自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 忘帶證當內地人 任BB血流不止 將軍澳醫院冷血

我朋友同個仔去睇急症,唔記得帶証件。
去登記時,比張 invoice 佢,因為冇証件,當佢外地人,要比唔知 $500 定 $600。個收銀都叫佢第二日先比,佢只需要拎証件去,証明係香港人,就會只收 $100。
急症室根本都唔駛即刻比錢,你遲 d 比錢,寄張 cheque 去都得。。
醫生亦唔會當時就知你比錢未。

而且,就算真係冇香港身份証,都唔一定係大陸人,大把華人有美藉,加藉,英藉;除非係佢親耳聽到有人話佢係大陸人啦。

我覺得,會唔會係個家庭本身新移民,
心裡面成日覺得人地話佢係大陸人,
主觀地以為個個都當佢唔係香港人。

我覺得佢唔係好熟香港政府醫院的運作,
大陸 d 醫院就真係要 "相金先惠",冇錢比唔醫你,
佢可能以為香港政府醫院都係咁。

有少少不滿就無限放大。

水晶宮

畀面勳章

hk_woman68 寫道:

贊同啊~~~

[quote]
yvonne 寫道:
太陽及東方行銷國內,此文章如能令國內同胞少來港就醫,功德無量,可喜可賀.
[/quote]

男爵府

怪只怪d大陸人經常走數!!!
AGREE!!!!!!!!!

朗仔 寫道:
下?我諗當中有誤會啫!將軍澳醫院係政府醫院嚟講,d醫生、護士最有耐心、責任心、同關心!我有幾次forget覆診期,冇去覆診,li度d護士會好禮貌打返電話比我,再約期!(想起自已既大意又麻煩到她們呢?! )反而可能d醫職人員有旨引,因d大陸人成日睇完醫生走,冇比$,可能佢地被上頭指示要收d大陸人$呢? 怪只怪d大陸人經常走數!!!

水晶宮

BBIX 寫道:

[quote]
朗仔 寫道:
下?我諗當中有誤會啫!將軍澳醫院係政府醫院嚟講,d醫生、護士最有耐心、責任心、同關心!我有幾次forget覆診期,冇去覆診,li度d護士會好禮貌打返電話比我,再約期!(想起自已既大意又麻煩到她們呢?! )反而可能d醫職人員有旨引,因d大陸人成日睇完醫生走,冇比$,可能佢地被上頭指示要收d大陸人$呢? 怪只怪d大陸人經常走數!!!
[/quote]

因為“大陸人經常走數!!!”
所以 可以對巨地見死不救???

聽到呢D說話都幾心寒

少奶奶的身份,丫頭的命...

翡翠宮

好媽媽勳章

唔係卦 ...
我果次帶 bb 去 tko急症室, 都唔駛俾 $ 先....
而且, 當時佢地見我一個人無手拎 id card 之類, 重叫我轉頭先俾拎番俾佢地睇, 叫我抱 bb 去分流 見姑娘先 ........
跟本, 錢唔駛即刻俾 ... 我睇哂醫生, 上埋兒科專科, 入埋院 ... 先行落去俾之o麻... 都無人催/迫過俾錢 .........跟本無俾, 都可以睇/入院 ....

大宅

其實,收錢的,同睇症的,都唔係同一批人,d 醫護唔會知比錢未。而且,急症室根本唔駛即刻比錢。

大吉利是講,好多撞車,火災,都係即刻救人先,唔會問傷者拎張身分證睇。

[quote]
朗仔 寫道:
下?我諗當中有誤會

大宅

[quote]
Darth 寫道:
其實,收錢的,同睇症的,都唔係同一批人,d 醫護唔會知比錢未。而且,急症室根本唔駛即刻比錢。

大吉利是講,好多撞車,火災,都係即刻救人先,唔會問傷者拎張身分證睇。
[quote]

我都係咁話~

男爵府

BBIX 寫道:

[quote]
朗仔 寫道:

子爵府

先不要針對是否大6人這問題 !

父母如果一直懐疑小朋友有血病遺痊, 為何唔一早做定 d test去証實, 以防萬一. 香港政府呢方面我覺得有很多資源投放. 只要簡單到去clinic 打針,見護士/医生已可開file follow up. 不应要發生意外, 要話 "懐疑"有病....去迫人地比個仔top priority attention. 如果個小朋友係 "certify" 有血病的, 我絕對相信佢會得到優先的. 急証室每日甘多病人, 唔可能每一個都能同樣快見医生, 當然同 "certify" case 有先後之分.

呢個責任係父母身上, 佢地要反醒下 !

大宅

This incident reminds me around 2 years ago, my daughter is having fever 104 at midnight. I brought her to TKO hospital immediately. Because I was too nervous, I forgot to bring her birthcert. At the counter, the staff said as no birth cert is shown, hospital will not accept her. I asked whether the birthcert can be "後補", he said cannot. He said you should go back to get the birthcert and come again!
I argued with him until I cried(I was too worry about my baby). Finally, he let me register.

I won't forget in my life how cruel the staff is!!!

大宅

點解有咁多假設,大家都唔係當事人,亦唔知當時 狀況....

我唔知有無睇錯,唔係話已經test左,等緊結果嗎?>>>>>> 引文﹕ ((事實上,梁先生已於事發前,帶
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

子爵府

Oh, 我誤會佢係医生叮囑去驗血 "後"才去做 test ~

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

你講得幾有道理, 我自己雖然無去過將軍澳個間, 但係去博愛 24 小時門診都, D 姑娘做分流安排得好好, 一次囡囡燒得幾高下無食退燒藥, 佢就即時叫我去門口等, 一有人出黎就入去, 最近個次我係比囡囡食完退燒藥先至去, 佢地就半小時後叫囡囡再探熱見佢退左少少就照等, 我唸如果無退佢會叫我地即時入去睇. 其實如果佢個 B 流咁多血應該去分流站度同姑娘講而唔係走左去第二度睇.....

Darth 寫道:
我朋友同個仔去睇急症,唔記得帶証件。
去登記時,比張 invoice 佢,因為冇証件,當佢外地人,要比唔知 $500 定 $600。個收銀都叫佢第二日先比,佢只需要拎証件去,証明係香港人,就會只收 $100。
急症室根本都唔駛即刻比錢,你遲 d 比錢,寄張 cheque 去都得。。
醫生亦唔會當時就知你比錢未。

我覺得,可能係個家庭本身真係新移民,
心裡面成日覺得人地話佢係大陸人,
主觀地以為人地當佢唔係香港人。
大陸又真係要 "相金先惠",冇錢比唔醫你,
佢以為香港政府醫院都係咁。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

將軍澳醫院真係好差, 新年前我朋友係佢度做"割慢腸", 各政府醫院都用"微創"手術, 但我朋友個傷口係打直補左12針, 仲嚴重過生仔, 做完手術後我朋友不繼發高燒, 一退燒個醫生就叫我朋友出院, 因我朋友傷口還很痛, 及不時還發燒, 所以拒絕出院, 點知個醫生話我朋友籃用政府資源, 後來我朋友受到很不好對待, 係好無奈下出院, 但佢呢個小手術令佢休息左3個月才可上班, 試問一個40多歲女人, 平時病痛都無, 現只做這小手術攪成咁, 令佢留下長疤痕, 仲慘過生仔. 所以大家大咩事吾好去將軍澳醫院.

子爵府

依家d報紙/雜誌...一有d政府新聞就做大佢咁....好似之前跳河個小販咁...
根本一睇個標題就令人覺得咩野都係政府唔岩...
咁如果冇左個政府好冇?佢地咪冇王管... ?-(

男爵府

ian723 寫道:

如果只有十幾人,又點會叫佢等四小時 ??

不出奇,上星期五零晨01:30,我去到將軍澳醫院,真係只有二十個病人左右,但輪候時間係4個半小時,廣播還說,現在睇緊九點幾的病人,我最後去了私家醫院

我幾個月前晚上7:00去將軍澳醫院,因為個仔跌穿頭,要縫針,醫院只有幾個病人,我都要攪到十點幾先走得,有時真係難理解,點解要等咁耐

公爵府

好媽媽勳章

報紙上佢地的照片

患有凝血困難遺傳病的男嬰阿倫,展示受傷的手指。

梁先生(左)質疑將軍澳醫院急症室的分流程序,未能優先處理危急病人。

梁先生展示兒子阿倫的出生證明。

大宅

我都唔信香港醫院會好似大陸醫院咁....磅水先醫人.

同埋呢,....有時去醫院產檢...d大陸孕婦都會野蠻d架..
同姑娘頂咀果d通常都係佢地....
可能你地唔覺...但係我真係看過數次係咁...
Q.E.如是..廣華如是. ...
所以我都諗今次係佢地大陸人自己敏感。

大宅

我個人覺得並不是是否大陸人與否的問題,而係急症室分流這個問題....流血不止原來都要等四個小時(染哂幾條布喇喎........??話要等幾個小時?)

報紙講ge野雖然未必可信,但如果因為咁,見到乜新聞乜設訴都話失實,咁係唔係我地唔再需要媒體報導呢?以後社會上有不公平的事情,我們是否多一句不如少一句算?

而加成日聽到周圍的人都話,報紙ge野唔好信。每每一出新聞就話係假係老作係誇大係失實...
如果係咁,li個社會真係好大危機也,唔知邊個至好信。
而我地d小市民係唔係可以大安旨意信哂政府呢?
:lol:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

好認同!!!

將心比已, 如果個個係你的小朋友, 你會點

睡覺 寫道:
我個人覺得並不是是否大陸人與否的問題,而係急症室分流這個問題....流血不止原來都要等四個小時(染哂幾條布喇喎........??話要等幾個小時?)

報紙講ge野雖然未必可信,但如果因為咁,見到乜新聞乜設訴都話失實,咁係唔係我地唔再需要媒體報導呢?以後社會上有不公平的事情,我們是否多一句不如少一句算?

而加成日聽到周圍的人都話,報紙ge野唔好信。每每一出新聞就話係假係老作係誇大係失實...
如果係咁,li個社會真係好大危機也,唔知邊個至好信。
而我地d小市民係唔係可以大安旨意信哂政府呢?
:lol:
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

首頁

尾頁

跳至