自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我間屋d牆成日出晒d霉,各位媽媽,你o地屋企會唔會咁樣o架...

真係好鬼煩 , 屋企d牆久唔久就出d灰色既霉出o黎,攪到d牆望落去好似一撻撻灰色咁,攪到間屋好似好舊咁,請問各位媽咪你o地屋企有無好似我咁既情況呀,如果有,你o地去乜方法攪佢呢,請多多指教

大宅

Re: 我間屋d牆成日出晒d霉,各位媽媽,你o地屋企會唔會咁樣o架...

me 2 la,please help........
真實和謊言一起到河邊洗澡 ,先上岸的謊言偷偷穿上真實的衣服不肯歸還 ,固執的真實死也不肯穿上謊言的衣服,只好一絲不掛光溜溜地走回家,從此人們眼中只有穿著真實外衣的謊言, 卻怎麼也無法接受赤裸裸的真實.

大宅

Re: 我間屋d牆成日出晒d霉,各位媽媽,你o地屋企會唔會咁樣o架...

abe,
你屋企都係咁呀 ! 真係煩呀! 而家我只係當我一見倒幅牆已經好肉酸,我就先用乾布將d 霉抹晒去先,然後再用一塊有滴露既濕布抹一次,咁樣幅牆就會靓返好多o架啦. 但係我想搵到個解決方法呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

油過D牆會唔會好D?

珍珠宮

唔係應該用開稀既漂白水抹咩, 點解用滴露既
Jason媽 寫道:
abe,
你屋企都係咁呀 ! 真係煩呀! 而家我只係當我一見倒幅牆已經好肉酸,我就先用乾布將d 霉抹晒去先,然後再用一塊有滴露既濕布抹一次,咁樣幅牆就會靓返好多o架啦. 但係我想搵到個解決方法呀

大宅

miffymiffy,
我都係諗住油過d牆o架啦,不過,我驚油完無幾耐又係咁.

TszHin媽咪,
咁我又試下用稀釋漂白水抹一下,多謝指點

大宅

ME 2, 點解會咁

公爵府

me3
rainbowlam 寫道:
ME 2, 點解會咁

大宅

rainbowlam & 摩登姑娘,
咁你o地用咩方法對付呀 ?
:cry:

等待驗證會員

我屋企都係!!!! 有次用開稀漂白水抹.... 跟住再加埋抽濕機, 跟住就好左一排... 但係一陣又來過!!!!!

男爵府

男爵府

我以前舊屋個度雖然向東南但係好潮濕,所以d牆身都係會有發霉情況,我都係用希色左的漂白水去沬,但無幾耐又會有番,因為始終地區潮濕。

大宅

我試過用漂白水唔開稀,都ok

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又係呀 :-( ,住左係到4年,頭3年都無ka,係今年開始,可能雨水多d 掛
我以前住嗰到一到潮濕天,一地都濕晒都好牆身都唔會發霉.
但呢到 :-( :-( :-( :-( :-( :-(
我而家差唔多日日抺,仲要開住個風扇吹住

大宅

kellyly,
我同你一樣呀,又係新屋住o左4年,係呢一年先開始咁,之前果3年都唔會咁

kellyly 寫道:
我又係呀 :-( ,住左係到4年,頭3年都無ka,係今年開始,可能雨水多d 掛
我以前住嗰到一到潮濕天,一地都濕晒都好牆身都唔會發霉.
但呢到 :-( :-( :-( :-( :-( :-(
我而家差唔多日日抺,仲要開住個風扇吹住

首頁

尾頁

跳至