跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

worry,

我個case都算係異數,因為通常因懷孕而出現的妊娠期問題都會係bb三十零週出現了,例如妊娠期的高血壓、糖尿、血糖或血色素低...等。通常醫生開d葯 + 埋飲食配合都可以改善。

但係我牛高馬大、一向身體健康而咁多次產前檢查都表示正常,係到臨入院時幾晚出現頭痛 (而我一直有偏頭痛的問題) ,我都冇為意 自己死頂痛過了後對住個肚講:bb等你出世呢,我先至食得止痛葯,乖乖地快d出o黎見o下世面啦 (因為當時我都過哂預產期都係等緊夠期入院催生)。

我諗呢個都係並發症的徵兆,只不過係我自己大意冇去睇醫生o者。

我諗你都係太清楚自己的個性所以連個名都改都worry,你都唔好太擔心啦,有好多時d問題可能根本冇你諗得咁複習呢。我再要bb都係因為bb真係好、好、好鬼可愛o架,今次我都冇擔心自己的身體問題,只要自己萬事小心點就ok啦。

話時話各位準媽媽你地有冇開始食定d乜野o黎輔助胎兒成長呢? 我食緊葉酸補充劑,同埋每日飲鮮奶及魚肝油,對bb的皮膚及骨骼生長好有益o架。你地呢? 交流o下丫。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

小樹熊:
您好!我第1胎都是在瑪嘉烈生的,個女今年26個月,現在第2胎仲考慮在瑪嘉烈(因住葵涌,非常方便)或QE生(因老公是公務員,希望到時可住2等房)。

各位媽咪:
現在雖然剛有不久,但常常作悶,口淡淡及十分容易疲倦,跟陀第1胎全完不同,希望快d消除害喜現象啦!因我在舊年9月小產過,所以現在都小心d,現在煩緊幫小女找幼稚園供明年入讀,希望多些時間上來BK同其他媽咪交流。多多指教!
Ying MaMa

別墅

小樹熊

我都食緊葉酸補充劑,同埋每日飲鮮奶, 但無食魚肝油, 請問你現在食的魚肝油是什麼牌子, 是否專給媽媽食

carol

大宅

YingMaMa,

如果住到2等房環境真係好好多,我覺得直頭拍得住私家醫院,不過都要排隊喎? 唔一定有位O架。我都安排緊囡囡出年8、9月入讀幼兒園,而家只係等緊心意的學校派表,要到10月先至肯派,因為要等我囡囡足O左18個月先得。

carolyu,

我食的是"司國脫" (普通裝),駝第一胎時都開始有食一直keep到而家,因為我喂人奶所以keep住食希望囡囡營養好D。而囡囡我就由佢足O左一歲開始都隔日比佢食一茶匙,發覺囡囡的汗疹問題有明顯改善。

如果擔心D補充劑未必O岩自己可以問O下自己的醫生先,佢地診所內都有好多款提供參考。 :-P

Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

Update返個表上o黎先!

1) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2) worry -------預產期14/3 --- 第一胎
3) googoo -----預產期20/3 --- 第一胎
4) 的兒 ---------預產期25/3 --- 第一胎
5) Wynne ------預產期26/3 --- 第二胎
6) Woodsoi ----預產期26/3 --- 第二胎
7) carolyu ------預產期26/3 --- 第二胎
8) 小樹熊 -------預產期 27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
9) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎
10) Sakura ------預產期 ? /3 --- 第二胎

大宅

HELLO! 小樹熊:

我可唔可以加入你地呀? 我又係2004年3月預產期, 因為我等猴子年等左幾年啦? 因為我老公屬猴, 猴年的人同我好夾, 等寶寶同我老公都咁旺我, 我第一胎, 現在又食得又訓得, 己經肥o左兩,三磅, 個肚大得好快, 你地情況點呀? 現在都唔咁同人講住, 到o左三個月先公開, 搽肚紋膏未, 我開始搽啦?

大宅

BoBo1,

應該thank you的兒先o岩因為個topic係佢開o架 :-P
我都冇諗住咁快同人講住 (包括親戚) 今次只係想順期自然佢地見到我大肚咪見到囉,見唔到就由得佢了唔會專登講了。

我仲未開始搽肚紋膏,因為上次由4、5個月開始搽,一直搽到生完後的兩個月,但係始終d妊娠紋都出o左o黎,所以唔會咁再意了,但遲少少都會開始搽。

見你今快就肚了兩、三磅真係要提提你,記得控制o下自己的飲食呀,因為初期個胎唔會好長肉,你要食多d有營養的食物最緊要係重質不是重量呀。因為通常臨尾個兩、三個月孕婦會彭彭聲肥得好快、好多o架。我擔心到時係重哂係你處,即係好似許秋兒咁,到時就有排減了。我就暫時未見增加到身重,但每日都好想食d濃味野,好想食泰國菜、韓國菜醒o下神咁。

複式洋房

各位好呀。。。 原來又多左几個媽咪係3月生啦 !

BoBo1:
係呀, 你要睇住磅數。。。好似小樹熊講, 後尾會彭彭聲敢重, 但係都要睇下你自己。 我係過輕既, 我第一胎totol重左35 磅 頭頭都重得好快。。 我估係我自己身體要補番, 所以都ok。
至於肚紋膏, basicallly the theory is that it's in the genes, so those cream doesn't really help. in my opinion, don't waste money on it. check with your mom, if your mom has it, then you have a pretty good chance having it too.

我都仲係口淡淡。。。 都係好想食重味既野, 辣呀果d!! 同埋勁多口水。。。。 敢又會令到我想嘔。。。唉。。。

我無食乜野呀, 除左maternal vitamins 外。。。我係加拿大, 無你地敢方便加。
係呢, 你地又無介口呀? 我第一胎無。。。 呢胎到無諗住。。。。
呀, 仲又, 你地第2胎果d 有無抱小朋友呀? 我仔成2歲都好多時想我抱下佢, 你地會抱到几時呢?

大宅

Wynne, 小樹熊,

係啦? 我這兩天開始無胃口, 連平時最想食個d都唔想食, 這兩天立該廋番, 都開心d, 我好怕肥, 好貪靚, 我見我個妹同我身材一樣, 肥左32磅, 三四個月就回復番, 可能佢餵左四個月人奶, 廋得好快, 我看住佢廋得咁快我先有信心, 不過我大佢兩年, 可能要遲多兩個月, 現在有好多野都無得食, 我以前日日都飲涷寧茶, 食好多零食, 現在介哂口, 無得食, 我呀媽都覺得我好勁, 做呀媽真係好偉大, 又介左煙, 成個人變哂, 我老公好開心, 佢同我講今胎實係仔, 我叫佢唔好期望咁大, 失望會好down, 可能佢知我看左好多書, plan左好耐, 成年呀, 所以佢先咁有信心, 你地有無人同我一樣想生仔呀? 緊唔緊張呀?仲有兩個月先知, 好心急呀?

大宅

小樹熊,

請問魚肝油係邊到買, 我看私家醫生只叫我食葉酸.

大宅

Update返個表上o黎先!

1) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2) worry -------預產期14/3 --- 第一胎
3) googoo -----預產期20/3 --- 第一胎
4) 的兒 ---------預產期25/3 --- 第一胎
5) Wynne ------預產期26/3 --- 第二胎
6) Woodsoi ----預產期26/3 --- 第二胎
7) carolyu ------預產期26/3 --- 第二胎
8) 小樹熊 -------預產期 27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
9) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎
10) Sakura ------預產期 ? /3 --- 第二胎
11) BoBo1 ------預產期 ? /3 --- 第一胎

BoBo1 & Wynne,

有o左bb真係要聽o下老人家話介口呀,我駝住囡囡時間唔中都有飲汽水,我老公有制止我但係往往我會駁咀咁話:"駝仔好辛苦飲罐汽水當獎勵o下都得o掛?" 但係當囡囡出世後佢得丁屎咁細個就成日咳,仲要聽到佢好多痰係氣管度,佢又唔夠力咳出o黎,做媽媽的我就覺得好後悔當初冇介口攪到囡囡咁辛苦,後尾要跟返我媽媽的方法攪o左好耐囡囡先至成半碗、半碗痰咁嘔返出o黎,所以今次我要迫自己一定要介汽水啊。

我以前都係食煙的,但第一胎時好期怪就係有一天起身突然發現自己唔想食煙 (當時都未知自己有了bb),跟住過得兩個星期走去驗先知原來有了bb,由果陣時開始就一直冇再食了,始終食煙係對小朋友氣管唔好,佢地會變得好敏感o架,轉天氣時又有機會氣速,所以我都成日都提我老公要介煙 (佢由我駝住第一胎時已發誓會介煙,到個囡出世後又話會滿月後介、跟住又話一歲時會介、卒之到o左今時今時囡囡都就o黎17個月而第二名又o黎埋,佢都仲未介到煙,屋企果橦新煙我諗都夠佢食一、兩個月,諗起又覺得好嬲了 :-x )。

而我依家都有抱囡囡,仲同佢玩騎馬仔、騎駁馬、抱住佢扮超人週屋飛...等,暫時都未有諗住點改變住,但係我有同囡囡講我肚入面有bb,佢就會埋o黎聽o下我個肚內的聲 (其實只會聽到我肚內的水聲咋) 我諗慢慢續步教育o下囡囡、同自己係玩的時候小心d,一下子要改都未係咁習慣。 而呢一胎我其實都想生仔 (有邊個唔想呢?),我原意為自己係唔介意,但係到真係有了bb後就開始有點擔心了,因為我奶奶係潮州人好中意男仔,我第一胎時奶奶果邊的親戚"靠估"知到係囡時講d野同改變了對我的態度我仲好記得 (須然佢地而家都好鍚我囡囡),但係今次真係好緊張想係囝,我上一次一路都唔知係囝定囡,醫生好幾次想話我知我都叫住佢唔駛講了,但係今次真係好芧盾,幾次打去問定d私家醫生幾時先可以照,但我又覺得咁樣對呢個bb好唔公平,所以都幾煩 (我老公都有安撫我叫我唔好諗,但係又點可以唔諗呢? )

BoBo1, 我食的司國脫魚肝油係各大超市、葯房均有代售,好容易找的,液體狀 分原味及橙味,但如果你唔習慣d味都可以食魚肝油丸,好似糖咁好易入口,每日食兩、三粒好方便。

要開工了,一間先再傾過。 :-P

大宅

小樹熊,

其實到15-16週就照到, 政府都會講比你聽係仔定女, 我要看多兩次私家醫生先知, 希望到時照到啦? 因為有時佢隻手仔會左住看唔到.

複式洋房

介口係最重要介煙/酒同caffine. 我上個都係乜都食, 出黎都肥肥白白。 其實汽水就唔使介, 但係要少飲, 因為係多糖既。 我覺得the most important thing is balance diet. may be i'm in canada, my mom and mil aren't too concern about what i eat and don't eat. and like last nite, we went out for dinner and i don't feel like eating much, my mom said..甘你不如食多舊蟹啦。

my first one is a son, so i actually want a girl this time. but i also don't mind having a son again because i don't have to buy stuff allover again. do you guys agree that you will spend more money if you have a girl? because girls always got prettier stuff.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我最想生個女, 有少少想生仔都不過係想有個交待o者.
女又乖D,又可以扮靚,大個左又會體貼父母多D(好似我敢,)

洋房

hi, 各位,
終於可以上嚟吹下水, 呢排好慘,病o左好耐, 又傷風, 又腸胃炎, 又冇胃口, 真係百病纏身....今日有d精神, 可以上嚟, 好開心見到多o左唔少三月份準媽咪...
我照o左幾次超聲波, 醫生終於肯俾個肯定d嘅預產期我, 我可以update 個list :

10) Sakura ------預產期 25/3 --- 第二胎
11) BoBo1 ------預產期 ? /3 --- 第一胎

大宅

sakura,

要好好保重身體啊!

你而家照超聲波見到d乜呀? 應該得粒腰形o既胎,仲有乜野睇到呀? 我之前問過私家醫生佢話照超聲波可以同bb度脛皮初步估計到有冇唐氐綜合症o架,我都打算去照不過佢話最好係廿幾週先去話照得清楚d。

1 ) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2 ) worry ------- 預產期14/3 --- 第一胎
3 ) googoo ----- 預產期20/3 --- 第一胎
4 ) BoBo1 ------ 預產期21/3 --- 第一胎
5 ) 的兒 --------- 預產期25/3 --- 第一胎
6 ) Sakura ------ 預產期25/3 --- 第二胎
7 ) Wynne ------ 預產期26/3 --- 第二胎
8 ) Woodsoi ---- 預產期26/3 --- 第二胎
9 ) carolyu ------ 預產期26/3 --- 第二胎
10) 小樹熊 ------- 預產期27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
11) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎

大宅

sakura :

你咁快照左幾次超聲波, 我都係照左兩次, 現在日日都好想可以快d照, 因為可以同bb見下, 好想睇下佢點, 我遲左m四日就去照, 因為好想看下bb點, 擔心有問題. 我預產期係3月21日. 你休息多d 啦? 你有無返工, 我無返工, 所以日日上來傾.

洋房

小樹熊, bobo1
多謝大家關心.
第一次只係睇到個胎胞, 得一點, 睇唔到心跳,醫生叫我一個禮拜後再照
第二個禮拜再照,可見到心跳, 大約6個禮拜,本來約2個禮拜後再照, 但1個幾禮拜後, 因腸胃炎, 個肚勁痛, 怕bb有事, 為安心再照, 好在bb冇事, 仲大個o左, 有8個幾禮拜, 又真係幾似粒腰果, 不過你仲會見到佢隻眼, 同個心跳閃閃下.

休息多d (瞓多d)個胎會長得大d, 係真o架, 呢排成日病, 請
o左好幾日病假嚮屋企瞓覺, 所以都ok.

bobo1
你就好啦, 我要返工, 所以都好難成日請假, 費事老細詐形.

係呀, 身體健康好重要, 特別係有大有細, 真係要小心!!唔知點解今次身體咁差, 咁多病痛, 希望遲d好d啦.

侯爵府

各位準媽媽,你們有沒有重到呀! 我現在巳經十周,但一磅都沒有重到, 是否有問題呀?

大宅

sakura,

你真係要多d休息呀,你有冇keep住d片呀? 我第一胎時次次都唔記得問醫生拎,而家都好後悔冇keep到留返比囡囡睇。

咁你同公司申報有o左未呢? 我仲未呀都係諗住遲d先,因為對上一胎我都係預產期係三月,咁公司要係年尾12月中到請定個人o黎pick-up我 d 野,最慘就係第一個女仔做o左個幾月突然話唔做要去讀書呀,攪到我臨急臨忙要請過另一個,當時得返一個月多ddo黎handover,好驚險真係初初放產假時日日電話冇停過呀,個新人打比我問野啦,我又驚佢唔記得邊日要訂野、邊日要收貨、每日提佢跟返d order同提佢記得鎖柜、鎖大門。

今次又係差不多時間,我又有d擔心同老細講佢會唔中意 (佢只係我個dept. head),我又開始擔心到我放完產假返o黎會連個位都比人坐埋,呢d都係我之前冇諗過o既事,因為最近就係聽過朋友因為放完產假返一個月就被炒了。

須然話船到橋頭自然直,但係我發覺呢個多星期開始諗多o左野 (胡思亂想果種),就o黎拍得住worry啦。

worry,

我冇重到,淨係好疲倦好似訓極都唔夠咁,但係我已經9點幾就訓o左,朝早起身好似個人散o左咁好辛苦囉。 :-P

首頁

尾頁

跳至