親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問如想去淡水, 最理想應該幾點在台北車站或101出發? 下晏四點會太遲嗎? 係咪值得去埋漁人碼頭? 行程點樣最good ft? 捷運車程約多久? 我一行有4大兩小兩老, 是否打的會好些? 一程車費約多少錢? 淡水有無平靚正的餐廳推介? 因為我估佢地未必習慣掃街掃到飽. 之後有時間如想去夜市, 邊個最順路又多野睇? 打的去?

Thanks and sorry for so many questions.

大宅

回覆 chong 的帖子

係淡水站一出已經有街行, 可以掃街, 好多街檔, 亦有餐廳 (中西都有),
漁人碼頭, 我未去過, 可以坐車亦可以步行至客船碼頭, 步行我諗要十分鐘以上

下午四点去到, 等睇日落, 景色好靚!

大宅

回覆:台北淡水 - 有事請教

請問淡水逛街加食下嘢,你覺得可以消磨幾耐呢?
另外如果夜晩想由淡水去基隆夜市遠嗎?
Thanks

:-P

男爵府

回覆:台北淡水 - 有事請教

漁人碼頭睇日落好靚
由淡水去,坐車要15分鐘至30分
唔太記得,因為已兩年前去了

珊瑚宮

引用:請問淡水逛街加食下嘢,你覺得可以消磨幾耐

原帖由 easy 於 13-03-13 發表
請問淡水逛街加食下嘢,你覺得可以消磨幾耐呢?
另外如果夜晩想由淡水去基隆夜市遠嗎?
Thanks
基隆是在台北站搭台鐵。

複式洋房

淡水之後最近既夜市係士林,如果只係行吓海邊,唔行入邊既名勝,1.5小時應該攪掂,但最好可以搵間餐室坐嘎,休息完先行夜市會冇咁攰。
另台北車站搭捷運去淡水,約40分鐘。

男爵府

淡水假日比較熱鬧,4:00出發我覺得比較遲,條老街都幾好行

大宅

回覆 dodo199906 的帖子

唔該哂你地。 你地估由101坐的士會唔會好貴? 坐捷運一來一回好似要用好多時間。

fong227  如怕老人家辛苦一係回程搭的士,一係問下酒店有冇得租七人車帶你哋去玩  發表於 13-3-14 02:56
fong227  坐的士應該唔會快過捷運好多,同埋都貴,仲要你哋8 個人要兩架車  發表於 13-3-14 02:51

男爵府

坐捷運都over 30分鐘,唔知的士快定慢,你可上google check 下,如假日坐船去情人橋好多人,要預時間排隊

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

去淡水搭捷運, 唔好坐的士,好遠架.

漁人碼頭主要睇風景,近海好大風.

由淡水去漁人碼頭可以搭巴士,都要坐15-20分鐘,

淡水巴士站附近有間山奇麵包,我唔記得架巴士幾多呺

大宅

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:去淡水搭捷運,+唔好坐的士,好遠架.漁人碼頭

原帖由 wingyee_ma 於 13-03-13 發表
去淡水搭捷運, 唔好坐的士,好遠架.

漁人碼頭主要睇風景,近海好大風.
架巴士係26號

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

台北車站坐捷運去淡水好方便,唔值得坐的士去。

別墅

最少都兩三點開始搭捷運,唔好坐的士,超遠...
去到行一陣老街,五六點再去漁人碼頭行下(不過冇咩嘢行,可以吹下海風)跟住去市林食嘢,旁邊有條街都可以行下(似女人街咁,有啲嘢都幾平),記得留意捷運幾點尾班車,上次我哋喺市林搭的士返西門丁都幾遠下,仲要夜晚少的士啲....祝旅途愉快

大宅

明白晒,唔該大家。我遲D可能重有野想請教。我都希望會我地全部都可以玩得開心。

首頁

尾頁

跳至