在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位:

開學兩星期, 我的 3kids 似乎適應得唔錯, 比起上年已有明顯的改善. 起碼細的兩個功課暫時勞氣少了, 唔知係咪大了一歲吸收又好些少. anyway 希望佢地能繼續keep住這學習態度就好了.

上星期已開始默書,小測, 10月底期考了, 你們小朋友幾時開始測驗考試呀?

今年開始我不會再幫他們報太多課外活動, 只保留一兩樣他們喜歡學的便算. 貴精不貴多.

大宅

少家課, 無默書等如無壓力, 你的小朋友讀得一定很開心.

我三個都讀小學, 大仔小四, 細兩個小二了. 功課也越來越多, 幸好暫時還可應付到. 遲些考試壓力又來了.

原文章由 hjm 於 07-9-18 00:26 發表

For me, HH is now in IS (so dunno what he's doing! will try to find out in the upcoming parents night), JJ is in a DSS and little homework and no dictation yet; MM is still K2 so no worry so far.... ...

大宅

Sandy,

你老三幼稚園最後一年去旅行, 最好一齊去啦, 留個回憶都好.

我三個老細間學校旅行係親子架, 而家好少小學會係家長可以參與,, 所以我一早叫定老公攞定假一齊去.

尋日報紙有一大版講自然學校, 理念好新, 真係無壓力, 但上中學唔知程度追唔追到, 如果work其實都唔錯. 不過校址係屯門又太遠.
你又點睇依間學校呢?

你地星期六的約會, 我好想參加, 但星期六通常要同d老細溫默書, 不過11月頭剛剛考完試, 或者可以抖抖, 到時再決定是否出席可以嗎?

原文章由 SandyKL 於 07-10-9 00:41 發表
愛麗斯及各位:

今日三老細吱吱喳喳,話叫我同佢果日去旅行,我話太貴勒,大小同價每人$170,都唔抵,我話唔抵佢話抵。個吱喳妹話俾哂佢豬仔d錢我喎,佢得果$60零蚊,真係俾佢笑死。最後一年幼稚園旅行,見佢死累,真係冇佢辦法,唯有去 ...

大宅

Sandy,

我無工人湊仔, 咁去親街就梗係成家一齊去啦, 唔通擺佢地係屋企咩, 到時實比人告我疏忽照顧兒童, 坐監都有之. 須然佢地都叫做大d, 但出街有時都幾煩架, 好多人用唔知羨慕定嘲笑眼光睇我地d多產媽咪, 不時有人問, "吓, 3個都係你ga, 屋企一定好熱鬧, 仲要3個都係仔! " 聽到人咁問, 有時都唔知答唔答佢好.

11月24日多數唔出到來, 因老公果個星期六要返工, 放7點.

自然學校係好新教育概念, 唔使著校服, 無校規, 隨中,英,數必修科, 其他可選修科, 如園藝或各類運動. 無考試, 測驗, 默書, 只係平時評估, 混齡上堂, 一對5, 極少班教學, 平時多親近大自然, 由大自然
裡主動學習. 小朋友平時上課多是遊戲, 好輕鬆, 無壓力, 適合不同性格的小朋友.
聽落好似幾好, 但學校而家搵緊有相同理念中學, 希望小學生可直升中學, 因有家長擔心升中銜接主流中學.
你可參考下佢地網址. 我覺得最衰校址係屯門, 對我黎講太遠了.
http://www.gaiaschool.org/

原文章由 SandyKL 於 07-10-9 23:58 發表
3kids,

你唔洗講都會親子啦,成日撞到你都係一家3口咁行街,24小時親子行動 ,幾溫馨、溫馨呀!

黎啦,星期六抽少少親子時間黎聚下都好呀!早d溫家默書咪得囉。

自然學校係嘜東東??未聽過喎,你解釋下吖,聽落個名好新鮮咁 ...

大宅

Sandy,

我只覺得間學校理念好新, 可能比大仔之前間學校的壓力嚇怕左, 所以一聽到話無考試,測驗,默書, 就好吸引我, 因為真係唔想佢地讀書但比好大壓力. 佢地係新學校尚算ok, 暫時我都無打算要轉校.

ENJOY YOUR TEA BUFFET!!

原文章由 SandyKL 於 07-10-10 20:33 發表
3kids,

打錯字添,係「一家5口」先真。

咁我出街又冇留意到人地既眼光,係有時售貨員望住佢3個問下:「你3個呀?」跟住一係冇野講,一係話屋企咪好熱鬧囉,係咁啫,我通常都笑下算。

咁我對自然教學某部份有憂慮喎, ...

首頁

尾頁

跳至