爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近想考番個車牌, 想問問大家:

1) 想去駕駛學院考, 有無人可以分享吓邊間好? 同埋報名時要注意d嘜? 而家大約要幾錢?

2) 本身工 / 私兩方面都唔駛要揸貨van, 噤應該考貨van 定私家車好呢? 係咪貨van 著數d呢, 可以給埋私家車, 多個牌旁身?

大家俾d意見等小第參考吓.

唔該晒~~~~

大宅

我黎緊都要考呀,D人話如果你淨係想攞個牌唔洗識渣車嘅話就去駕駛學院,相反就搵第二間或者出面D師傅,所以我諗到頭都大都唔知搵邊間好
我嘅生活只有兩樣野:返工、湊仔

伯爵府

鐘意挑戰自己,諗住第時物車都揸得->跟師父考VAN牌

求其代步,唔好煩->駕院自動波私家車

大宅

唔知有無人幫襯過其他駕駛學院呢?

好似 李x, 享昌果d呢?

複式洋房

我自己跟出邊D師父學

大宅

我私家車同電單車都係駕駛學院學,我又唔覺有問題 wo

大宅

回覆 zippyzgs 的帖子

請問私家車你係幾時學? 埋單要幾$?

我去過佢地個website 度睇, 好似都有好幾個package. 有d混亂.

thx~~~~

zippyzgs  Sorry, 十幾年前既事喇  發表於 13-3-20 17:52

大宅

回覆:想考車牌, 有野想問~~~~~

而家係咪學van仔都有自動波選擇。。。如果係就學自動van....我覺得泊位比較易掌握。。。棍波理論上無乜用架啦。。。
我係駕駛學院考。。我報左但臨考前一個月先開始學。。。一粒鐘都唔使加。。但加左錢係考果朝學多兩粒鐘加用翻果部車考加有人幫你開路出市場。。。好有用。。。有人臨尾想加都無得加。。。我可以講既係得咁多。。。。祝你好運。。。

大宅

Kalok6 發表於 13-3-20 17:49
而家係咪學van仔都有自動波選擇。。。如果係就學自動van....我覺得泊位比較易掌握。。。棍波理論上無乜用架 ...

我想問你話加$會 "有人幫你開路出市場", 即係點解?

thx.

男爵府

我回想過往學車,都去過好多度: 輕型貨車-香港駕駛學院; 巴士同中型貨車-鏗鏘; 掛接車-好運; 電單車-觀塘駕駛學院。希望各位吾會因應我每次都跟駕駛學院學車而估計/取笑我吾識揸車喇。

大宅

TangSai 發表於 13-3-20 16:01
唔知有無人幫襯過其他駕駛學院呢?

好似 李x, 享昌果d呢?

我係李x 考貨van, 大巴, 中型貨車
其實主要找到個好師傳
邊間冇大分別
唔一定幫襯香x駕駛學院, 起碼貴1-2倍

大宅

TangSai 發表於 13-3-20 17:57
我想問你話加$會 "有人幫你開路出市場", 即係點解?

thx.
有個套餐係你俾多幾百蚊。。。包你考之前操多兩粒鐘+用同一部車去考+有職員會係你考牌果陣開路俾你離開市場出去考路試。。。。。。。

大宅

danzighill 發表於 13-3-21 00:44
我係李x 考貨van, 大巴, 中型貨車
其實主要找到個好師傳
邊間冇大分別
貴一兩倍。。。。。但一次過pass既機會都高過考街好多倍。。。。用錢買時間。。。值唔值就自己諗。。。。

伯爵府

回覆:Kalok6 的帖子

要人開路比你考

咁其實就算考到你自問應唔應付到真實路面架?

伯爵府

引用:而家係咪學van仔都有自動波選擇。。。如果

原帖由 Kalok6 於 13-03-20 發表
而家係咪學van仔都有自動波選擇。。。如果係就學自動van....我覺得泊位比較易掌握。。。棍波理論上無乜用架 ...
自動波易考,香港又常用,但如果去欧洲租車玩就多數係手波

別墅

我考過三次, 頭2次出面跟師父, 最後一次係駕駛學院...

我既經歷話我知... 考咗個牌先... 有咗個牌, 再去出面搵師父補鐘好過係出面學完識揸但係考唔到個牌, 因為出面D路線比較難考, 尤其D的士佬同學神同考緊牌既有仇, 我試過有的士越過雙白線再cut入黎我前面攪到我被考官踩停而fail...

而且駕駛學院師父有保証, 出面D師父一上車就瞓覺... 態度又惡... (個人經驗)

子爵府

我剛係駕駛學院考完易好多

大宅

circleda 發表於 13-3-21 06:55
要人開路比你考

咁其實就算考到你自問應唔應付到真實路面架?
開路出去考路試係幫你隔開係市場入面學緊車既盲丙。。。。。真實路面。。。。。d的士佬。。van仔佬。。貨車佬。。巴士佬。。貨櫃車。。。爛仔車。。。
D駕駛態度仆街到咁既地步。。。係邊度學。。新牌都係應付唔到架啦。。。

大宅

我自己跟出邊D師父學

男爵府

引用:Quote:circleda+發表於+13-3-21+06:55+要人

原帖由 Kalok6 於 13-03-22 發表
開路出去考路試係幫你隔開係市場入面學緊車既盲丙。。。。。真實路面。。。。。d的士佬。。van仔佬。。貨車 ...
我係1996年黃竹坑駕駛學院學輕型貨車,印象中,當年嘅巴士司機對考生都有啲柔和。但現在,似乎普遍巴士司機都係同大家爭出綫囉。再者,無論跟邊位學車考牌,有牌在手吾代表嗰手車安全舒適。我太太當年學自動波私家車吾合格,我作為過來人又想佢駕駛得更有理論,我誘導佢轉學棍波。經過一輪努力,好彩合格了。過程中,我覺得棍波要求多,學員更集中精神,少咗無謂壞手勢。

首頁

尾頁

跳至