在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Re: 3-Kid Ma Ma Club (Part 3)

Wellcome Stella & Hello Carrie.

差d搵唔返來報到,再自我介紹下先,我都算係bk新人,大仔升f.4, 二女升f.1, 三女升小一.

沙沙,
原來你都係浸過咸水返來,咁你實支持出國升學啦.

程媽,
依家周圍好多租書舖嫁,商場又多數有,因為好多年青人租漫畫同小說.
我大仔15歲,岩岩睇完個會考result新聞,12萬會考生先得個2萬3千人係首輪入到中六,好恐怖,比例咁低,如果係香港升學,過2年我個仔就要面對咁既競爭,唸起都驚,加上依家好多人都話大學生無用,英文同其他能力都未夠班,似乎如果有能力都係國外升學好d咁........

大宅

2006年最新資料:
1) carrie/大女小四/二女小一/細仔k2
2) sandyKL/大仔小五/二仔小三/細女k2
3) 程媽/大仔中一/二仔小二/細女小一
4) Leon/大仔小二/二女三女k2
5) ABCDma/大女中三/二女中一/三女k3/細仔k1
6) vv123/大仔中四/二女中一/細女小一

大宅

程媽,sandy,
都唔明佢地既然第一胎已經2個,點解咁快又搞第2胎唔避下先呢,搞到家庭慘劇,真係鄧那5福星可憐...... :-(

大宅

alice,
講後生我一定包尾,呢度可能最老係我吧,因為暫時最大係我位大少 :lol:

大宅

stella & all mummies,
似乎得我同你,同埋abcd媽有2件中學生.
我0個d就無咩收獲,本來未放假plan比佢地學拼音,但因為唔知去邊學好,拖到依家都學唔成,唸住個細女學游水,但佢好怕水,學到依家都仲未算識游(完全唔洗輔助自己游到先算識嫁).真係失敗.

大宅

stella,
絕對正確,低form有多d時間學野,難得仲係你女自己提出,我d仔女就唔會主動要學咩啦,你女好乖呀.
我因為想搵學國際音標既,而有既多數係九龍,所以拖住左囉.

all有中一既mummy,
你地有無留意另一個topic,係我地仔女做第一批334白老鼠,到時唔知洗唔洗同最後一批f.7生爭大學位呀?

大宅

程媽,
香港的教育制度本人實不敢恭維,唯有你有目光有遠見,又有文學風采,小妹實為甘拜下風者矣...

大宅

stella,
你就好啦,有咁多經濟既興趣班,我地無參加教會,所以都唔會搵到平野學,又有3件咁多,只好就住泥學.只學必要同急迫既.依家只好等開學後再搵拼音比佢地學.阿大少升中四,仲要留返一筆比佢幾科補習.

大宅

STELLA,
唔係叫就有用,都係睇佢自己啦,能力範圍內只係做隻日夜天鵝囉

大宅

ALL,
黑仔,前2日無啦啦上網線down,搞到上唔到網,又無寬頻電視睇,依家發現原來生活中沒有上網,真係好慘......d仔女也叫哂救命. :-( :-(

程媽,
你都講得岩既,不過做父母既那個不是預先替兒女驚同擔心呀,佢地只係識讀書壓力,測多次驗或者多d功課佢地就嘈嘈閉既姐,邊識唸將來呀.

大宅

hinhei,
hello, 陪月那裏唔係負責同你安排換人咩,咁有無親戚可以幫住手先呀.加埋開學真係幾踢腳嫁,自己又行唔開既話.
我第3個仲遲左一日tim呀.本來按原來早1日既話,個日子好鬼正,係8月8日.幾好記,又好好日,佢唔生性,出遲左依家係8月9日了. :lol:

大宅

ALL MUMMY,
好煩呀,有無mummy可以比d意見我,呢幾日要決定移唔移民,如果除去其他因素,比你地有得選,又有能力,你地為左3個兒女,會留在hk定係去外國(澳洲)比子女升學呢????

大宅

程媽,
好多謝妳意見,我地考慮走既原因之一都係怕左香港教育,1來成日改革,2來真係只為考試而讀書,我相信10A學生都是攻考試而讀,狂操past paper而矣,始終思維欠奉,即使依家搞通識,又唔知會搞成點.我想問如果見工,同樣學歷,人地會請本地畢業定請一個出過國既留學生or外國大學畢業生呢?
總之有好多疑問,做父母既又唔知為佢地決定是錯定對........

大宅

sandy,
多謝妳意見,當然我都認同係香港發展既好處之一係背靠祖國呢個大market ,但好睇將來係邊行發展囉.

大宅

程媽,stella,sandy,
好多謝你地比既意見,我估我地選擇走既機會大d,外國生活平淡但穩定,香港不明朗既因素都幾多,除左教育改革,一陣又搞咩GST,遲下又唔知搞咩.不過要睇下點令自己下定決心,因為真係好唔捨得香港,雖然話回流,但最快都要等最細那件讀完書,咁即係n年都唔洗返.最多返來度下暑假0個隻.
希望係澳洲都可以如常上到bk同你地chat啦.

大宅

abcd媽,
我地plan緊去melbourne囉.老公好衰,踢個波比我話事,成日都話佢過唔過都無所謂,叫我決定喎!!

大宅

3kids媽咪,
welcome,呢度好幾位媽咪都係有件升中一同升小一播,包括我在內,大家實岩傾.

大宅

3kids,
做咩咁興要即炒呀!!!
之前我幫工人訂過去馬尼拉機票,都係經旅行社叫最平,以下有幾間報價平d既(呢個tel係中環既,你問岩價再問佢地九龍分區地址電話吧)你明天打去問下價啦:希望幫到妳.
樂途旅遊: 2810 1681
萬邦旅遊: 2536 9266
東怡旅遊: 2868 9977

大宅

stella,
我地只有親戚係sydney,而今次打算去melbourne.其實我地都未有正式資格,因為無係那邊住夠2年,今次係最後限期,如果我地miss埋就會取消visa,有人話咁樣將來個仔中五之後自己apply student visa都會有痳煩.
想過叫個仔留低自己讀2年,一來佢唔制,二來佢自己留無我係度監管,只有打機啦,點讀到會考呀.所以只有選擇一齊走or一齊唔走.

大宅

abcd媽,
係呀,如果係去全家一起去.

首頁
12345...8

尾頁

跳至