跳至

首頁

尾頁

別墅

請問我地2月bb飲得鮮楂橙汁未呢?

如果可以,咁要幾比幾嘅水溝淡呢?
thx~請教教!

別墅

Re: 請問我地2月bb飲得鮮楂橙汁未呢?

橙好似係容易引起敏感既食物之一, 唔好咁早俾BB試.

如果想俾佢試汁汁, 最好試Apple先啦!

別墅

咁除了apple之外,仲有邊隻水果可以比bb飲呀?
落水份量係一比幾呢?
thx~

別墅

我都唔係太知點樣稀釋D Apple Juice, 不過我上次就o係萬寧買左Gerber既 Apple Juice (已稀釋), 返到屋企都係唔放心再加少少水, 然後先俾BB飲lor.

不過唔知係唔係Apple Juice始終都係酸酸地, 我個女飲左一淡, 就唔肯再飲! 徙晒D野!!!

大宅

我有個醫生朋友叫我,至少一歲先至俾bb飲橙汁,一來易敏感,二來會令bb的牙仔變黃呀

大宅

aachan 寫道:
我都唔係太知點樣稀釋D Apple Juice, 不過我上次就o係萬寧買左Gerber既 Apple Juice (已稀釋), 返到屋企都係唔放心再加少少水, 然後先俾BB飲lor.

不過唔知係唔係Apple Juice始終都係酸酸地, 我個女飲左一淡, 就唔肯再飲! 徙晒D野!!!

係呀, 我阿女都唔飲, 但係我買明治既什果汁開比佢, 佢又飲哦..... ?-( ?-(

大宅

agree,橙汁易敏感

而家可以飲蘋果汁同梨汁,1:1or more water

我阿b唔肯飲水,只肯飲果汁,我係俾水佢試先架,可以點?

別墅

Nail 寫道:
agree,橙汁易敏感

而家可以飲蘋果汁同梨汁,1:1or more water

我阿b唔肯飲水,只肯飲果汁,我係俾水佢試先架,可以點?

我個女好得意嫁,佢訓到半夜三間半夢半醒嘅
時候可以飲到好多水,平時就飲一兩啖就算,你
都試吓半夜俾bb飲啦,睇吓得唔得!

大宅

除左橙之外, 奇異果都未試得住, 應該係bb個胃未可以應付到呢d比較酸性既水果...

我都試過以1比1咁溝淡gerber既apple juice, 阿仔都唔係好飲...後來我飲...真係唔好飲架... 不過我好少理, 一於照溝
2子之母

男爵府

karina302 寫道:
[quote]
aachan 寫道:

係呀, 我阿女都唔飲, 但係我買明治既什果汁開比佢, 佢又飲哦..... ?-( ?-( [/quote]

me 3........

咁實係gerber唔好味啦! 莫講再溝1比1,我1比2添呀! 都係1啖都唔飲

不過家陣佢肯飲水...算佢啦

男爵府

apple juice, 我自己ja..1/4個, 通常可ja到1安, 我就加多2安水落去, 臭b好喜wor

民房

請問有無人煲蘋果水比阿B呢?蘋果水/蘋果汁,邊樣好D呢?

複式洋房

my boy starts drinking juice today.. i bought him apple and pear juice of Gerber. i mixed the juice with water, 1.5:1.5. He likes drinking it.

複式洋房

我今日都開始比b女飲鮮楂蘋果汁,楂左一安後加水一安,點知b女都不喜歡飲,楂到我身水身汗!不過可能蘋果汁有點酸所以不愛飲

別墅

請問有冇媽咪曾經沖蜂蜜水俾BB飲呢?
因屋企人從泰國買來蜂蜜漿,佢地話毎日落
一至兩滴沖水俾BB飲,bb d皮膚會d靚喎,
同埋可以清熱氣,唔知係唔係真嘅呢?
唔知bb飲唔飲得蜂蜜嘅呢?

大宅

千祈唔好呀,好多醫生都話bb在一歲前都唔可以食蜂蜜,因為容易引起敏感。
anchalee 寫道:
請問有冇媽咪曾經沖蜂蜜水俾BB飲呢?
因屋企人從泰國買來蜂蜜漿,佢地話毎日落
一至兩滴沖水俾BB飲,bb d皮膚會d靚喎,
同埋可以清熱氣,唔知係唔係真嘅呢?
唔知bb飲唔飲得蜂蜜嘅呢?

男爵府

好媽媽勳章

請問鮮楂蘋果汁點整呀, 用咩工具呀??? 攪拌機得唔得架??

yammax 寫道:
我今日都開始比b女飲鮮楂蘋果汁,楂左一安後加水一安,點知b女都不喜歡飲,楂到我身水身汗!不過可能蘋果汁有點酸所以不愛飲

別墅

Thank!fennex

大宅

係呢,你地係用奶樽定係學習杯餵bb飲果汁呢?

男爵府

好媽媽勳章

me4

一飲Gerber萍果汁就變晒樣, 仲喊添

:-( :-( :-(

咁應該比邊隻萍果汁bb飲好呀??

首頁

尾頁

跳至