉,但呢刻家中冇人投訴。

男爵府

係經濟問題一定要外出工作嘅媽媽我體晾,明白好多都好想可以自己湊返,但無辦法!但嗰d老公搵大把仲去返工,唔自己湊嗰d,我都吾係好明。點解可以放心交俾個陌生人(工人)湊?
其實返工真係易過湊仔,好多人就係吾肯犧牲自己份工而去犧牲左自己個囝囡!就係因為而家咁多細路工人湊大,所以咁多港孩!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-04-04+發表我細

原帖由 Froggy_joe 於 13-04-04 發表
睇到都鄧你開心感動
有小朋友時間過得飛快,我係囡囡四五歲時開始黎呢到,眨眼已過十年!大家jm要加油努力呀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我開頭都以為自己唔得,但身邊親人都讚冇諗過我做得咁好而家仔開始大轉做半職媽,幫輕下

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我做ftm實在太浪費,所以唔做ftm.....

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:點解選擇繼續工作就係對仔女未能盡責呢?

原帖由 wonderlulu 於 13-04-04 發表

我自己生長係雙職家庭,身邊好多同學朋友媽媽係主婦,但我地成長 ...
你教得好好喎,點樣令小朋友覺得讀書或自理係佢自己責任呢?因覺得這個好難令小朋友明白,我大仔明年上小學,我也擔心他應付不來

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:+本帖最後由+Shamuslau+於+13-4-4+20:22+編

原帖由 Shamuslau 於 13-04-04 發表

係經濟問題一定要外出工作嘅媽媽我體晾,明白好多都好想可 ...
咁又唔一定工人揍先變港孩,有些家長也好寵小朋友呢

Trente30    發表於 13-4-4 20:58

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:我開頭都以為自己唔得,但身邊親人都讚冇諗

原帖由 kokobear 於 13-04-04 發表
我開頭都以為自己唔得,但身邊親人都讚冇諗過我做得咁好而家仔開始大轉做半職媽,幫輕下

...
我都贊下你

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+13-04-04+發表

原帖由 bebesoky 於 13-04-04 發表
你教得好好喎,點樣令小朋友覺得讀書或自理係佢自己責任呢?因覺得這個好難令小朋友明白,我大仔明年上小學 ...
你幫得越少,小朋友就自然會自己理得越多!要小一開訓練佢自己對手冊功課同執書包,唔好令佢旨意你幫佢包底!有時d唔緊要既就唔好提佢,佢唔記得做功課或者帶野就由得佢自己面對老師,要適當地狠心先可以訓練到小朋友!

珍珠宮

引用:點解選擇繼續工作就係對仔女未能盡責呢?

原帖由 wonderlulu 於 13-04-04 發表

我自己生長係雙職家庭,身邊好多同學朋友媽媽係主婦,但我地成長 ...
各人有各人的選擇,不要應為自己所想才是對的!:;pppp:

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-04-04+發表你

你幫得越少,小朋友就自然會自己理得越多!要小一開訓練佢自己對手冊功課同執書包,唔好令佢旨意你幫佢包底 ...
睇來要努力訓練自己隻眼開隻眼閉,否則爆血管,依家k3都成日忘記話我知要帶勞作用品(無通告,老師只口頭說給他們),次次都係同學帶咗我見到先知

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-04-04+發表你幫

睇來要努力訓練自己隻眼開隻眼閉,否則爆血管,依家k3都成日忘記話我知要帶勞作用品(無通告,老師只口頭說 ...
你唔比番責任個小朋友,遲d佢唔記得帶野或者做野,佢會反而怪你唔提佢!

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-04-04+發表睇

你唔比番責任個小朋友,遲d佢唔記得帶野或者做野,佢會反而怪你唔提佢!

...
依家都有叫佢自己執書包,因1星期有兩日要帶特別書,我最多會問佢今日星期幾,等佢自己諗。我明白唔可以幫,所以自理方面也全面要佢自己了。唔想佢做無責任既人。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-04-04+發表你唔

依家都有叫佢自己執書包,因1星期有兩日要帶特別書,我最多會問佢今日星期幾,等佢自己諗。我明白唔可以幫 ...
加油,真係個個小朋友都唔同!

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我覺得冇姐姐唔係唔得,不過唔想攪到去厠所開大都唔安樂,驚阿仔係廳攪攪陣,打風落雨又唔想帶個細路出街,好狼狽,請姐姐多個人幫下手,去厠所都安樂d~我媽媽係ftm~湊3個小朋友到我地大個出晒身都冇用過工人,我地都冇問題,不過印象中屋企個廚房就keep得冇甘乾淨,間屋亂d之麻,接受到就冇問題,我自己鍾意乾淨,就唔ok,請姐姐幫手睇仔做家務,教都係我自己主力教番

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+13-04-04+發表

原帖由 Moonlight819 於 13-04-04 發表
各人有各人的選擇,不要應為自己所想才是對的!
但你又:;pppp::;pppp::;pppp:我的選擇

琥珀宮

回覆:wonderlulu 的帖子

所有媽媽,只要唔係生咗唔理唔教,無論有無返工,都一定辛苦,都值得尊敬!

首頁
34567...10

尾頁

跳至