跳至

首頁

尾頁

洋房

香港南區官立小學

我個女讀香港南區官立小學,讀得好開心冇壓力,(最重要係daddy & mommy都冇壓力),今年小六畢業,升中派位去庇理羅士係1st choice

喺南區官立若小朋友是band1成績入A班,升中派位英中有英皇及庇理羅士.中中有金文泰

今年升中派位結果:
10個女生去庇理羅士(1st choice)
25個男生去英皇(1st choice),好似話其中有兩個男生唔想去英皇,去咗皇仁叩門ok咗
幾個去金文泰(1st choice)

洋房

Re: 香港南區官立小學

請問南區官立A班通常有多少人?是否隻要進入A班都可以派得好?官立收插班生嗎?

洋房

今屆6A有32人

6A大大大部分派BAND1中學,(全班11個女生8個派庇理羅士,1個女生派金文泰)只有3人派得唔理想,不過唔知派邊間

6B有6個男生同都派英皇,有1個女生派庇理羅士

6C有1個女生係6年級插班生,成績全年全級考第二,派庇理羅士

洋房

Thank You,dearmom.小女當初申請插班南區官立,但一直沒有囬音,可能是沒有位,后來參加始南,聖嘉勒,和聖心的插班試,同時收到錄取電話,最后進聖心.但小兒不能跟姐姐,所以我也在頭疼該讓弟弟報始南還是南區官立,看到妳的貼子,我決定選南區官立.想問如果沒分,自行派位有沒有機會進南官?

洋房

puishing,

FYI

聖公會始南小學 (田灣)
2004年度畢業生升中情況
2004-2005畢業生

升讀英文中學百分比:約 50%
升讀中文中學百分比:約 50%

派位成績組別百分比:
第一組別 53%
第二組別 32%
第三組別 15%

獲派首三志願學校的百分比: 80%

升讀英語授課中學約佔50%,包括:
拔萃女書院
英皇書院

聖保羅男女中學
嘉諾撒聖心書院

聖公會呂明才中學
聖保羅書院

皇仁書院
聖若瑟英文書院

英華女學校
聖公會鄧肇堅中學

聖士提反女子中學
聖類斯中學

聖士提反書院
華仁書院

華英中學
真道書院等

升讀母語授課中學約佔50%,包括:
香港仔浸信會呂明才書院
新會商會陳白沙紀念中學

鄧肇堅維多利亞官立中學
嘉諾撒培德書院

金文泰中學
香港真光書院等

而南官全級大約110人,上 band 1 的% 約1/3, 此一點要考慮

洋房

聖保羅男女中學目前兩所小學,分別位於堅尼地道及麥當勞道,亦將於今年 9月 1日合併為「聖保羅男女中學附屬小學」。附屬小學預計於 2008年 9月遷往位於港島南區黃竹坑新校舍,新校班數將由現時 24班增至 30班,容納 900名學生

洋房

Thank you,Dear mom.請問哪一傢始南比較好?有人說置富始南的孩子純品的,有人說田灣始南深的,妳覺得呢?但我第二個孩子沒有分,自行派位有希望嗎?

大宅

dearmom
可唔可以教下我地d低班點先可以keep到成績,同溫習方式呀!因為我聽..a班的大部都要出外補習谷成績,係咪呀?
我仔仔今年上小四平均分都唔係太差,比人踢左出b班呀!
:-(

洋房

我個女不是成積最好, 小一上學期發現佢中文勁差, 詞不達意, 用錯詞語, 牽連到數學都差 (因為誤解題目), 不過英文就好好 (從小佢好喜歡閱讀英文故事書--每星期一至两本, 睇英語卡通片和電影--每日做完功課睇 eg, Walt Disney's movies, Mr Bean, Jurassic Park, Mr Men, etc.)

針對中文問題, 初初我地鼓勵佢睇多D動物及恐龍的中文書 (她對動物及恐龍有十分濃厚的興趣), 並要求佢每次做完生字功課便要識默, (若連續5次100分或以上會請佢去戲院睇戲)

初小時逢星期六抽半日同佢温書 (中英數常), 習慣咗到小四已不用幫佢温, 佢已經係自己温書, 用SCANNER scan 咗D工作紙和習作入電腦, delete 咗D答案待考試前可以温書, 考試前一個月再買D補充練習比佢做 (貴精不貴多), 答案佢自己對(中文和英文用朗文90日, 數學就用學林數學因為有解題思路, 阿女可以自己睇) ,

考試前一星期, 我會準時放工回家陪佢, 做補充練習內的測驗題若低過90分就會同佢一齊找出原因--係懶定真係唔識, 定唔小心錯

我時常同阿女講遇到

大宅

dearmom
真的獲益良多,多謝你的提點,我仔仔上年度轉左英文教科書,第一次測驗同考試都好似小一二咁溫(小一二成績理想),但派回卷,發現有很大的挫敗感,因為溫熟的出得很少,而大錯的題目全都是課外生字,好多朋友都唔合格,仔仔都很好了沒有唔合格,下學期英文反而追反個b(上學期合格多10)。
我都像你一樣的做,可能小兒天資不是聰敏,我都是要多做常鵝架喇!
英語卡通片是有英文字幕嗎?
今年你們小六真的好,派得好 但下年的小六就多頭痛喇!因為今年同我們一樣要轉英文教科書,真替他們頭痛!!

洋房

其實你仔仔英文有B,佢基礎都好好,因為今年南官各級份英文卷都比以往深咗D,六年級果份卷多咗以文字作答,(呢方面女仔係着數D架)男仔始終都係好動D,其實最重要係佢有無盡全力,如果真係盡咗力,只係温漏d課外生字,都要比d獎勵,佢唔係一部讀書考試機器,你對佢既認同和支持係好重要架!

上到高年級小朋友會開始要多d自主權,又開始有d反叛,鵝得多佢會當耳邊風,有時會同你鬥氣,要比多d鼓勵先得

平時陪佢再睇多D課外書(佢有興趣果d,激發佢嘅求知慾)

新雅有套數學卡通故事係漫畫嚟,又有套叫數學奇兵既故事書都好有趣
有套老鼠記者(有中英文版),Black Cat 較深既字有埋解釋,有埋CD 可以聽發音
又有讀書會定期搞活動

中學自行要睇埋小四成績,課外活動等,所以仔仔仲有得追返上去,操行要keep 住B或以上

阿女細細個已經開始睇Mr Men, 芝麻街,Walt Disney 卡通,果陣細個セ字都唔識,字幕有等如無,不過依家有時都要睇中文字幕架

上年派得重好,庇理羅士南區所有位比哂南官,有十幾個女生派到去。

今日編班試阿女話勁淺。唉!我諗要攞 好高分甚至 full mark 先可以編到入最好嗰两班 la。南官無操佢地,近幾日佢剩係玩同行街,若真係佢講勁淺,加D唔小心,加D輕視呢個試,再打個discount,阿女都係未必入到頭84位。

洋房

升中學位競爭越趨白熱化,明年自行收生增至30%, 精英學生更集中到名校去

聯繫中學可以選擇取錄小學第一及第二派位組別的學生,亦可選擇取錄所有三個組別的學生。

若符合資格的人數多於保留的學額,便會按學生的派位組別及電腦隨機編號的先後,依次序分配學位。

所以make sure 小朋友是band 1 , 若老師話band l尾(可能係band 2架) 選校時要謹填D

洋房

Thank you.

複式洋房

這間學校的師資好嗎? 由幾年級開始, 按成績分班?

複式洋房

你的小朋友今年06年9月升讀小四, 轉咗版, 係吾係深了很多.

複式洋房

你個小朋友今年九月升讀邊級, 想插入南官 or 始南? :wink:

複式洋房

你好厲害呀,,,,scan 咗d worksheep, 比小朋友做, 真係好好心機, 真難得啊...我聽聞 坊間, 都有這種 補充練習...但不知係邊度有得......

民房

你們好!!看到你們對區內小學十分熟悉...
想向你們請教,南區那間小學最好?
石排灣st.peters?/南區官小/置富始南/田灣始南
我希望女女讀得開心,程度要夠﹐教學多元化。
只有石排灣st.peters有分加(20分)
有何選校心德?
望回覆!!!

男爵府

有冇人知道,南區有邊間小學係band1or2架??

大宅

小學冇分band架!只有Band1學生百分比
Band1學生百分比

首頁

尾頁

跳至