烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

大家都嚟分享下心得啦

以下是part I

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4917648&extra=

有咩新作品, 就黎交功課啦, 多謝分享

小提示~

之收機編~~此為So 肥親身經驗指引
要檢查清楚包裝盒有冇爛,呢度曾有JM收到大窿盒你自己收貨就一定要當送貨員面前折箱檢查比較安全,如果入面有乜嘢就可以叫佢直接搬走唔收貨。Bosch嘅唔好係QC較差,好多時跟電器鋪或百貨公司買時,佢地送嘅貨都差d,但攪到要換貨時,bosch自己係倉直接出貨又會好好多,真係好奇怪打開盒就會見跟機blender同漿嘅面層,檢查blender玻璃有冇花有冇裂,個蓋係咪'cup'得到,其他配件有冇'異常'污糟;會有機會係咁,我就試過,所以要退跟住攞部機出嚟,檢查機身有冇甩油,有冇崩有冇花,特別我貼保護貼位置同插漿後少少位,之後再檢查個頭嘅較位順唔順,會唔會向上向下有問題,檢查鋼盤有冇花,底部士巴拿有冇唔見。各樣齊哂就插枝漿開機試摩打。每個號數都要試,聽下有冇怪聲。總之一句,驗屍咁驗祝收機順利

以下純為本人自已用後感,只作參考

~之用機編~~

用M8 機打師父甜包底為例, 可先用牛油槳混好材料先, 然後見材料開始成糰就轉鈎, 以2度至2度半攪粉糰約35﹣40分鐘, 直至起靚靚膜為止

**我見好多新都問一個問題~~“打幾耐有咁薄”

以師父甜包底為例,我將粉糰以牛油槳混合成糰,轉鈎後計,以2度速,打20min, 就有咁薄㗎嘞

~~配件編 (我在P。53,54分享)

1 。豬肉檔

1~如果整豬肉, 我本身多數買“不見天”,正式應該係“豬踭”,不過間中都試過買枚頭嚟攪, 但我99話,枚頭多數賣得貴啲,所以買不見天底食啲喎

2~肉餅大家多數在用豬,好少在街巿買到免治雞,有咗“m8自家豬肉檔”,我間中買雞肶肉整免治雞肉,整“蓮藕雞肉餅”,粟米炒雞肉碎
3~ 我用“豬肉檔” 整過兩次墨魚膠, 第一次攪完就用手撻,起唔到膠, 煮起好散。。。最近再試過, 今次加咗蝦,仲學咗C FU 講既方法, 放埋落M8 度起墨魚膠, 效果比上次好, 但仲係覺得有改善空間, 因為墨魚膠去街巿買真係好貴, 好想自已整到, 所以尋日再去問下C FU 意見, 完來C FU話我落鹽係唔可以太多, 因為鹽會令墨魚出水, 變咗唔杰身, C FU 仲話, 人地係座冰搞, 但我加咗四粒冰, 又係令到再多水咗, 應該唔好落冰喎mouth:mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />。。。但我明明上網睇過, 有好多食譜都叫人加鹽。。。真係個個C FU 都有自家秘方, 我諗真係要努力試下至知道點至係最啱自已要求, 因為煮飯呢家野, 絕不能“ 一本通書睇到老” , 食材唔同, 方法都有別, 所以呢度分享下, 可以比大家有個參考, 希望大家都可以少出錯, 早成家中大㕑

2。壓麵器
我就玩過麵同餃子皮,

麵呢~ 其實我都係跟陳師父的食譜, 改少少,玩過三款味, 一個係意大利粉, 一個係加咗甘荀汁, 另一個加咗綠茶粉

用後感是,好慳時間就有自家麵食, 至於味道, 多壓幾次目的是令麵比較彈牙, 如果你即整即煮,其實都唔使一陣就整好, 師父話都有客會一次過整多D, 將食唔哂的麵,掛乾咗就可以放入樽留番下次食,我試過整“貓耳朵” , 同小朋友一齊玩, 又易成功, 小朋友又開心, 是一個不錯的親子煮食活動 綠茶粉嗰次, 我仲將佢整到冷麵咁, 小朋友搶住食, 我就已經好開心了, 如果妳地都有小朋友, 呢個都係好好玩架

至於~~ 水餃皮, 我試過一次手搓, 之後就買咗呢個壓麵, 嘩, 真係同手搓相差好遠, 之前我用P仔攪好粉糰, 逐塊皮碌,真係碌到手軟, 企到腳軟, 但用咗壓麵, 就快好多, 我會成片皮用壓麵機壓好之後, 用個圓型逐片印出來,做好哂就包, 要注意是, 不怕加手粉, 之前我怕加手粉會令皮好乾, 完來都一會喎, 只要包的時候用水沾皮邊包口就可以, 真係好玩又好味, 我老公直情係讚不絕口, 食過自家水餃皮之後, 有次99又去買現成嚟包, 老公一食就問~~“ 啲皮買架。。做咩唔自已整呀?mouth:mouth:" />mouth:" />mouth:" />, 現成真係好難食喎”

下次, 我會試下整菠菜皮, 成功就上來同大家分享

M8 整雪糕 ~~ 由KIKI 提供

1. 用250ml whipping cream打2分鐘
2. 加250ml既(vanilla 奶)奶同埋80-120G既糖
3. 打5分鐘
4. 我今次整vanilla 味, 所以用左大約1tsp的vanilla paste落去再打5分鐘左右
(如果想整朱古力味, 就好似話加5tbsp既可可粉, 綠茶味就加綠茶粉)
5. 放入冰箱雪45mins - 1hr
6. 再拎出黎打3分鐘左右
7. 如是者, total拎出黎打4次
8. 最後雪一晚食得!!!!

全程用打蛋個隻whisk黎打, 次次拎返出黎打個陣都唔算硬, 所以用返whisk都打到!
基本上都仲係流質, 所以無問題

麵糰上釣小心得~~

新手覺得麵糰似乎太濕唔上釣時, 可以參考SO 肥心得~~ (#2871)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=7153195&pid=109668240&fromuid=779862

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

暫時未有機, 無功課作品交住

水晶宮

回覆:買了Bosch M8/M5/M4 ~~食譜, 作品, 心得分享區PART ii

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

男爵府

回覆:買了Bosch M8/M5/M4 ~~食譜, 作品, 心得分享區PART ii

報到

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

大叻排第一, CAYEE 排第二, 果然夠老友,

大宅

引用:大家都嚟分享下心得啦以下是part+Ihttp:/

原帖由 euyuet 於 13-03-28 發表

大家都嚟分享下心得啦
我係路人甲

水晶宮

引用:大叻排第一,+CAYEE+排第二,+果然夠老友,+

原帖由 euyuet 於 13-03-28 發表
平時我多數包尾 岩岩好彩咋

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

波仔 發表於 13-3-28 17:20
報到

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

euyuet 發表於 13-3-28 17:20
霸到頭位

ARTOH  勁啊 !!   發表於 13-3-28 20:19

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

starfishting 發表於 13-3-28 17:20
我係路人甲

你不是小星星嗎?

瑪瑙宮

Cayee 發表於 13-3-28 17:21
平時我多數包尾 岩岩好彩咋
係呀係呀, 開親新 part 都唔見上嚟

大宅

引用:Quote:euyuet+發表於+13-3-28+17:20+大叻排

原帖由 hallonatalie 於 13-03-28 發表
霸到頭位

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

點呀, 今天天氣真麻麻.....首領同另外兩位....單野, 收機未呀

瑪瑙宮

euyuet 發表於 13-3-28 17:24
點呀, 今天天氣真麻麻.....首領同另外兩位....單野, 收機未呀
唉, 我仲等緊佢哋消息 .....

瑪瑙宮

今日我真係全天候 standby 晌樹等架

珍珠宮

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 13-3-28 16:24
首領,人哋要收工先上得bk

叫 CF 陳睇,真係有D效喎

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

tp168 發表於 13-3-28 17:49
叫 CF 陳睇,真係有D效喎

首領, 收咗機嘞 雖然個天下大雨, 證明個個都好鐘意你呀

子爵府

熱血勳章 大廚勳章