在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

如願 ! 朋友打來呻...今年冇雙糧出, 年關將近真洗錢像倒水, 我叫佢過年前揾過份好過。 比機會自己咪留底!

男爵府

引用:如願+!+朋友打來呻...今年冇雙糧出,+年關

原帖由 kakamei04 於 13-01-06 發表
如願 ! 朋友打來呻...今年冇雙糧出, 年關將近真洗錢像倒水, 我叫佢過年前揾過份好過。 比機會自己咪留底 ...
如果簽咗合約話有13個月糧應該唔可以單方面改合約㗎喎,因為係福利一種,但佢老細可以叫佢簽份argeement話唔出雙糧,總之如果份合約寫到明有雙糧就唔可以改囉

珍珠宮

回覆:雙糧可以老闆話取消就取消?

跟樓上說的一樣,合約是否寫明是13個月base pay?還是第13個月為bonus?如果是前者就一定要比。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

一切跟contract做, 合約有寫就要比, 但好多都改左做bonus, 就唔一定有了

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

咁如果老細出NOTICE 通知全公司呢

大宅

話左比朋友知了...但係佢話佢公司入職十年都冇簽過任何合約. 但年年有出雙糧.
係今年老闆話取消就取消了.

珍珠宮

畀面勳章

我公司都係以bonus形式
但公司account話出開一定要出,否則員工可以告老世的

首頁

尾頁

跳至