夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

一家三口每月要幾多收入先可

想問吓大家嘅意見,喺依個年代,如果一家三口每月要幾多收入先可以過得好啲(係指夠生活費同可以儲到少少錢到退休)???

別墅

Re: 一家三口每月要幾多收入先可

因為想計劃一吓搬出去自組家庭,唔同62,99一齊住,要有幾多收入先得....唔該晒 :wink:

男爵府

at less 要件$15,000啦, 租當你$4,000, 水、電、煤當你$1,500, 小朋友開支$1,000(未讀書個隻), 買餸+買其他雜項$4,000~$5,000, 老公返工車錢+午飯錢$50/day x 26=$1,300, 剩番$2,000~$3,000過你3個人出去消費儲$$一個月, 你認為夠唔夠開支呀, 我呢個洗費就無走雞啦, 希望幫到你

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你有冇要求住邊區?
小朋友幾大?
搬0左出去之後要唔要俾家加返屋企??

洋房

我要萬貳元左右. 小朋友上小學.

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

evalam 寫道:

:-( 你就好啦...我同老公未算食同洗...一個月都要萬2-3資出呀......是但一個冇野做就c更!!!

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

twc729 寫道:
[quote]
evalam 寫道:

:-( 你就好啦...我同老公未算食同洗...一個月都要萬2-3資出呀......是但一個冇野做就c更!!! [/quote]

其實都係多有多用,少有少用姐,唔通人地成家都搵唔到二萬蚊就唔使做人咩.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係呀!如果住港島區,租金貴好多架,
以北角建威花園五百幾尺要$8500 以上,
如果住太古城或康怡,六百零尺過萬架。

ha8mo 寫道:
我諗今年內四千蚊好難租到市區400呎以上

洋房

我地都是一家三口租屋住. 每月收入大約 12 K . 不過要好慳錢先得. 經常入不負支. 要動用儲蓄.

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ha8mo 寫道:
係呀
我有個同事層康怡山景樓六百零幾呎
佢話租$12000俾人

[quote]
麟媽媽 寫道:
係呀!如果住港島區,租金貴好多架,
以北角建威花園五百幾尺要$8500 以上,
如果住太古城或康怡,六百零尺過萬架。

[quote]
ha8mo 寫道:
我諗今年內四千蚊好難租到市區400呎以上
[/quote][/quote]

香港仔ar,4佰幾尺4仟幾, 我早前幫我妹搵過.

男爵府

海豚晴晴媽咪
如果要比上不足比下有餘兩萬蚊左右都OK,
睇下自己點分配,我個家庭主要小朋友為重,
有餘錢先會花費同儲蓄,其實平淡之餘想食
咩買咩生活不愁已好好,唔需要假期一定要
花費買娛樂,住方面真係一個大問題,因為租
得好可以唔洗搬咁多,租得唔好始終兩三年
又要搬好似無固定安樂窩咁,到時人在外錢個
個月清要置業更困難.

神祝福你

別墅

我哋其實同62,99一齊住係由結咗婚開始到而家都有年幾,相處暫時嚟講都冇咩問題,但我覺得始終都想同老公囡囡(囡囡而歲半)有一個自己嘅家,但係諗嚟諗去都諗唔掂,因為過多一兩年老爺,奶奶,我阿爸,媽咪都可能會退休,咁到時都唔知點算哎..........所想睇吓大家嘅意見多數要幾多先可以囉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我一家三口都係得萬二蚊洗,之前我有做野緊係唔使煩喇!
而家真係睇 "食送" 食飯,慶幸住公屋,扣除所有雜費連老公返工洗費同囡囡學費,我都重有四千蚊家用,計過晒買 "食送" 連買日用品大約都係用千五至二千蚊個月,剩低o既可以儲起•
其實我開頭都驚唔夠用,每次我買完野之後就 mark 晒所有數入電腦,我睇返一個月真係用唔到二千蚊,可能我刻薄自己唔刻薄女同老公喇!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

別墅

miriam 寫道:
而家真係睇 "食送" 食飯,慶幸住公屋,扣除所有雜費連老公返工洗費同囡囡學費,我都重有四千蚊家用,計過晒買 "食送" 連買日用品大約都係用千五至二千蚊個月,剩低o既可以儲起•
其實我開頭都驚唔夠用,每次我買完野之後就 mark 晒所有數入電腦,我睇返一個月真係用唔到二千蚊,可能我刻薄自己唔刻薄女同老公喇!

我都試過申請公屋但係被拒話超額,因為我哋三個人佢只係得萬二蚊限額,我哋啱啱過咗,所以好尷尬因為如果出去租屋都去咗大半,哎如果之後62,阿爸同媽咪都退埋休咁就唔知點算囉...而家再睇埋大家嘅意見咁就真係依世都唔使指意搬出去自組家庭......原來自組家庭都係一項奢侈品........ :-( :-( :-(

男爵府

搵得多駛得多,$$$真係冇話夠唔夠,我之前在屋

別墅

miriam 寫道:

但係你哋使唔使比埋你同老公屋企???

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至