心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

本來我只知自己同老公人工唔高,但算生活溫飽。好少同朋友講錢同資金運用。前排有gathering 同佢地講開,原來大家家庭收入好高而且理財了得。人地一個人一個月搵48000未計老公果份人工,我同老公2個人夾埋都只係搵3萬0。

唔怪得人地同我一樣想裝收間屋,但人地可以有閒錢年年去旅行。而我地儲咗幾年錢都要慳住慳住啦。雖然知足常樂。但大家收入咁大分別真係有d自卑。

公爵府

回覆:原來我收入好少。

半杯水,睇你點睇~ 其實你已經好好架啦~

hksunshine  true  發表於 13-4-11 12:43

珍珠宮

知足常樂!身體健康已經很好

soso317    發表於 13-8-30 16:36
fck1996    發表於 13-8-30 13:35
Thelittlepingu  agree  發表於 13-8-30 12:21
billylox    發表於 13-6-3 08:10
vickyman    發表於 13-4-29 22:39
lojo11    發表於 13-4-29 11:34
961123    發表於 13-4-24 15:54
cocoyang  agree  發表於 13-4-13 20:27
stepchk  AGREE  發表於 13-4-10 17:36
滿足  同意呀  發表於 13-4-5 00:26

瑪瑙宮

您都唔錯喇喎, 人比人比死人架, 您同我比啦, 我地無您地收入咁多. 除了入伙呢世都無得番裝, 幾年去一次旅行喇, c6 自己去咋. 够食够著就好好喇.

侯爵府

好媽媽勳章

Winnie3q 發表於 13-4-4 14:05
本來我只知自己同老公人工唔高,但算生活溫飽。好少同朋友講錢同資金運用。前排有gathering 同佢地講開,原 ...

比上不足,比下有餘就好了!!!!
錢,雖然可以解決生活上的很多問題(麻煩),但卻買不到快樂!

good_pig  同埋有30000都算係咁啦, 人地去歐洲, 我去左中山都可以好開心架啦   發表於 13-6-3 23:59

別墅

引用:您都唔錯喇喎,+人比人比死人架,+您同我比啦

原帖由 Nancy20090615 於 13-04-04 發表
您都唔錯喇喎, 人比人比死人架, 您同我比啦, 我地無您地收入咁多. 除了入伙呢世都無得番裝, 幾年去一次旅 ...
我都知比上不足比下有餘。我地結婚冇乜用錢,打算儲錢將來d錢用來裝修。連honeymoon 都冇去,結婚幾年冇去過旅行。一個貴嘅袋未買過。最豪係因生咗小朋友所以請咗工人。

男爵府

真的好難比較,讀得書多又未必高収入,讀書少但性格outgoing轉數快又配合到份工作都可收入好可觀,靚既又会着數啲及上位快啲。除左運氣,你自己点舖條路点走其他人控制不到但你可有能力去争取再好。

我同男友都係朋友羣中較ok中的一羣 (30歲不到,各有樓在手,兩個加埋75k up,並不停把要求推高),但不停出差啊又OT等等,當看人好的同時或者會看少左佢哋自己背後既努力。

good_pig  又有時努力又唔一定搵到, 搵到呢家野太多變數了  發表於 13-6-3 23:59

禁止訪問

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆 mondymondy 的帖子

認同,在乎你點睇啫如果真係覺得好難受的,咪少d 出來gathering, 減少呢種感覺囉。
有時唔係大問題,又唔影響人的,做下駝鳥又無乜所謂嘅

good_pig  如果有人有心曬命o既...呢d人少見d啦  發表於 13-6-4 00:00
annafong  buy  發表於 13-4-18 23:55

男爵府

回覆:Winnie3q 的帖子

唔好咁啦!你比唔上人,但亦好過很多人,其實,只要食得好,住得好,健健康康便已足夠。

瑪瑙宮

Winnie3q 發表於 13-4-4 18:25
我都知比上不足比下有餘。我地結婚冇乜用錢,打算儲錢將來d錢用來裝修。連honeymoon 都冇去,結婚幾年冇去 ...

慳儉係美德, 賺得多自然使得多, 第日您舊錢怕扯多過佢地, 您就望住 bank book 笑晒.

禁止訪問

回覆:Winnie3q 的帖子

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比上不足,比下有餘 知足常樂

falalala  認同  發表於 13-4-30 17:26
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

RN79 發表於 13-4-4 19:35
唔好咁啦!你比唔上人,但亦好過很多人,其實,只要食得好,住得好,健健康康便已足夠。

...

好認同呀

大宅

我未全職湊仔之前同老公加埋都係揾三萬左右,我都係揾萬零蚊一個月,我地仲要供樓,依家我無做野全職湊仔,更加要慳住使,我個電話已經用左三年,神神地我都無打算換。但我地生活得好開心,慳啲使囉,做人最緊要開心,邊比得咁多架!

Sallylala    發表於 13-8-30 22:06
fck1996    發表於 13-8-30 13:40
Shirleykai    發表於 13-4-29 14:52

男爵府

mondymondy 發表於 13-4-4 14:55
半杯水,睇你點睇~ 其實你已經好好架啦~

啱呀,睇下自己點睇呢半杯水架啫 ~  
我就覺自己比上不足,比下有餘啦

複式洋房

最緊要唔好同人比。其實一家人齊齊整整身體健康已經好好。

男爵府

BK Milk勳章

搵多搵少唔緊要啦,夠食夠住就得啦,最緊要係家人身體健康,齊齊整整聽落好似好簡單,但實行起黎都唔易,有錢係可以做好多事,但買唔到健康,我自己就係經歷過,才領悟到健康最重要,加油呀

禁止訪問

大宅

樓主我同你差唔多.. 但你 豪d... 有 工人. 我 連請工人$$$都 .. 唔係 話無.. 係 唔 舍得..我 另願比我d 仔 女or 自己一家既 飲飲食食... & 自己都 要為出分力, 做下家務

我 都 好 慳...有時見到d 野好想買..(其實無買又一樣) , 忍 到 手後..我 覺得自己好勁架 老公都好 like 我 咁慳 咁 ... 又 唔 係 好 變態慳到食都唔比食......

心中富有....你d 小朋友見到架.. if你 成日為咗因為少$ 使 而 唔 開心.. 第時你 d 小朋友都係咁.. 話你 做 咩 唔 搵多d $$ 咁點萛

你 有 得食 有 得住.. 仲 想 點 ???

首頁
12345...6

尾頁

跳至