跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 天富苑媽咪入「黎」chat

係咩,係咪天瑞o個間呀?
你囡囡返邊間呀?

伯爵府

好媽媽勳章

veroshea, billman,

好得意呀,出街留意下有無bb熟口熟面既先!!

其實我想搵d幼稚園/幼兒園係無甘多新移民架,你地知唔知英藝/德怡/佳寶/激活多唔多架?

(甘講會唔會得罪好多人架,唔好意思.)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

billman,

係呀, 係天瑞o個間, 幾年前幫呀女搵學校既時候巳經有人推介呢間, 不過我睇幼稚園天書覺得佢舊同細都無去睇到, 點知到呀女間學校無啦啦要closedown咁咪去visit吓, 一睇就鍾意, 佢裝修新clean & tidy, 因為得六個classrooms 所以相對個室內遊樂空間唔算細, 課室設計有好玩, 每日都有外籍英文老師價錢平, 我女不知幾鍾意個環境同d玩具, 我鍾意佢地d老師好nice好小轉工, 只可惜得半日班, 我有兩個小朋友所以揀唔到.

我女間係屯門碼頭既奧斯卡學校因租金上升40%要closedown, 佢安排返屯門新屯中既kinder叫新一代英文稚園, 會請大部份既奧斯卡老師同姐姐過去, 雖然我個女讀得好開心同學到好多野, 但路程太遠對小朋友同大人都係一個問題, 呀女成日見d同學仔媽咪daddy可以返學校接佢, 佢自己無佢不知幾唔開心, 而學校有活動要家長出席, 我地所須時間都長咗, 本來可以請2-3個鍾假, 變咗最小要半日或一日, 除非佢讀嗰間近公司又唔同講法.

而家佢知道返天水圍讀, 知道全部老師同同學都會唔同, 但佢都好想轉, 因為唔駛坐咁耐校車(回程) 同我有得湊佢返學. 我見佢仲有一年, 之前嗰間比較自由, 所以而家搵咗間傳統d, 中文好d, 派位唔錯既伊利沙伯幼稚園俾佢. 而家學費平d, 再報多d其他野都無咁肉"chek", 佢而家學緊ballet, drawing 同珠算, piano就剛剛停咗(因佢唔鍾意), 我又想佢讀劍橋英文, kungfu; 而唱歌, swimming, 溜冰佢都好鍾意, 你話ar呢d開支真係唔小架, 不過佢鍾意, 你俾唔俾ar? 所以我覺得幼稚園唔駛讀得太貴, 其實我諗真係唔會相差好遠, 反而老師友唔友善, 老師資歷, 流失率, 學校安全, 清潔, 空間等比較重要.
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雲妮彭 寫道:
veroshea, billman,

好得意呀,出街留意下有無bb熟口熟面既先!!

其實我想搵d幼稚園/幼兒園係無甘多新移民架,你地知唔知英藝/德怡/佳寶/激活多唔多架?

(甘講會唔會得罪好多人架,唔好意思.)

其實呢個真係天水圍區最大既問題, 咁我諗你要搵一間學費貴同無得申請資助既先得, 新移民真係in everywhere, 不過當中都有d好緊張小朋友學業既, 但有得申請資助既學校, 佢地都會諗, 最近同d小朋友係公園同d媽咪傾計, 好多時撞啱都有口音, 問佢地會揀咩kinder, 佢地而家都幾熱門揀英藝.

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今朝我都係英藝幫個女報咗summer oral class, 之後睇到佢地有個oral english & phonics class好似仲好喎, 唔知有無for我個女咁大既呢, 不過報咗就算啦~~

伯爵府

好媽媽勳章

veroshea,

我都知好難避免既,避到幼稚園,避唔到小學,中學.....除非轉區,但係轉區來回又遠........你話齋,小朋友會好辛苦.....

唉,見步行步,到時先算啦........我bb依家未夠1歲,仲有d時間諗既.......

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雲妮彭,
其實搬都係一個唔錯既提議黎架, 可以consider下bor,

別墅

DON'T WORRY LA,我亞哥個女都係咁,2歲都淨係識講幾個單字,但係佢而家2歲半多D,講嘢都不知幾流利,正所謂嘅"LUK LUK" 聲呀!HAHAHA....
veroshea 寫道:
[quote]
sarah121512 寫道:
哈哈,咁心急咖! 不過又真係幾平嘅!

急就急左d, "佳"音係我個仔到而家仲未肯出"sang", 仲有3個月就 2 years old 啦, 只係識講三幾個單字, 太慢啦 :-( :-( [/quote]

男爵府

veroshea,
想請問佳寶係0吾係日日都有普通話課架??
Thanks.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

moondream3003,
呢樣就真係唔咪好記得, 好似有兩日, 但真係唔記得好清楚, 因為我一知道佢得半日班之後都無乜心機問佢太多關於課程, 不過之前問過佢地會有dictation, 當然唔係k1啦, 但好似k1會開始寫字, 唔會好似啟思咁淺, 會容易d識應小學. 你打電話問佢地, 佢地好nice同好詳細回答架.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

[quote]
DON'T WORRY LA,我亞哥個女都係咁,2歲都淨係識講幾個單字,但係佢而家2歲半多D,講嘢都不知幾流利,正所謂嘅"LUK LUK" 聲呀!HAHAHA.... [quote]

但佢而家連跟住我地講都無, 剩係講埋d太空話, 真係幾worry架 :-( :-(

大宅

veroshea
佳寶有冇兩歲班呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好可惜係無既, 只有幼兒園有兩歲班, 一般幼稚園都係無架...

大宅

我打算比囝囝兩歲返學,唔洗佢成日係屋企,可以學下野,所以我先考慮o個兩間學校lor!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

都好架, 不過最好返之前打晒針先, 尋日同呀仔去打水"豆"針, 同一時間見到個得幾個月打既bb去李醫生到睇出水"豆", 見到佢真辛苦, 今個月我個女既同學仔又出, 最近好似好多咁, 大家小心, 我幾年前剛剛同呀女打完針唔夠一個月, 我座小巴側邊個人係電話到講佢個仔出緊, 唔夠幾日我就出啦, 真係好辛苦架, 好彩個女打左針, 唔係都唔知點算, 因為佢本身都有濕疹, 出埋水"豆"真係會好慘, 多得頌富近m記個陳醫生提我早d幫佢打, 唔係就大件事...

所以同埋真係要留意d學校要清潔, 點解我覺得d學校dirty呢, 因為我好鍾意參觀佢地既toilet, 有d真係好smelly架, 同埋一般學校都會係saturday大洗, 而因為我星期六day off, 所以都會saturday visit, 但有d一夠鐘就唔見晒d工作人員, 你話佢地幾時洗? 仲有有d雖然換晒鞋先入學校, 但放鞋既位又smelly, 老師又係唔換鞋入學校, 咁換唔換個意義都唔大, 同埋佢地會唔會任家長或其他人進入呢? 呢d都留意下好, 所以真係睇多d, 呀b仲好細好易get sick, 睇真d好d, 不過一般幼兒園會比幼稚園清潔, 但兩樣都有既就另計, 要視個校長要求lu.

大宅

thanks remind !

洋房

Milk Power for sell
美素高 3 X8包 (惠康印花 1:1 全部8包只要5個印花 )
牛欄牌 3 X2 (惠康印花 1:1 全部3包只要2個印花 )
皇牌恩加健 3 X5包 (惠康印花 1:1 全部5包只要4個印花 )
安兒寶 A+ 3 X1包 (惠康印花 1:1 )
金裝愛兒樂S26 1 ~400g X3罐( $38或惠康印花30個印花X1罐)Exp date:2007 12 04 / & 2 CAN 2008 04 12 金裝健兒樂 2 ~400g X2罐( $38或惠康印花30個或2罐25個印花X1罐) Exp date:2007 12 04
皇牌恩加健 2~400G X2罐( $38或惠康印花30個或2罐25個印花X1罐) Exp date:2008 04 12
If interesting , pm me

別墅

HA,乜幾個月大都會出水豆咖咩?好驚呀!
都好架, 不過最好返之前打晒針先, 尋日同呀仔去打水"豆"針, 同一時間見到個得幾個月打既bb去李醫生到睇出水"豆", 見到佢真辛苦, 今個月我個女既同學仔又出, 最近好似好多咁, 大家小心, 我幾年前剛剛同呀女打完針唔夠一個月, 我座小巴側邊個人係電話到講佢個仔出緊, 唔夠幾日我就出啦, 真係好辛苦架, 好彩個女打左針, 唔係都唔知點算, 因為佢本身都有濕疹, 出埋水"豆"真係會好慘, 多得頌富近m記個陳醫生提我早d幫佢打, 唔係就大件事...

所以同埋真係要留意d學校要清潔, 點解我覺得d學校dirty呢, 因為我好鍾意參觀佢地既toilet, 有d真係好smelly架, 同埋一般學校都會係saturday大洗, 而因為我星期六day off, 所以都會saturday visit, 但有d一夠鐘就唔見晒d工作人員, 你話佢地幾時洗? 仲有有d雖然換晒鞋先入學校, 但放鞋既位又smelly, 老師又係唔換鞋入學校, 咁換唔換個意義都唔大, 同埋佢地會唔會任家長或其他人進入呢? 呢d都留意下好, 所以真係睇多d, 呀b仲好細好易get sick, 睇真d好d, 不過一般幼兒園會比幼稚園清潔, 但兩樣都有既就另計, 要視個校長要求lu.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HA,乜幾個月大都會出水豆咖咩?好驚呀!

係呀, 水豆有高度傳染性, 唔係點會只係我座小巴側邊個人係電話到同人講佢個仔出緊, 我都無見到佢個仔tim, 唔夠幾日我就出啦, 我睇嗰個b最多半歲, 成個b"牛"晒好辛苦, 最慘又未打得針, 避無可避...

伯爵府

好媽媽勳章

veroshea,
唉,要供市區樓,好貴好辛苦架.......諗起都煩喇.......其實甘多人住呢度,我諗仲有方法解決既......你地都係街坊啦........

雲妮彭,
其實搬都係一個唔錯既提議黎架, 可以consider下bor,

首頁

尾頁

跳至