跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問住Vancouver/Calgary的媽咪

你們好~

我同BB(8,9個月大)下個月中去 Calgary, 想問問天氣如何, 一早一晚 及 日間要預備的衣物.

現在只預備穿綿質body作內衣 + 不太厚tee 另帶備厚外套.
是否合適呢? 應該不用帶毛衣 / 羽絨罷
還有什麼衣物要預備呢? BB 穿襪衭會否太熱呢(coz 室內有暖氣)

另外坐車是否一定要有car seat 呢?

請幫忙
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

男爵府

Re: 想問住Vancouver/Calgary的媽咪

冇人嘅 :-(
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

民房

我係Van.住,呢幾日都好熱呀!尤其中午至下午嗰段時間,所以最好帶件厚少少嘅外套好啲。但Calgary呢幾日都有成20度以上,都好熱吓,都係個句啦!帶外套或着件溥嘅長袖衫。係呢度如坐私家車就一定要car seat。希望幫到你啦!你亦都可以click去呢個網check天氣www.theweathernetwork.com

男爵府

kristen,

唔該哂啊 :wink:

男爵府

kristen again,

其實Calgary果邊 bb車/car seat 有冇得 租用

民房

我唔係咁清楚Calgary嗰边有冇得租喎,如果你租車的話,都有car seat提供嘅,至於BB車,某些shopping malls都會有提供,要登記同放低一啲証明如driving license or etc...但最好都係自己帶BB車啦。

複式洋房

CJBaby 寫道:
kristen again,

其實Calgary果邊 bb車/car seat 有冇得 租用

我都係住係Vancouver, 但我老公之前住Calgary..
佢話Calgray無bb車或者car seat rental..
其實一架car seat連bb車都唔係好貴..
toysrus CAD$150 - CAD$300 都有一set..
又或者唔介意用二手的話, 買賣報會有d再平d既..
同埋呢度既小朋友要有一定既磅數都唔使用car seat坐車..
你預佢到5-6歲先唔使用car seat吧..
因為我有朋友個囝囝5歲仲要用car seat..
唔同磅數要用唔同既car seat 的..

男爵府

kristen, kchy,

tks yr info. :wink:
coz 今次只是去探我婆婆, only 10日,
bb車決定會帶, 但如果要帶埋 car seat 就太多野了, 我家的 car seat 好大部啊 :-|
我會叫我呀 e try try 問吓租車的地方有冇得租car seat.
好頭痛呀~

禁止訪問

男爵府

tazmanic,

TKS~
我頭先打左去問, 佢話要租車先可以 reserve car seat 比我. :cry:

別墅

Hello CJBaby,
We've just came back from Edmonton, we were there for the last 3 weeks, our bb was only 6 months then. Well, Edmonton's weather was hot during the day & cool in the morning & evenings. BB can dress light but must bring a cardigan/coat. BB Car seat is a must in Edmonton, guess it's the same in Calgary, If u'r going only for 10 days, maybe u can ask your relative to borrow from someone. My sister borrowed from her friend when we were there.
Also, make sure to ask your travel agent to reserve baby meal for u on the plane for both ways. I've also went to my bb's doctor to get all the necessary medicines 1 week before travel. Hope the above is helpful.
CJBaby 寫道:
你們好~

我同BB(8,9個月大)下個月中去 Calgary, 想問問天氣如何, 一早一晚 及 日間要預備的衣物.

現在只預備穿綿質body作內衣 + 不太厚tee 另帶備厚外套.
是否合適呢? 應該不用帶毛衣 / 羽絨罷
還有什麼衣物要預備呢? BB 穿襪衭會否太熱呢(coz 室內有暖氣)

另外坐車是否一定要有car seat 呢?

請幫忙

男爵府

yeah!

頭先同我呀e傾電話, 佢話幫我借左 car seat, 唔駛煩lu. ^^

男爵府

Ashley-Joie,

tks~ :wink:

別墅

CJBaby,
No problem, have a fun & safe trip. Hope your bb is as good as our bb Ashley, she hardly make a sound throughout the whole plane ride to Vancouver.
If she's used to the pacifier, must bring along & give to her during take off & landing.
CJBaby 寫道:
Ashley-Joie,

tks~ :wink:

首頁

尾頁

跳至