婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人聽過有骨刺用酉浸腳?

有冇人聽過有骨刺用酉浸腳?知唔知點浸?酉要唔要用水一起燒熱,浸又要浸幾耐。

洋房

Re: 有冇人聽過有骨刺用酉浸腳?

No. But I have heard about taking Vitamin C that can help a lot. And my mom has cured that with vitamin C by accident.

大宅

好媽媽勳章

Re: 有冇人聽過有骨刺用酉浸腳?

晴晴晴 寫道:
有冇人聽過有骨刺用酉浸腳?知唔知點浸?酉要唔要用水一起燒熱,浸又要浸幾耐。

你係咪想講醋?我mama試過,佢用陳醋再加木瓜,煲到熱熱地(都幾熱)就浸雙腳落去,侵到啲醋凍番就ok,日日如是,都有2 weeks,佢話work喎

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Re: 有冇人聽過有骨刺用醋浸腳?

yauyaubb 寫道:
你係咪想講醋?我mama試過,佢用陳醋再加木瓜,煲到熱熱地(都幾熱)就浸雙腳落去,侵到啲醋凍番就ok,日日如是,都有2 weeks,佢話work喎

可以剩係用白醋,我舊年整傷左條腰 (椎間盤脫出),我媽咪都係教我用白醋敷腰,當時我放完病假返工 d 同事見我都唔係行得咁好,跟住就試下呢 d 古老方法,敷左幾日真係好左好多,同事都話我行得順左,跟住我就 keep 住敷左兩個禮拜,之後真係好辛苦先連敷三日,所以你都可以試下•
若果係腳眼位就可以成隻腳浸落去,係膝頭就要用毛巾濕左熱醋之後敷,到毛巾凍左又再濕完再敷•
煲醋o既時候唔需要加水,剩係醋同木瓜就得,記得將木瓜連皮同核一整煲,我媽咪佢講就唔好用泰國木瓜,最好用大陸木瓜,第一次要煲到大滾,太熱就抖凍左先好浸或敷,到翻用時只需要煲到暖暖地就得•

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至