少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

童言童語之童言無忌

仔仔三嵗個時:

有日,爸爸語重心長同仔仔講:“你無成日攬叻啦!叻唔遲.”
     個仔望住爸爸,好認真答:“爸爸我叻得遲”

用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

大宅

Re: 分享跟BB有趣的對話

我個女有晚臨瞓前同daddy講, 你知唔知我依家講呢個"阻住"係一個人名還是講緊阻住人個"阻住", 我聽到之後覺得有d怪怪地, 但後來我終於攪清楚原來我個女口中的"阻住"是我一個朋友, 不過我個朋友係叫"佐治", 我個女成日聽唔清楚以為我地發音係"阻住"...
~只要有夢想,凡事可成真~

別墅

佢聰到有人講攪掂佢就會話食碗面

男爵府

好鬼攪笑,我囝囝得六個月,can't wait until佢識講野...

洋房

別墅

Re: 童言童語之童言無忌

我和仔仔去朋友家,主人家請仔仔饮汽水.

媽咪:“仔仔,姨姨請饮汽水要説咩呀?”

仔仔:“唔曬客氣.”

媽咪

姨姨

珊瑚宮

有一次同阿女搭小巴,不過個個人開得好快
突然間我阿女好大聲咁問,
開咁快會唔會撞車,
個一刻我都唔知點

別墅

Joy 寫道:
[放屁的目的]
31個月天天
天天藏入衣櫃: 匿入媽咪衣櫃入面放屁
媽咪:
天天笑: 等媽咪出街俾人笑, 人地一聞, 嘩, 咁臭架, 邊個來架?
媽咪: 咁都得

男爵府

等我又講下J仔D笑話等大家笑下先

案件一:頭先我同佢玩,係咁話要食左佢,跟住J仔即刻話:"我吾好食架!我咁多骨!"

案件二:有日佢個老師好肉緊咁攬住佢話:"你隻野吖!" 跟住J仔就話:"你做咩話我係'野'喎!...我係人黎架!"

案件三:有次同J仔去撘地鐵,遇到兩母女坐响度食糖果,跟住J仔好吾客氣咁走去問人要糖,咁姨姨請左粒糖佢食啦,佢見姨姨同妹妹都仲响樹食糖(佢粒糖未食,因為平時我教佢响地鐵吾可以食野),跟住佢好吾客氣咁同姨姨講:"地鐵度吾可以食野架...(然後指住個請勿飲食指示牌話)姨姨,你睇下~~!" 搞到氣氛非常尷尬...吾知講咩好...
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

複式洋房

有日爸爸一個人帶維維去食飯
維維係條街度究然好大聲問 :
爸爸你放咗d咩野入媽咪度,跟住生咗我呀?
爸爸只好話你返去問先生啦!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

小時候,端5節講完屈原的故事,然後開 dumpling食,小b說 :

但我地係人黎wo

因為她不想吃 dumpling
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

別墅

仔仔望住我哋張結婚相入曬神.跟住好唔開心.

仔仔:“媽咪你同爸爸影結婚相點解唔帶埋我去呀!”

大宅

o係好耐之前, 亞仔識講野又識 d 唔識 d o既時候:

農曆新年期間, 電視做緊舞獅,
"亞仔, 快 d 出黎睇電視, 舞獅呀!"
"咩無獅啞, 有獅呀!"

亞仔玩開架玩具車壞咗, 攞比我睇,
"架車壞咗 lu, 等爸爸返黎修理啦."
"做咩要修我呀!"

男爵府

好媽媽勳章

記得細個同表妹去街, 佢得3歲, 行行下我叫佢掉頭, 佢好認真咁摸住自己個頭同埋擰下個頭話" 表姐, 我掉唔到頭呀?" 我嗰時都細個, 未知佢講乜, 我同佢講" 行後面面咪得囉" 跟住佢話" 行後面個頭點掉呀, 我個頭都係掉唔到呀?" 哈哈...原來佢唔知咩叫掉頭 :lol:

子爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

亜B3歳幾時我帯他去日本。在剛扣好安全帯、飛机起飛到半空時、亜B大大聲同我講、媽咪係咪我地去緊天父度呀?我即刻話唔係呀不要亂説呀…幾乎笑c…

別墅

昨晚和仔仔一起看香港先生.
  當仔仔見到好好笑容的2號時,
  仔仔稱讚說:“他的笑容好猛烈!”
  媽咪:“你係吾係想讚他笑容好燦爛”

大宅

一日婆婆,爸爸,媽咪同唔係識講好多野嘅河馬仔搭地鐵 ;

媽咪 : 邊個靚靚呀?
河馬仔 : 靚靚 (指住自己)
媽咪 : 婆婆靚唔靚呀?
河馬仔 : 靚靚 (指住婆婆)
媽咪 : 咁爸爸靚唔靚呀?
河馬仔 : 靚靚 (指住爸爸)
媽咪 : 咁媽咪靚唔靚呀?
河馬仔 : NO (仲要好大聲 + 奸笑 + 灑手擰頭)

婆婆,爸爸同四圍附近嘅人
媽咪:evil: :evil: :evil:

大宅

我兒子剛學懂唱生日歌時,只要見到有燭光,他好自然會唱happy birthday to you,有次在街上看到別人在燒衣紙,正是7月份的鬼節,到處地上很多燭光,兒子開心地指著大唱這唱生日歌!嚇死我,又笑死我!

水晶宮

等我又講下!朗朗細個時婆婆湊過佢一輪,婆婆屋企有拜神的,係佢歲幾時o既中秋我同佢去維園,佢見到人地點蠟燭走左去係咁拜! 好彩點蠟燭d人唔知!

又試過婆婆係過年拜神時叫佢去拜下,佢走去拜既時候講[size=large]恭喜發財 !

侯爵府

哈哈, 我仔仔都講過, 佢係咁話有, 有, 有獅
[quote]
BNC 寫道:

農曆新年期間, 電視做緊舞獅,
"亞仔, 快 d 出黎睇電視, 舞獅呀!"
"咩無獅啞, 有獅呀!"

首頁

尾頁

跳至