想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

正在掙扎生唔生第二名, 你地會點

大仔已經兩歲, 自己已三十過外, 真係15/16
生又怕經濟擔子好重, 唔生又怕對個仔有壞影響
你地有沒有此經歷, 你地最後如何決擇
husband 又係15/16
Please visit: http://www.ycomehere.com/

大宅

Re: 正在掙扎生唔生第二名, 你地會點

pangpang0706 寫道:
大仔已經兩歲, 自己已三十過外, 真係15/16
生又怕經濟擔子好重, 唔生又怕對個仔有壞影響
你地有沒有此經歷, 你地最後如何決擇
husband 又係15/16

我唔會再生囉! 若果讀書唔叻, 佢地第時好慘!

想問點解你話唔生怕對個仔有壞影嚮呢? ?-( ?-(

大宅

其實唔洗15/16,萬事都會同時有好與弊的存在,只在乎妳取向予那一方吧,而且我覺得生多一個與否是不應拿囝囝囡囡來影響決定的,就以我自己為例,囝囝5歲自己亦35了,但我仍熱衷於追多個小朋友,因為我自己喜歡熱鬧和想多給自己一個機會追個囡囡。

複式洋房

因為他又沒有表親, 怕他成長很寂寞及孤獨
又怕他因此容易變小霸王

Please visit: http://www.ycomehere.com/

大宅

又怕他因此容易變小霸王

會否寂寞和孤獨只在於妳會如何為他安排日常的活動,我有幾個獨女和獨子朋友,他們的成長生活一樣覺得豐盛快樂,他們身邊還有些自小一同成長的朋友,友誼維繫到現在30多40歲了,仍然很好。
至於會否變小霸王,就更加不會與有否弟妹而掛鈎,完全在乎於妳家庭的管教而已。

大宅

KPB4000 寫道:
其實唔洗15/16,萬事都會同時有好與弊的存在,只在乎妳取向予那一方吧,而且我覺得生多一個與否是不應拿囝囝囡囡來影響決定的,就以我自己為例,囝囝5歲自己亦35了,但我仍熱衷於追多個小朋友,因為我自己喜歡熱鬧和想多給自己一個機會追個囡囡。

me2!kaka..希望今胎係囡啦~~~~不過我都覺得2個就岩岩好...我都好怕個仔自己一個寂寞,我想生多個陪下佢,就算佢第時大左..有咩心事唔同我傾,都有個兄弟姐妹~我自己就係獨女..所以我自己都會想有個兄弟姐妹...不過當然要睇下經濟情況啦~~~其實bb用既錢就唔多..係大左要讀書開支就大d者..

大宅

KPB4000 寫道:
[quote]
又怕他因此容易變小霸王

會否寂寞和孤獨只在於妳會如何為他安排日常的活動,我有幾個獨女和獨子朋友,他們的成長生活一樣覺得豐盛快樂,他們身邊還有些自小一同成長的朋友,友誼維繫到現在30多40歲了,仍然很好。
至於會否變小霸王,就更加不會與有否弟妹而掛鈎,完全在乎於妳家庭的管教而已。
[/quote]

我好讚成你的想法

大宅

nikitaki 寫道:
[quote]
KPB4000 寫道:

me2!kaka..希望今胎係囡啦~~~~不過我都覺得2個就岩岩好...我都好怕個仔自己一個寂寞,我想生多個陪下佢,就算佢第時大左..有咩心事唔同我傾,都有個兄弟姐妹~我自己就係獨女..所以我自己都會想有個兄弟姐妹...不過當然要睇下經濟情況啦~~~其實bb用既錢就唔多..係大左要讀書開支就大d者..[/quote]

可能我屋企和老公屋企d兄弟姐妹都唔多岩傾, 所以我唔會再生多個囉!!

大宅

又怕他因此容易變小霸王
[size=medium]小霸王?!!? 唔關生一個的問題, 係大人寵壞咋!!

首頁

尾頁

跳至