自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

回覆:真的很難做全職媽媽嗎?(只作討論,不喜勿入)

如果我唔使同6299住,而又經濟許可,我會選擇做全職媽。

禁止訪問

男爵府

我係ftm,由day 1開始都無人可以幫到我手。有時真係覺得好辛苦。不過最辛苦係亞囝未返學前,覺得完全無私人空間。

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-04-04+發表我結

原帖由 木土土 於 13-04-04 發表
仲有,我鍾意錢,老公搵既錢我要,加埋自己搵既錢就更加好!老實講我份人工都幾好架!:wah ...
你好老實呀jm錢當然人人鍾意,我自己就希望睇住子女成長,覺得大咗先出來做野都未遲,當然經濟唔許可就要即刻出來返工。至於工人,可能有錢都唔請,聽得太多不好既過案,又唔鍾意有外人係屋企住

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-04-04+發表除

原帖由 MRS@XXX 於 13-04-04 發表
我做ftm全職湊自己小朋友,比人話我同99爭孫講到我唔比佢同個孫見咁,其實佢見得多過婆婆:nothing ...
老人家係咁,我無同仔仔返婆婆樹,62都以為我地有返

公爵府

引用:我Ftm需要工人,因有兩個擦樓嘅𡃁仔

原帖由 Gmama 於 13-04-04 發表
我Ftm需要工人,因有兩個擦樓嘅𡃁仔,佢哋半夜成日喊,醒,我通常冇覺好瞓,我年紀又大,三十尾,身 ...
再補充,我喺屋企受工人公主氣遠多過我以前返工d氣,仲冇得話唔撈就比信老細唔做就轉工,㫮因全為細路著想,唔想佢哋比工人虐待,教壞,缺乏母愛。

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:三四十年前,做全職媽較易,女人搵錢能力有限

原帖由 EVA222 於 13-04-04 發表
三四十年前,做全職媽較易,女人搵錢能力有限,請不起工人,自然回歸家庭相夫教子.
現今婦女如學歷較好,好難放 ...
都有你既道理,但人在職場時,又會唔會怕c6話對家庭不夠多?!至於第三者呢樣,我想依家有無在職都有機會發生,只係有份工起碼可頂住自己+子女生活矣。

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:除咗因經濟問題,真的很難做全職媽媽嗎交俾

原帖由 bebesoky 於 13-04-04 發表
除咗因經濟問題,真的很難做全職媽媽嗎交俾工人或老人家揍真的好過自己揍小朋友是自己 ...
利申:我係ftm
我估唔做ftm嘅jm有90%係經濟問題
其餘5%係鐘意返工,唔想同社會脱節,仲有5%係覺得唔想靠老公養,萬一老公变心,自己也可以經濟獨立,唔駛咁徬徨。

rovictnadia  agreed. 我唔想問佢攞錢,自己錢自己點使都得  發表於 13-4-5 15:49

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

問題係而家不少人係大咗肚先結婚

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我曾經識一個女人, 佢生左兩個女, 屋企冇經濟問題, 佢話自己鍾意返工多過喺屋企, 佢話自己好憎湊女, 我O晒咀.......心諗 咁你做咩要生兩個女出黎? 生一個當你意外有左, 但兩個喎....?! 咁唔鍾意又何必要生呢?

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:問題係而家不少人係大咗肚先結婚 +

原帖由 bmuimami 於 13-04-04 發表
呢個point都好中

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

我係在職媽媽。
同意樓主所說,生咗出黎要教,所以阿仔出世後我轉咗呢份工,不時可以接佢哋放學、陪佢哋讀書做功課,放假陪佢哋,又可以做下學校義工,有時自己都要凌晨做埋工作上嘅嘢。其實我可以唔工作,因老公養得到頭家,但點解我要工作?因我自己嘅專業幫到人,對社會有貢獻,阿仔阿女老公都以我為榮。
咁多樣嘢,我選擇放棄家務如洗廁所、熨衫,請工人姐姐幫忙,我覺得並無不妥。
女人貢獻家庭之餘,亦可貢獻社會。

PiscesMama    發表於 13-4-5 16:40
smallkan    發表於 13-4-4 19:22

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

因為很多HK人,喜歡請工人。

My Two Princess

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:我曾經識一個女人,+佢生左兩個女,+屋企冇經

原帖由 Edithcsm 於 13-04-04 發表
我曾經識一個女人, 佢生左兩個女, 屋企冇經濟問題, 佢話自己鍾意返工多過喺屋企, 佢話自己好憎湊女, 我O晒 ...
我真係好似你咁諗

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-04-04+發表除

原帖由 gracelam 於 13-04-04 發表
利申:我係ftm
我估唔做ftm嘅jm有90%係經濟問題
其餘5%係鐘意返工,唔想同社會脱節,仲有5%係覺得唔想靠老 ...
我同意

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個人意見....當生左個bb出黎之後
媽媽既本能就會全部都出晒,只係睇自己肯唔肯去做好佢
肯做既就一定得....冇心既,點做都做唔好

yumui61    發表於 13-4-4 22:06
smallkan    發表於 13-4-4 19:22

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:我係在職媽媽。 同意樓主所說,生咗出黎要

原帖由 Froggy_joe 於 13-04-04 發表
我係在職媽媽。
同意樓主所說,生咗出黎要教,所以阿仔出世後我轉咗呢份工,不時可以接佢哋放學、陪佢哋讀 ...
你好厲害

琥珀宮

引用:我個人意見....當生左個bb出黎之後媽媽既本

原帖由 lingwu 於 13-04-04 發表
我個人意見....當生左個bb出黎之後
媽媽既本能就會全部都出晒,只係睇自己肯唔肯去做好佢
肯做既就一定得... ...
我同意

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:問題係而家不少人係大咗肚先結婚 +

原帖由 bmuimami 於 13-04-04 發表