夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個家庭可以沒有儲蓄嗎?

如題

男爵府

Re: 一個家庭可以沒有儲蓄嗎?

唔可以,但如果冇又點様有得儲呢?有時冇都冇辦法?我同老公都過著好多年經歷好多事先開始有錢儲.
該用戶已被刪除

侯爵府

好媽媽勳章

我覺得有固然會好D,但冇又吾使死呀?!

我有個朋友,兩公婆都儲左吾少$,但個老公嘅屋企人就成日問佢地攞$,一時62、99入院、一時啊哥買樓......次次10萬8萬禁要、一年起碼要2-3次,結果兩夫妻成日為D儲蓄吵鬧.....
後黎佢地一筆過將D儲蓄買左層樓,冇哂cash,但個老婆居然同我講話近呢2年好開心,冇再為$同老公吵架!!(因為冇$)

所以我覺得最緊要兩夫妻吾好成日為$吵吵鬧鬧(有又好,冇又好........)

別墅

我就有!我老公就冇!因為我幫佢儲埋!

水晶宮

多多少少都要儲! 無仔女都仲無所謂 !!!!

我地兩公婆講好佐, 儲的每一分一毫不是我同你的,
一個目標是給兩個仔的, 所以大家用錢要大家agree!!

自由太多會令世人失去平衡

大宅

我覺得有儲錢ge需要…好話唔好聽有起事上來都有個錢自救…
我老公出來做左成10年野…每個月都會俾一半人工佢阿媽…
我有左結婚…佢無錢擺酒…所以佢阿媽幫我地俾…結婚第二晚…佢家姐已經代佢阿媽叫我地還錢啦…你話呀…自己阿媽都咁…我地自己係唔係應該要儲錢?
自從呢件事之後我一定會儲錢架…需然儲得唔多!

禁止訪問

大宅

我而家都唔知點好, 又因人事問題剛辭職了. 好煩丫,近尼年都轉左三四份工, 都係因為人事問題而走, 可能我唔鍾意玩埋堆同排除異己, 所以好難同d同事合得來, 所以轉工到自己都好心灰, 我都不求d同事好人, 只要唔好攪噤多野就得架啦, 但都........噤老公就話休息下先, 遲d先算, 但我又無小朋友, 日日係屋企除左做下家務同煮飯之外, 好似無咩建樹, 淨係老公份糧又"忟忟"緊, 唔好講儲錢, 所以我覺得應該搵返份工做, 但出去搵野做又要對住d麻煩人. 我應該點做好呢? 還是我想得太多?

大宅

究竟對一個家庭黎講要有多少儲蓄才是保障?

公爵府

我相信要最少要有6-12個月的人工在銀行會比較安全.

大宅

好媽媽勳章

有啲cash喺手,会安心啲,可以以備不時之需嘛

伯爵府

好媽媽勳章

ac321 寫道:
我覺得有固然會好D,但冇又吾使死呀?!

我有個朋友,兩公婆都儲左吾少$,但個老公嘅屋企人就成日問佢地攞$,一時62、99入院、一時啊哥買樓......次次10萬8萬禁要、一年起碼要2-3次,結果兩夫妻成日為D儲蓄吵鬧.....
後黎佢地一筆過將D儲蓄買左層樓,冇哂cash,但個老婆居然同我講話近呢2年好開心,冇再為$同老公吵架!!(因為冇$)

所以我覺得最緊要兩夫妻吾好成日為$吵吵鬧鬧(有又好,冇又好........)

ac321,

我都覺得有的儲蓄好的, 但我老公屋企又係咁, 成日問我老公借錢, 上個月我先知原來加加埋埋, 成十萬幾, 你話呀!!大佬, 我屋企都有兩件, 都要以備不時之需呀.

翡翠宮

冇錢傍身, 個人好唔自在架喎 ....

大宅

楊桃 寫道:

我老公又係咁講

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

絕對agree

楊桃 寫道:

洋房

我都覺得兩公婆要一條心, 就算無錢都唔係咁重要!

我老公唔只無錢儲起, 仲不停咁look咭添! 有時仲問我借, 搞到我都無錢剩! 有病時都唔知點死.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我有兩朋友個c6 咭數二十萬, 而另一個就申請埋破產, 就快四年變好漢.
真係點都要儲少少囉, 有事上來唔太傍徨, (唔想番外家及99借) 個人覺得飲水唔會飽, 比著每日攬住冇用, 一訓醒開著水喉就是錢 .

男爵府

唔好話一個家庭0拉, 就算一個人都要儲番0的錢傍身, 唔果唔係有咩事都唔會有人幫到你.
違規簽名-超版代刪

子爵府

lan0529
唔好話老公個阿媽,我阿媽都係咁! 我自己冇做嘢湊bb,老公唔係揾得多,有2個仔女,仲要供樓.....所以我無辦法每個月比$佢,淨係過時過節比,佢自己都有份工既!但我阿媽久唔久就會提佢自己結婚頭果幾年,揾幾多就比幾多阿媽,完全唔會儲$,你有冇我咁偉大?

首頁

尾頁

跳至