2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB有厭食症嗎?我囡囡呢兩日完全唔食野,全日加埋飲300ml奶,其他乜野都唔食,但無病,一喂野擰頭,喊好大聲。唔知點算好啊,就快七個月大了
Hello lq769 , 奶食左, 但糊仔或粥仔都冇繼續食? 食奶少左冇得逼, 唯有試下等BB沖涼後或者想瞓先餵佢食, 睇下會唔會好d! 用番自己食開嗰隻奶開米糊, 嗰餐又多安奶! 媽媽可試下俾D生果蓉佢食呀,甜甜地刺激佢食慾。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:BB厭食症嗎?

要比粥仔或糊仔,因為厭奶

大宅

回覆:lq769 的帖子

我個囡都係咁,全日食8安,不過佢支氣管炎十出上門牙,我呢兩日用兩安奶開米糊佢又食到,仲好肉緊咁咬隻匙

別墅

回覆:BB厭食症嗎

醫生話出牙仔都會影響食欲

複式洋房

回覆:BB厭食症嗎?

我個囝5個幾6個月又係厭奶,冇理由餐餐米糊㗎

別墅

回覆 boboor 的帖子

食到米糊都好啦,我個囡乜都唔食丫

別墅

回覆 Vivian_C&G 的帖子

我一喂野佢就擰頭,我喂到想喊呀,前日睇完中醫未有好轉啊
回覆 lq769 的帖子

一方面擔心, 一方面好難受, 依種無助的感覺係好難受, 真系會餵到想喊; 媽咪要記得BB有佢既生理時鐘, 等佢有餓既感覺先畏; 只要冇作病(流鼻水等等), 就唔使驚! 依排胃口差食小左咪飲多D水, 開稀果汁或湯水, 只要唔好逼佢, 胃口自然會慢慢返。 有d BB係眼瞓或瞓左嘅時候食奶先會食得好D,亦可以同BB沖完涼後先食奶,都會食同訓得好D架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

回覆 Vivian_C&G 的帖子

唯一覺得安慰就係BB精神好好,唔似係生病。但佢真係瘦左好多呀,三日無大便了
回覆 lq769 的帖子

BB冇胃口, 做媽媽一定好心痛, 不過唔係病左都好D, BB咁細仲未有一定的大便嘅規律, 未必日日有大便架, 可以每餐食之前用掌心順時針方向幫BB搓肚仔,可以幫助腸蠕動,勤D搓肚,另外要多飲水, 都會幫助到排便, 加油呀!

首頁

尾頁

跳至