母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

這個方法可行嗎?

試過很多方法都冇辦法追回流失了的奶量,不知以下方法可否行得通:

放一星期假在家全天后密集式餵哺,就像初生嬰兒一樣,每隔個半鐘餵一次奶.除了晚餐的粥仔外,午餐的粥仔都以埋身餵人奶取代.

這樣能提升番奶量嗎?一星期又是否足夠呢?抑或三四天已足夠呢?

男爵府

2011至尊種植勳章

Re: 這個方法可行嗎?

我試過放12 日假 (全家去旅行), 全部 feed-on-demand, 佢一話要食就餵.
放完假後奶量係多左.

珍珠宮

monkichi

多左幾多呢?

男爵府

2011至尊種植勳章

嘻, 多左幾多就唔記得 lu, 因為已經係幾個月前的事.

不過大約一個星期左右又回復(下降)番, 因為我宜家每日只泵 1 次.

珍珠宮

hmmm,咁屬唔屬於顯著既增多呢?
如增多後keep住每日泵番2-3次,會唔會keep到呢?

男爵府

2011至尊種植勳章

都屬於顯著增加左o既.

我諗如果一直 keep 住泵多幾次應該都可以 keep 到o既.

我以前每減少一次泵奶的初期, 奶量都仲未跌住, 但一至兩星期後, 奶量就會跌到某一個份量, 跟住就會一路 keep 住o個個份量.
所以每日 keep 住泵奶次數/時間, 應該係可以 keep 住奶量的.

上次 12 日埋身餵, demand 多左所以奶量多左. 但係呢個增加只係暫時性, 奶量未穩定. 加上後來每日只泵一次(demand 少番), 所以奶量就回復到從前的水平.

珍珠宮

上次 12 日埋身餵, demand 多左所以奶量多左. 但係呢個增加只係暫時性, 奶量未穩定. 加上後來每日只泵一次(demand 少番), 所以奶量就回復到從前的水平.

幾耐先會穩定呢?
我見你小朋友都已兩歲幾大,要佢地全日都只係食奶,會唔會好辛苦(肚餓)呢?

男爵府

2011至尊種植勳章

^O^ 寫道:
幾耐先會穩定呢?
我見你小朋友都已兩歲幾大,要佢地全日都只係食奶,會唔會好辛苦(肚餓)呢?

我都唔知幾耐先會穩定.

我囝囝唔係全日只食奶, in fact 佢都唔係食得好密. 不過如果同我平時要返工的日子相比, 咁 demand 就係多左 & 密左 (要返工的日子早上餵完要隔12小時或以上先會泵/餵; 去旅行期間幾個鍾會餵一次).同埋 bb 吸啜係好過用泵黎 stimulate 架嘛.

珍珠宮

唔好意思,我仲有d問題想問:

1) 你去旅行期間餵密左,之後奶量多左,咁谷奶既頻率會唔會密番呢?

2) 你平日番工的日子係點泵奶呢? 即係,假設夜晚訓覺時餵左右邊,到返工前你會餵番右邊定左邊呢?

男爵府

2011至尊種植勳章

我去旅行之前已經好耐無谷奶 lu. 初初去完返來, 放工o個時覺得個胸比平時漲 d 咁囉.

以前半夜我會餵左邊, 就算要食多過一次, 我都係餵左邊.
第二朝我會泵右邊, 有時會抱佢埋身食左邊同時泵右邊

後來懶得朝早泵奶, 半夜會兩邊輪流餵. 朝早佢通常都會同我差不多時間起身, 咁我返工前又會再餵(兩邊都餵, 務求食清晒 2 邊.

放工返到屋企就邊餵邊泵

臨訓前再埋身餵 (不過佢都唔係認真食, 因為佢晚餐食左飯, 飲左湯, 已經飽)

珍珠宮

monkichi

thanks for your sharing.

大宅

^O^:
其實你細B都超過一歲了,你覺得真的有必要追奶嗎?
我女兒一歲以後,我在公司都沒有泵奶了,只是上班前和下班後邊餵邊泵,之前每天我上班期間讓她吃一瓶八安士,現在已降至六安士,但因女兒都20個月大了,甚麼都肯吃,雖然體重至今仍是超細碼,反正我在家時埋身餵她要吃多少就有多少,我也不擔心。

珍珠宮

譚媽媽

<其實你細B都超過一歲了,你覺得真的有必要追奶嗎?>
其實係我想細佬可以好似家姐仔一樣,起碼全人奶至歲半啫.

我唔可以邊餵邊泵,因我用medela迷你泵,很noisy,會把細佬弄醒;而且就算邊餵邊泵,我最多只可以泵到4oz奶,遠遠低過細佬要食的8oz.細佬好衰,就算只差1安,佢都會喊.所以我咪諗住追奶囉.

大宅

^O^:
豆漿、鮮奶弟弟接受嗎?補充這些,還是全母乳!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊