跳至

首頁

尾頁

子爵府

仔仔最近夜晚一瞓就咳唔停,佢本身有鼻敏感,食左醫生開嘅舒緩敏感藥就好啲,但唔食又咳番,唔想成日食西藥,有冇咩方法可以止咳?!(佢只係乾咳,冇痰嘅),感激不盡

別墅

同我女一樣,不過我女無鼻敏感,斷斷續續咳左兩個月,最近連續一個月食西藥,食到頭髮濕曬但手腳凍冰冰,真系嚇死人。最後都系要日弟中醫,好彩我女又肯飲藥,依家真系好番好多,不過我建議日弟中醫去D大牌子0既鋪頭日弟好D,好似位X堂,同X堂,貴少少日弟幾次斷尾好過聽人講亂0甘揾曬錢曬時間。小朋友中藥距通常會加一粒蜜棗煲等距地容易入口,不過都要日弟下個小朋友肯晤肯飲。

子爵府

引用:同我女一樣,不過我女無鼻敏感,斷斷續續咳

原帖由 leungyh_td 於 13-01-08 發表
同我女一樣,不過我女無鼻敏感,斷斷續續咳左兩個月,最近連續一個月食西藥,食到頭髮濕曬但手腳凍冰冰,真 ...
我個仔佢好麻煩唔肯飲中藥。。。一見到深少少色就知唔對路一路行一路話唔要,唔飲

大宅

BK Milk勳章

妳嘗試俾過高小小既枕頭仔仔訓,佢有可能鼻水倒流呀!

子爵府

引用:妳嘗試俾過高小小既枕頭仔仔訓,佢有可能鼻

原帖由 klmyim 於 13-01-08 發表
妳嘗試俾過高小小既枕頭仔仔訓,佢有可能鼻水倒流呀!
今晚試下先,麻煩晒你呀

別墅

回覆:gavnie 的帖子

不如你煲雪梨湯比佢飲,潤肺,又好飲,都有幫助。

子爵府

引用:不如你煲雪梨湯比佢飲,潤肺,又好飲,都有

原帖由 Topocara 於 13-01-08 發表
不如你煲雪梨湯比佢飲,潤肺,又好飲,都有幫助。
雪梨湯有咩材料架?!除左雪梨之外,麻煩你

大宅

BK Milk勳章

回覆 gavnie 的帖子

吾駛客氣, 希望幫到妳

大宅

BK Milk勳章

klmyim 發表於 13-1-8 20:03

吾駛客氣, 希望幫到妳

別墅

雪梨南北杏煲瘦肉湯

材料:
雪梨2個
無花果四粒
南杏2湯匙
北杏1茶匙
瘦肉(豬肉)十二兩
陳皮1/4片

做法:
1. 首先把雪梨洗淨,去掉核心,然後再連皮切開四份。
2. 將無花果和南北杏洗乾淨。
3. 用清水將陳皮浸軟,然後刮去襄。
4. 瘦肉洗淨後,放入滾水中煮大約五分鐘。之後再次洗淨,瀝乾水份。
5. 將大約9碗水煲滾,把所有材料放進煲內煲滾後,再轉用文火煲2個半小時,加鹽調味。

效用:
雪梨潤肺涼心、消痰降火、去熱清香、生津潤燥,有治噎膈的功效。南杏寧咳下氣、消
心腹逆及潤肺。瘦肉滋陰潤燥、熱邪薰炆、補肝益血可治液乾便秘。

別墅

回覆:Topocara 的帖子

所有都在雜貨鋪有,但最好係買鴨梨

子爵府

引用:所有都在雜貨鋪有,但最好係買鴨梨 +

所有都在雜貨鋪有,但最好係買鴨梨
真係唔該晒你呀!我聽日就去買野煲比佢試下先,唔好意思,想問多樣野,呢個湯有冇話隔幾耐飲一次架?

別墅

無㗎一星期2,3次都得,但寒底唔好飲咁多。

別墅

可以試下煲
龍利葉一扎,
石黃皮約15粒(洗乾淨後拍匾佢),
果皮一個(約三塊),
南北杏少許,
廋肉約$10
5碗水
大約煲1小時至個半小時
煲成一碗至碗半,飲晒佢,連續飲幾日(都幾好味架)
我個小朋友都係咁飲好,希望妳個小朋友都有效啦!

子爵府

引用:無㗎一星期2,3次都得,但寒底唔好飲咁多。

無㗎一星期2,3次都得,但寒底唔好飲咁多。
謝謝你呀

子爵府

引用:可以試下煲龍利葉一扎,石黃皮約15粒(洗乾

原帖由 mr.paper 於 13-01-08 發表
可以試下煲
龍利葉一扎,
石黃皮約15粒(洗乾淨後拍匾佢),
多謝你呀,我又試下先,聽見佢不停咳都真係心無助,唯有咩都試下。。。。之前已經試過燉橙同蒸豆腐,之前都有用但今次都唔掂,所以試下你地呢啲方法先

大宅

回覆:仔仔夜晚一瞓就咳唔停,點好

我仔前排夜晚都有咳,訓著後咳,一咳就咳成個鐘,我俾猴(租)散佢食,仲有同佢係腳板底擦維克斯塲風膏,之後著住襪訓覺!結果都好翻

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

夜晚咳係寒咳喎,清熱湯水未必啱。
可以試吓金桔陳皮沖水飲,金桔止咳,陳皮化痰,寒熱咳都飲得。
沖淡D幾乎當水飲都OK。

大宅

回覆:仔仔夜晚一瞓就咳唔停,點好

比個好簡單方法你試下,係中醫教嘅,就係瞓覺時比件冷背心佢著,我唔太清楚咩原理,但我仔試過真係得,你不妨試下

大宅

夜晚咳可能係寒咳,唔好比涼野佢食喇,煮野比佢食要加薑啊。

首頁

尾頁

跳至