想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

幾多周先知是否宮外孕

因本人之前試過宮外孕
bb3805

子爵府

Re: 幾多周先知是否宮外孕

懷孕6週(即排卵受孕後4週)仍無法從腹部或陰道的超音波看到子宮內的妊娠囊。

別墅

pollybell,
THX,,,我有O的驚,唔知睇唔睇E生好(約4周多),太早睇又驚睇唔到. ?-(
bb3805

子爵府

最快排卵後四週應該會照倒,夠四週可以去照下,唔洗擔心咁多.係要黎既避都避唔倒.所有野都決定晒,倒不如當自己一齊正常,放鬆些,要擔心既野多到你估唔倒,所以順其自然.暫時當自己一齊正常..什麼多餘既事都無謂想得太多.
Daisyboris 寫道:
pollybell,
THX,,,我有O的驚,唔知睇唔睇E生好(約4周多),太早睇又驚睇唔到. ?-(

大宅

宮外孕個肚會好痛架 ...

別墅

唉,我都知唔好比壓力自己,但又控制唔到
bb3805
agl 該用戶已被刪除

子爵府

典型三大臨床表徵為骨盆腔及腹部疼痛、月經過期但有不正常出血,及子宮附屬器腫瘤壓痛。但這三個表徵只見於50%的子宮外孕病人身上。

都可以完全無先兆先下驗到.
agl 寫道:
係點架,有咩先兆

別墅

Daisyboris

而家可以去診所抽血驗Hcg, 若指數升至1500至2000時, 用陰道超聲波應該可以照到胎long(係子宮內), 照唔到就可能係宮外孕。 指數唔過3000(唔係好記得)and胎long細過3cm, 可以打針, 唔需要做手術切除!

我之前懐疑自己宮外孕(四周時), 睇咗幾個婦科都睇唔到, 成日話個肚會好痛(好痛時其實已經好危險), 無人同我講過以上番話, 所以令我錯過打針嘅機會, 無咗一邊輸卵管!

所以keep住抽血驗同照!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

melody77hk :
有醫生話宮外孕都會check到bingo,但會肚痛同流血喎!如果無肚痛或無流血,應該都無事既,唔好嚇自己啦!

大宅

我已check 到bingo, 但個肚陰陰痛, 但無見紅. 上一胎都有痛, 但好似無咁痛 (可能上次不用照顧bb, 日日休息啦!), 所以有懷疑.

想問問宮外孕是否一定會見紅?

thanks!

子爵府

你擔心就排卵後四週去照下先.照倒就唔洗擔心咁多
kamtsk 寫道:
我已check 到bingo, 但個肚陰陰痛, 但無見紅. 上一胎都有痛, 但好似無咁痛 (可能上次不用照顧bb, 日日休息啦!), 所以有懷疑.

想問問宮外孕是否一定會見紅?

thanks!

子爵府

驗孕棒會驗到bingo.就算宮外孕.

宮外孕唔一定會肚痛同出血,香港有新聞一名懷孕4個月既孕婦因為宮外孕死亡,事前無做檢查,死因係宮外孕,這個比較少有既例子,所以如果擔心就早些去照.[quote]

民房

妳之前試過宮外孕既話,今次一check到懷孕就應該即刻去睇醫生,叫醫生幫妳抽血驗下指數上升得正唔正常架.因為我之前都試過宮外孕,之後覆診時,醫生同我講下次一知道懷孕就要驗血..所以妳快d去check下la,以防萬一ma!

大宅

請問宮外孕是否一照超聲波就見到?

子爵府

如果你排卵後四週內都不能夠在子宮內照到胎囊,醫生會要你驗血,測試HCG指數,因為懷孕中既婦女HCG值會每隔一日升高一倍,而你子宮內照唔到胎囊而HCG值又升高,咁個受精卵好可能會在其他地方著床,著床不在子宮內就係宮外孕.

totochu 寫道:
請問宮外孕是否一照超聲波就見到?

大宅

pollybell ,
那麼是否一定要驗血,驗尿可唔可以check到?即是用普通的驗孕棒(如曼仔)得唔得?

子爵府

驗孕棒只可以驗倒你有懷孕,宮外孕就要驗血加上照超聲波先可以清楚斷証,因為一般驗孕棒只可以驗到HCG值
5-10mIU/mL值,而驗血就可以驗到過千過萬.因著床後HCG值會每隔日倍增,再對回胎囊既週數,但子宮內又照不倒胎囊就知道是否宮外孕.

totochu 寫道:
pollybell ,
那麼是否一定要驗血,驗尿可唔可以check到?即是用普通的驗孕棒(如曼仔)得唔得?

大宅

感謝主! 已看了醫生.

除了嘔到快要入院吊鹽水外, 一切正常!

Cheers,
Kam

首頁

尾頁

跳至