在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 3-Kid Ma Ma Club (Part 3)

HI..All 媽咪
我呢個假期就係...仔女全部乜也無做過
因為細仔入院...成個暑假也打亂晒
@_@

禁止發言

大宅

stella,
絕對正確,低form有多d時間學野,難得仲係你女自己提出,我d仔女就唔會主動要學咩啦,你女好乖呀.
我因為想搵學國際音標既,而有既多數係九龍,所以拖住左囉.

all有中一既mummy,
你地有無留意另一個topic,係我地仔女做第一批334白老鼠,到時唔知洗唔洗同最後一批f.7生爭大學位呀?

男爵府

ABCD MA AND ALL MAMI>>

我的仔女都無物得益.
年年暑假咁過 , 年年過 ..........
水頭充足會好的.

無都佢地沒有所謂 .......
有溫暖的家就比上不足, 比下有餘 啦

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

VV 123 >>

我就無擔心過爭唔爭 大一之學位 .
因為334 之的 4 是大學4年生活 .
行政和決策唔似中小學這般樣樣受制於 EMB.
大學課程要跟回國際之路. 加上香港的大學現已出類拔萃的了. 人人讚許之 .
而且現在也有好多大學的新聞廣泛報導出來
有些是擴建學院 , 有些是委任知名學者等的報導.
其實大學上課的院校未必是大學之內.
加上而在咁多中/小學剎校.
騰出的校舍也是給同一年多出大一年級學生作上課緩衝之計.

當年大學是 4 年制, 現在是行回昔日制度下而學習.
照計問題不是我們所想像中那麼白唔白老鼠.
而我認為最擔心的反而是新高中學制下的通識和職業導向課程而已.這就是你, 我所正要擔心的.

而職業導向有可能走回 ,我們昔日不認同的中學教育理比念 -----舊有的職業先修中學課程.----
如果進行出了歪, 就等如昔日學生 ,上不了文化中學而要入讀職訓中學的借屍還魂而已 .

此為首作始創 , 沒有目標給參考 , 實為教育改革之始者.

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

程媽,
香港的教育制度本人實不敢恭維,唯有你有目光有遠見,又有文學風采,小妹實為甘拜下風者矣...

別墅

3kids,

今年暑假只係早上學游水 , 大仔就自已有安排 , 而家佢去在 GFS Camp 啦 , 最大收穫就係佢啦可以坐幾種飛機 , 我個女年年暑假學識游水 > 冬天唔識游水 > 夏天再學游水 > ....... 今年係新教練, 佢以為我個女咁叻上三堂就游到一個堂 , 我話比教練知佢唔係叻係年年從頭學過 je 亞三需然同亞女一齊學但係就仲係吹緊波波 - 激死 ! 我只有不停找樓 !!!!

carlo

別墅

VV123 ,

我已經對教育局無晒信心 , 我咩都唔想再諗 , 只好打好仔女自已既基礎將來先算 , 其實都幾擔心好大仔 4 年後會點 !!

carlo

禁止發言

大宅

stella,
你就好啦,有咁多經濟既興趣班,我地無參加教會,所以都唔會搵到平野學,又有3件咁多,只好就住泥學.只學必要同急迫既.依家只好等開學後再搵拼音比佢地學.阿大少升中四,仲要留返一筆比佢幾科補習.

禁止發言

大宅

STELLA,
唔係叫就有用,都係睇佢自己啦,能力範圍內只係做隻日夜天鵝囉

琥珀宮

各位有經驗既媽咪:

急、急、急!我大仔要做份功課,要搵係街既錯別字,唔知大家有冇咁料提供,若有,真萬分多謝!

Alice,

唔入黎一晚,都掛住你地啦。

邊夠你後生

別墅

各位靚太 ,

早晨 !

carlo

大宅

sandy~~~

有幾掛先?

我 ng 後生啦......
尋晚同 bank d 人食飯
又俾人話我細個啦
死未........
以後都係咪見面, 等佢地聽我把聲
有個成熟的印象

街上的錯別字????
暫時諗到呢幾個....
例如:
1. 傢具 -----> 傢俱
2. 白菜 -----> 白才
3. 蛋撻 -----> 旦撻
4. 麵包 -----> 麵飽
5. 炒飯 -----> 炒反

諗到再話你知
bare in mind we are always on your sides

男爵府

沙沙 寫道:

2006年最新資料:
1) carrie/大女小四/二女小一/細仔k2
2) sandyKL/大仔小五/二仔小三/細女k2
3) 程媽/大仔中一/二仔小二/細女小一
4) Leon/大仔小二/二女三女k2
5) ABCDma/大女中三/二女中一/三女k3/細仔k1
6) vv123/大仔中四/二女中一/細女小一
7) stellalee/大女中三/細女中一
8) 3kids/大仔小三/二仔三仔小一
9)car-long / 大仔中一 / 二女小三 / 三仔再讀小一
10) alice/大仔小二/二仔 k1/三女歲半
11)沙沙/大女K1/二女1歲/三女3個月
12)hinhei/大仔小二/二仔K2/三X就來出世

之前我來過, 唔知大家仲有無印象呢!! 我把自己名加埋上去了!!

大宅

hinhei

Hi~ Welcome

我印象中妳好叻整網頁的
是嗎?

老三幾時出世呢

男爵府

heheeeeee 唔可以話我好叻.......我好多嘢都唔識架!!

今日卅七週啦! 隨時出得!! 我都想佢快D ! 因九月開學就會好煩!! 原本請咗個人每日幾個鐘來陪月, 但臨時個位太太唔得閒.........而加都唔知點算!!

若可以係暑假出, 大仔可以放係99度, 細個個而加返幼兒園巳開咗學!!咁就無咁麻煩!!

因我大仔係一個特別小朋友, 所以一開學我又要煩住去找佢班主任等~~~~~~~

禁止發言

男爵府

stellalee

其實我巳經係用電話架啦! 因去學校 要搭車!!
不過一開學, 我個仔就會出現漏呢樣, 漏個樣, 試過漏晒一大堆功課同書(個度差唔多有十本)係學校.........跟住又要睇佢D功課! 佢夠膽C畫花D功課架!!! :-( :-( :-(

help!!

咁你哋第三個B會唔會早D出世架?!

首頁

尾頁

跳至