嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB唔肯食東西,請指教

BB現9個半月,頭5個月食人奶+奶粉時已不願飲奶粉. 6個月後食糊仔也不要, 及後給她食粥仔. 到現在還是只食約2湯匙便強烈拒絕. 肉,魚,雞,菜都一樣, 奶粉 也是每次飲3-4安.

每日約食20安奶+4湯匙粥, 所以很廋, 才16磅半. 請問有什麼辦法令BB食多

別墅

Re: BB唔肯食東西,請指教

有無試過食糊仔?

大宅

broadband,

你有無張D食物整得幼滑D,等佢易吞D? 真係好大分別架.e.g.我餵阿B食蘋果茸,如果隻蘋果粉D,佢真係會食多好多架.

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

同佢洗o下條脷試o下

男爵府

畀面勳章

點樣洗
可唔可以講我知
smypig 寫道:
同佢洗o下條脷試o下

複式洋房

[quote]
broadband 寫道:
BB現9個半月,頭5個月食人奶+奶粉時已不願飲奶粉. 6個月後食糊仔也不要, 及後給她食粥仔. 到現在還是只食約2湯匙便強烈拒絕. 肉,魚,雞,菜都一樣, 奶粉 也是每次飲3-4安.

每日約食20安奶+4湯匙粥, 所以很廋, 才16磅半. 請問有什麼辦法令BB食多

複式洋房

我過女仲瘦, 現在20個月只得20磅,又是不喜歡食野,我也想去見
營養師, 其實有無幫助???

?-( ?-(

複式洋房

My bb is almost 16 months la, only 19.x pounds. Sometimes I feel very stressful for her weight since her father's family always says she is too thin, pale etc... seems that it is my fault.

But sometimes I think she is growing healthy and lovely, it is good enough la...

I just try every method, new way of cooking to see if she will eat more.

dear all mama, "lu li" ah!

大宅

我覺得無幫助,因為我個女13個月都見個營養師,佢話要轉一隻營養好的奶粉,同埋每餐要食幾多肉,菜等等.

大宅

咁如果佢係都唔肯食,每餐要佢食幾多份量都冇用啦~~
我個仔都係唔肯食
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

大宅

原來咁多bb唔食野,我個女都係,一見到碗粥都未開始餵,已經合實個口仔,次次都食到喊,我都冇哂乎~~~

別墅

我由囡囡6個月大時已經開始餵佢食糊仔or粥仔,但佢都係唔願食,最多食一兩啖之後就會扭晒計,但佢越唔想食就唔好迫佢,我之前都有試過咁,跟住第二日比佢再食仲扭,所以有段時間我都唔係日日比佢食糊or粥,會隔幾日or一星期再比佢食幾啖,佢又食少少,唔同種類的材料煲粥我都試過晒,但佢都唔like,所以之前都好灰心的。
不過平時我地食野又會比佢試下味道,又會比d淡的野佢食下,唔一定係糊or粥,比佢食白麵包佢反而好like tim,佢依家都9個多月大啦,越大食野就越多,依家糊仔同粥仔佢都鐘意啦,由佢6個月時試食都依家真係肯食,我真係喊左出黎,我同老公講,我的努力無白費,我依家見佢好多野都肯食時,我真係好開心,所以你唔洗灰心,努力比佢試,但佢唔想食時就唔好再迫佢,多幾日再比過,效果可能會仲好d。
加油啊!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

男爵府

我個仔都係, 就算食都係食幾啖之後吐番哂, 點算??

首頁

尾頁

跳至