母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好灰心

男爵府

Re: 好灰心

我都不明白點解BB明明係肚餓但又要推開你這個現像,但我只能夠分享有一個傻媽媽(我)的經驗,丁丁初生頭一個多月都是這樣,我當時並沒有想過他不喜歡埋身餵,我只以為他是不能控制雙手,所以明明想吃,但卻用手推開我,然后狂哭,因為一份天真的執著,每次他推開我是,我便用手捉著他的手和他撲鬧,就是這份傻傻的執著,我一直都埋身餵,今天丁丁已經快要十一個月了。

至于埋身吃時睡覺這問題,是因為BB在吸吮過程中得到安慰和滿足,另外由于吸吮母乳需要很大的氣力,所以較易睡著,丁丁頭3個月大,我都要花上一個鐘的時間埋身餵,當中有大半的時間是想各樣方法把他弄醒。初生BB最少要三小時吃一次奶,所以不要LAZY!初初一至二個月真的很辛苦,你不是孤單的,因為你行的路我們都行過,所以絶對明白你的感受,我們會支持你,不要氣餒也不要灰心。

如果可以再堅持著埋身餵,因為親子關係可由始建立,也因著堅持埋身餵才可享受母子之間的一份永難忘的甜密。

努力!加油!我們支持你!

子爵府

其實我都試過呢個情況,當時見bk嘅經驗奶媽話可能係姿勢問題,又可能係D奶出得太快問題,更可能係肚風問題,綜合咁都見解,最後都唔知咩問題,但換來一個美好結果--BB由果時至今只肯埋身,而唔再用樽!
或者,我嘅堅持及執著感化到Glenda豬

大宅

genie100:
應該是乳頭混淆,但由於寶寶還小,其實要糾正過來並不困難。只要堅持再堅持。當寶寶推開你時,就抱抱安撫一下,再試餵。
若真的要用奶瓶時,就用出奶孔向上的奶咀如Nuk,因為要較用力啜才會有奶出,較接近埋身餵。
加油!

男爵府

初生bb如果面黃會唔起身食奶!
matthew仔試過10hrs不吃奶!
因為面黃!
當時我乜都唔識,以為咁快介夜奶,
點知老公話驚唔知乜事!
所以去睇doc!

另外,只要你堅持俾bb埋身,你就一定可以成功!
我的半年心聲~按

禁止訪問

男爵府

genie100 寫道:
我也這樣安慰自己,但那被拒絕再拒絕的經驗,使我好灰,只是頭10mins肯啜,之後就不再肯.和她鬥得好累.為何她不啜到飽才甩嘴?

明白真係好累,但有時事情真係會這樣發生,但堅持多一會,如果你要做全泵也可以,也有媽媽可以餵得很長,但我覺得埋身餵係好sweet,無人能替代的.

但我會鼓勵你再和你的bb再搏鬥下,又或者佢抗絶你時,你幫佢掃下風,再餵過,說真的你bb只是推開你,但我bb當時一係就推開我(一開波就推),唔係就訓覺唔吮,所以好慘,但我相信一份執著使我堅持著埋身餵.另外,你可以去健康院睇下母乳姑娘,看她有什麼建議沒有.

無論如何,我會支持你,所以母乳媽媽都支持你.

複式洋房

[我也這樣安慰自己,但那被拒絕再拒絕的經驗,使我好灰,只是頭10mins肯啜,之後就不再肯.和她鬥得好累.為何她不啜到飽才甩嘴?[/quote]

bb只啜10mins就不肯啜是因為疲倦,之前啜奶咀實太easy了!So現埋身啜你令小b很易倦。
唯有餵密些,讓小b快些適應你。再給些耐性吧,小b不是拒絕你,只是未適應。遲些當你成功了那滿足感令你把所有不快事忘得一干二淨!那時你會慶幸自己沒有give up
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

禁止訪問

別墅

繼續努力啦! 我係半人奶媽媽, 由於我bb早產,我又住左一個月醫院,在頭一個月完全無埋身餵, 我又唔夠奶. 所以bb出來都係補奶粉. 出院後我埋身餵,bb有一段時間都好似你阿b咁,不停擰頭兼推開我,都幾hurt架. 如是者不停同佢搏鬥,而家佢好鍾意埋身餵. 當然我依然係唔夠奶,但我放工都會埋身俾佢食,之後補奶粉. 總之你唔好放棄啦, 你又夠奶. 加油

男爵府

nicoleyin 寫道:
唯有餵密些,讓小b快些適應你。再給些耐性吧,小b不是拒絕你,只是未適應。遲些當你成功了那滿足感令你把所有不快事忘得一干二淨!那時你會慶幸自己沒有give up

Agreed!

Besides, direct breastfeeding is the most convenient & effective method to stimulate your milk supply.
Please be patient!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

畀面勳章

puiyingmama,

我想問下你之後埋身喂既日子,係吃了什麼來增加奶量?
thanks

puiyingmama 寫道:
繼續努力啦! 我係半人奶媽媽, 由於我bb早產,我又住左一個月醫院,在頭一個月完全無埋身餵, 我又唔夠奶. 所以bb出來都係補奶粉. 出院後我埋身餵,bb有一段時間都好似你阿b咁,不停擰頭兼推開我,都幾hurt架. 如是者不停同佢搏鬥,而家佢好鍾意埋身餵. 當然我依然係唔夠奶,但我放工都會埋身俾佢食,之後補奶粉. 總之你唔好放棄啦, 你又夠奶. 加油

大宅

bbpooh 寫道:

明白真係好累,但有時事情真係會這樣發生,但堅持多一會,如果你要做全泵也可以,也有媽媽可以餵得很長,但我覺得埋身餵係好sweet,無人能替代的.

但我會鼓勵你再和你的bb再搏鬥下,又或者佢抗絶你時,你幫佢掃下風,再餵過,說真的你bb只是推開你,但我bb當時一係就推開我(一開波就推),唔係就訓覺唔吮,所以好慘,但我相信一份執著使我堅持著埋身餵.另外,你可以去健康院睇下母乳姑娘,看她有什麼建議沒有.

無論如何,我會支持你,所以母乳媽媽都支持你.

完全同意!!!!!!

我全泵式全人奶已有一年多, 當初都因有相同情形, 冇堅持"再搏鬥下", 之後琛彥也"懶得啜",不再肯埋身餵.

其實現在好後悔, 又羨慕佢地 "埋身餵好sweet,無人能替代的" 的感覺, 可以兩者平衡(用樽同埋身) :-( :-( :-(

加油呀!!!!!!!!!!

過來人字

禁止訪問

大宅

就算真係埋唔到身,全泵都唔係大問題丫

我bb99%係食樽,都識埋身ga,而且我都keep到奶量丫,我由二個月開始到而家都係全人奶,最近仲開始夠奶儲冰奶tim!!(雖然我好唔捨得d抗體流失晒)

所以,埋身定全泵都好,只要係母乳,就係bb最好o既食物

大宅

好羡慕你可全人奶。
我起碼要補兩餐奶粉。 :-( :-(
奶量自從返工以來不增反減 :-( :-( :-(
你有什麼方法可保持奶量?

我bb99%係食樽,都識埋身ga,而且我都keep到奶量丫,我由二個月開始到而家都係全人奶,最近仲開始夠奶儲冰奶tim!!(雖然我好唔捨得d抗體流失晒)

所以,埋身定全泵都好,只要係母乳,就係bb最好o既食物

男爵府

唔好灰心, 人奶路絶對唔容易, 如果唔係點會有咁多 mama 都 choose 奶粉, 但點解只係係 bk 都己經見到好多 mama 堅持餵 mama 奶? 原因係 mama 奶俾到 bb 健康 & 安全感.

同妳一樣, 我 bb 都係催生出世, 不過就 38 週, 可能真係依個原因, 佢極度鍾意訓覺, 一開始連夜奶都唔肯起身飲, 日頭當然一樣, 基本上每次飲奶都係我叫醒佢, 從來我都唔覺佢會喊肚餓, 即使佢肯食奶, 每次都只係食 around 5 分鐘就放口, 好彩o既, 就食到 10 - 15 分鐘, 同樣地, 黃疸偏高, 磅數升得好唔理想, 曾經因為依個原因, 健康院要 follow up 佢, 頭一個出入健康院真係無數咁多次. 不過當時我都無放棄過, 因為機會只得一次, 只要堅持, 堅持, 再堅持, 相信妳都做得到. 每次想放棄 or 對自己無信心時, 記得上o黎 bk, 依到一定可以俾到信心, 支持 & 意見妳. bb 出世係一張白紙, 係需要我o地耐心o既教導, 俾多 d 耐性 & 温柔, 相信總有一日妳會成功, 到時記得上o黎報好消息.

禁止訪問

複式洋房

right!隨遇而安吧!不要PUSH自己,總之找一個適合自己&bb的方法就是了。
你已經好叻,起碼可全人奶,而我則要補一至二次奶粉。
奸爸爹!!

genie100 寫道:
好開心見到咁多媽媽支持,而且唔係一味迫我去埋身餵.
更多謝用pump媽媽的鼓勵.

我再努力去試完成一餐讓她飽足去睡而不用搏鬥的先. 成功就餵多d, 如果失敗我想還是pump罷了.
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

不要灰心,有問題問多些
呢度好多人支持你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊