興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請幫忙, 想幫囡囡自拍"學生相"?

請幫忙, 想幫囡囡自拍"學生相"? 須要點影先可以無"黑影"?? 是否真係須要打燈?? 我部係 Sony 717 or panasonic FX8.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 請幫忙, 想幫囡囡自拍"學生相"?

用dc 機仔, 支閃光燈係側埋一面, 好難避免無黑影, 但可以試下在有影果面用燈(例如檯燈)照住

洋房

唔打燈都好難,不過你有二部機,可以試下:

1) 用717,上腳架(或固定枱面上),set最細光圈,最長曝光時間,最好曝光時間有半秒以上。
2) 先影一張確定面部曝光準確。
3) 之後再影,今次係717開啟與關閉快門之間,用部Panasonic係小朋友背後向住背景有影地方閃
4) 睇結果並更正Panasonic部機距離

不過呢個方法只可用係比較定的小朋友,如果小朋友坐唔定,咁就無計。

子爵府

我試咗一個非正統嘅方法:人物同張顏色卡紙盡量貼住,相機盡量對正人物,大致上可以接受!

如果我有兩支檯燈,我諗會正統啲、效果都會好啲!

大宅

Dear all

Thank you very much.

holiday

首頁

尾頁

跳至