跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有2004年3月的準媽媽?

我啱啱驗到自己有了,仲未去睇醫生,但預計預產期應係3月,因為我之前曾經小產,所以心情好緊張好驚!仲未講俾任何人知! :-P
[img align=left]http://iconhk.com/old_clips/p3/bairn/doll12.gif[/img]

男爵府

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

恭喜你先~~~小心身體、多的休息!!!快的去睇醫生,食的葉酸及維他命丸。

P.S. 我唔係04年3月媽咪,我係路過的~~~ :-P

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Hi Hi, 我的預產期都是三月。
我都未睇婦科, 但看了普通科confirmed.
我都好擔心會小產,因爲我很瘦,睇落都唔似好生養。。

民房

goo goo,
你好呀!你放心啦.好似工藤靜香咁痩都幫木村生左兩個,無問題嘅! 最緊要而家食多d吸收營養呀!
你幾時去睇婦科呀?我想過多一個星期先去睇,希望到時會照到!
你有無唔舒服呀?我有作悶感覺,雖然無嘔,但個胃頂住頂住咁,好唔舒服呀! :-(

[img align=left]http://iconhk.com/old_clips/p3/bairn/doll12.gif[/img]

民房

ivybibi 寫道:
恭喜你先~~~小心身體、多的休息!!!快的去睇醫生,食的葉酸及維他命丸。

P.S. 我唔係04年3月媽咪,我係路過的~~~ :-P

ivybibi,
多謝你呀!
我會休息多d,希望今次有個健康bb!

子爵府

我有DD作悶啦,但無嘔,淨係時時都好眼瞓,
下晝五,六點就好肚餓。 仲有,胸部好疼。

侯爵府

我都是2004年3月的準媽媽, 但一點兒高興都沒有, 可能我是高齡產婦,每天擔心這擔心那,又害怕生產時的痛楚,日日哭哭啼啼,有沒有人可以幫我。

子爵府

I know how hard it is and I feel worried too! Especially one netmate said that she miscarried a few times in 6-9 weeks (please refer to 剛懷孕一月,如何預防小產?). I have been thinking of the little baby a lot lately and probably couldn't bear it if I lose it. BUT, I bear in mind that worrying will not help me one bit. No one can lengthen their live for just one second by worring. And you can stop worrying by stop fostering those negative thoughts. Besides, I believe if my baby is not fit enough to survive, it'll probably be better off for it to leave than stay. If it choose to stay, then we should live a healthy and happy live for it!

民房

Worry,
你是高齡產婦,更應該為上天在這時候賜你一個bb而高興,因為件年紀再大d嘅話,真係想要都未必有呀!
其實我都好擔心,上次小產給了我很大的陰影,我好驚今次bb唔知能唔能夠健健康康,但我不斷同自己講,太擔心對自己同bb都唔好,唯有盡量小心,隨遇而安!
我深信"命裏有時終須有"!所以在以後嘅日子,我地一起努力啦!得閒多d上黎傾計,加油!

民房

Worry & googoo,
Hi!Good Morning!
你地今日點呀?
我今朝一起身就有作嘔感覺,但始終無嘔!
你地將懷孕的消息話左俾屋企人知未?
我仲未講呀,只係得老公知,想等bb穩定d先講俾其他人知 :-P

侯爵府

的兒, 多謝你的鼓勵, 其實我是遲婚, 結婚剛半年。

我剛有的時候,只是常常頭暈及胸口很痛,現在甚麼都沒有了,是呢, 你打算在政府醫院還是私家生呀! 我現在就排了東區,但還會查查其他私家的費用,再作考慮。如你有任何資料,可否告訴我。

子爵府

我打算在荃灣港安生。聼講幾好,但我未決定跟醫院的package or 跟醫生族次計。

民房

我打算去浸會生,因為近我屋企.
不過我都會去排政府,唸住下個星期先去!
你地confirm左而家幾多週同幾時預產期未呀?

民房

Hi,你地好,我依家已經八周多,睇過兩次醫生,因為上年小產過,所以今胎早D檢查,本來以為見到心跳冇乜事,估唔到前兩日又作小產,於是再往醫生處檢查,幸好冇大礙,不過有D唔穩定,要臥床休息多D!
其實今胎係第二胎,不過就辛苦過以前好多,食唔到肉,冇胃口,成日唔知食乜!

民房

Hello LTF!
你已經八週幾了,好羨慕呢!因為我而家日日提心吊膽,真係好想快d過12週!
你作小產時有什麼徵狀,是否流血?你要多d休息嘞!
你的預產期是否在三月頭?會係邊度生?我預產期應該係三月尾!

洋房

hello, 的兒, worry, googoo, LTF,
congratulations!
我都係啱啱驗到有左, 好開心, 係第2胎, 我都唔敢話俾其他人知, 只係同老公講左.

googoo,
我都想去荃灣港安生, 好似唔錯,之前我o係仁安生, 睇connie yuen, 但比較遠, 唔係好方便, 唔知佢有冇o係港安掛牌呢?

子爵府

我係第一次有BB,聽D人話盧乃本醫生好好,我都打算看他。 他是荃灣港安的婦產科醫生。

我已經告訴我媽,她太興奮又告訴了更多人,唉,如果無咗都唔知點算...

荃灣港安有產檢package嚄,你會不會join呢?sakura?

洋房

googoo,
多謝報料,盧乃本醫生好似男醫生, 我想睇女醫生呀.
產檢package幾多錢? 睇幾多次? 包mug o野?器材新唔新? 有冇3-d?唔好意思, 好多野問, 唔該晒.

子爵府

產檢package內容:
指定之產前檢查醫生費
血型及RH因子
血紅素
血糖(飯後二小時)
梅毒血清
德國痳疹
乙型肝炎表面抗原
例行化驗
產前維他命丸
超音波掃描三次
口腔健康檢查

收費
  婦產科醫生 全科醫生
在本院生產 $4,900 $3,800
非在本院生產 $6,100 $5,000

電話:2276 7180

其他詳情就不知道了。。。。

民房

sakura,
我以前都想看女醫生,但看過後,覺得男醫生真係比較細心同顧及病人感受,看多幾次便不會感到尶介!你幾時會去睇醫生呢?我仲未去啊!

首頁

尾頁

跳至