醫護健康

跳至

首頁
12345...8

尾頁

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:lily233242 的帖子

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

別墅

我爸爸都係未期肺癌; 由2011年7月發現未期肺癌;等緊排期;8/2011年開始唔係好食得野, 突然間有一日起屋企暈左;仲有抽筋; 之後去左醫院; 肺績水;行唔到;插氧氣喉;肝烤素成2500; 隻眼都黃晒;唔識去大小便;果一刻我覺得我同爸爸既距離好似好遙遠;之後;成家人同心合力照顧爸爸......一個月後;...終於可以出院, 不過要坐輪椅; 大概10/2011; 發現標杷藥岩佢( 佢係肺線;基因突變果種)....食左幾個月; 爸爸又生蜢番;行得;走得...睇落去都唔似有病; 之後; 發現個腫瘤由7.5cm, 變細左好多; 可以接受化療, 唔洗食標杷藥....
...2012年; 中西合璧好平安度過, 到今個月, 爸爸開始番好氣促, 唔係好食到野, .....作為病人, 家人對佢地好重要; 情緒就係最好既藥.

其實生老病死係自然既定律; 我地根本沒能力改變; 只要病人活得快樂; 受到尊敬;人生最後階段; 佢地都唔想見到屋企人咁傷心.

子爵府

回覆:有冇奇蹟?肺癌四期痊癒?

我敬愛的老爺上星期肺癌剛走,他蔓延到骨及腦。骨痛真係好難受,未見過佢咁辛苦,打嗎啡都止唔到,我諗他痛到入心入肺 ,佢好好人,唔明點解咁辛苦

吸煙引起的肺癌醫唔到架,身邊有親人朋友食,勸下佢地戒煙啦

侯爵府

support... add oil... !

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

禁止訪問

子爵府

回覆:Junior-Mom 的帖子

我上網有見過郭林氣功,但如果已病到好緊要,坐唔到行唔到又食唔落,點可以令病者去學?我原本想帶老爺去的

大宅

BK Milk勳章

唔…聽到覺得好感動!生死有命…其實我一向都覺得人生真係唔在乎長與短…重於活得快樂…只要能活著的每一天都開心快樂…冇遺憾!咁呢埸人生就唔會白過!!當然我知你一定都好難想像同接受呢個不幸ge事實…就係媽媽會可能短時間會離開…但媽媽眼中…在活著的一天見到身邊ge兒孫都在自己身邊…快樂地生活…佢就無憾了……
雖然而家真係冇人會知其實有冇機會好番…但其實只要有愛…凡事都有可能…你地兄弟姊妹甘乖咁關心媽咪…媽咪ge快樂會增強佢意志…佢心境開朗冇憂慮一定會打低d惡病……一定會有奇蹟…一定會長命百歲嫁!!
祝福你媽媽!

別墅

回覆 lily233242 的帖子

加油, 你媽媽心態都好重要, 開心都係其中一樣良藥

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:Cherrie313 的帖子

多謝妳給我媽咪的祝福!我媽咪的癌指數跌至五點幾,我們日日都在期盼她痊癒的一天!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

想請問你奶奶去那裡學郭林氣功呢?我們計劃在媽咪完成六次化療後,就食靈芝和學氣功

大宅

BK Milk勳章

咁就好!佢指數瑪日一日跌已經係好好ge進步!多得你地令佢快樂令佢開心 …媽咪先可以揮低d癌細胞!加油呀!感覺到你地ge温馨!很好!

禁止訪問

伯爵府

好多謝你給予我們的關注和這麼詳細的資料,我會再去說服媽咪請姐姐!

祝福你奶奶身體安康

cmk2008  學氣功……效果如何? my mun got lung cancer  發表於 14-6-23 16:21

男爵府

我弟婦個爸爸50幾歲,一向冇食煙,但得了肺癌,發現時已經第四期,做了手術及化療,出院已經一年多,而家每日都堅持用紅菜頭榨汁飲,食大量菜及水果,人雖然清減咗,但精神及臉色都很好,家人都放下心頭大石。希望佢唔會突然惡化

joannebebehk  紅菜頭汁點整?!  發表於 13-7-28 14:18

禁止訪問

伯爵府

當然有啦,也靠彩數和意志,

朋友是肺癌,治療后轉全素食,不殺生有時去放生,最後完全康復,

她心情放鬆, 平常心對待,心態是常念癌症能夠在身體無中生有,也可從有變無.

不是個個能做到,也不知是前者不殺持素,還是后者心態調整使使癌症康復.

伯爵府

回覆:gorky 的帖子

多謝你給我們帶來希望!

複式洋房

人不能控制生命的長度,但能控制它的闊度。珍惜與媽咪相處的每一天吧﹗
說實話,要有心理準備,畢竟已到4期。估計你媽是得了肺腺癌,有多d方法治療。同時建議你搵下有冇最新既治療方法,即係做緊臨床試驗個d。有時某醫院同你講冇辦法,但其他較先進或者係大學教學醫院其實有的。起碼有方法治療,試唔試另一件事,對病人心理會係一種支持,起碼未駛絕望。

我爸是晚期肺鱗癌,不能用標杷,只能化療,由確診到離開不到3個月……所以好明白你既感受。撐住﹗

別墅

回覆:christina_fung 的帖子

請問你爸當時有否去看中醫?

我爸剛發現肺癌, 初步說他不能用標把藥物, 今天出現骨痛情況, 很擔心。

複式洋房

有看中醫,下葵涌仁濟那家。食左幾劑藥,因要開始化療就停。

你爸爸也是肺鱗癌?醫生說這種癌經常攻擊骨,而且好aggressive。若出現骨痛,請盡速問問醫生係咪要安排做PET SCAN或者其他檢查﹑治療等,有可能擴散。因為醫生都要睇檢查報告先肯用藥,越早定排隊越好。

PET SCAN公立醫院做要1萬蚊度,化療藥gemcitabine要成千蚊一次。若經濟有困難,可以搵醫院社工幫幫手

盡力做吧,祝一切安好﹗

首頁
12345...8

尾頁

跳至