跳至

首頁
12345...79

尾頁

男爵府

2003年3月媽媽會Part 39

[size=large]時間過得好快,又大1個月la!

男爵府

Re: 2003年3月媽媽會Part 39

彥彥媽咪 寫道:
silvia_ng:

咁我想問下肥齊將會讀祟幼, 可以的話比佢升祟小, 不過好似祟小想攪直資, 唔知會唔會對師資好大影響呢? 會唔會學校少錢左又或者師資將會冇咁多外籍教師?

==> 先等我講講 DSS 係一個乜嘢 system 你就會自行判斷到架喇....嗱...理論上嚟講, 轉直資 (DSS) 師資應該會仲好添嘅...因為 DSS schools 都係要問政府攞資助, 只係資助嘅 $$ 唔同津校, 津校係一個 lump sum 咁由政府撥錢比佢地, 但就要由政府話事派d乜學生入去 (即係搞珠喇), 但 DSS 就係按人頭攞撥款, 即係每多收一個學生就可以問政府攞多d 資助, 另外學費亦係自訂, 即係可以同家長收多d學費, 換番嚟嘅就係自由收生權, so 佢地一定想收得幾多得幾多學生先可以"經營"落去架....then 佢地唔搞好師資又點可以吸引到學生家長去為子女報名呢....right?

因此你會發現好多有名氣嘅學校都寧願轉直資, 因為招牌夠響, 就算收幾高學費都一樣報名排長龍, then 相對地"收入"就高, 咁收入高, 莫講話外籍老師, 博士都請得起喇....

So whether 祟真會有好師資其實好視乎收生數目如何 - 呢個其實係"循環", 佢要先搞好學校先可以吸引多d學生, 增加收入, 但另一方面, 冇學生報佢地又邊有$$$去搞好學校呢....老牌名校當然冇問題喇...因為有"業績"可尋丫嘛, 但新 DSS 又如何呢.....家長們逢係要俾$$$個d自然會多d考慮架喇, 咁呢d新嘅直資學校就會大肆宣傳會點點點點去吸引家長囉, 但做唔做得到就睇上面我講嘅 cycle 是否成功喇 (即係多人報, then $$$ 多先可以有 resources 搞好師資)... so 簡而言之, 睇你信唔信佢講嘅嘢咁喇....

男爵府

彥彥媽咪 寫道:
bblong03:

PC
==>係呀...when will you go to PC to pay ar...tim ma said she will go on 7 June PM ar...若夾到, let's go together and tea tea after ar...

葵盛YMCA
==> heeeeee...of course I know la....以前 (其實最近都有) 俾大彥去 join 葵盛 YMCA D holiday camp ga...佢地 2/F 個歷奇樂園大彥都玩唔少架....我地仲好多時趁佢上緊堂就去個 canteen eat eat 順便等佢架...嘻嘻..

今年 summer 我都度緊俾細彥去返一d day camp , 佢地有d三歲 class ga....

yanyumama:

係架...swimming 係好架....可以的話, suggest to continue this activity throughout the year, i.e. do not only learn in summer, learn it continuously, even in Winter 咁先有用架....唔好怕涷就唔去, 寧願冬天買d厚身d嘅 swimming suit...而且個 swimming pool is 暖水池, 唔怕架....

benben:

係架...學游水唔駛太快去架...4 years old after (or even 5, 6 ) 都未遲....等佢地d手腳發展好d先去對佢地仲好...

男爵府

rabbit 寫道:
sil
re : OP yesterday
nice to meet you & family too! your little princess, so sweet! We left at around 6pm as I got headache!
Heib's photo... let me find..

yuma
re : do yoga in weekend/holiday
I can't ga... hubby not allowed, he said can't take care of heib w/o me wor! but go to yoga this morning... so working.. in fact it's important for me!

Pak To ma,
Congratulations!

別墅

珀圖媽,
Congratulations!

2 dongka, mike, cwy
re : birken shoes
how is u 3's choice ar?!?
can you 3 tell me today??
as my colleagues seems now collecting order lar!! so be quick!!

mike
thanks for new part!!

silvia
rec'd my vcd?? :mrgreen:

大宅

benben,

Please check pm. 希望1st 有機啦!!!

男爵府

mike,
唔該晒你開新part

珀圖媽,
恭喜晒 !!!!

rabbit, sil,
琴日你地去op呀. 落好大雨bor

new,
re: "but"姐
又到期啦 or 唔do?

伯爵府

畀面勳章

彥彥媽,
thank you呀! 咁祟幼同祟小都幾多人考, 可能同名校比又唔係好貴啦。而家有成12~3個native speaking既英文老師, 希望他日攪得成都會有。

兔,
你頭痛同我講呀麻, 我常備頭痛藥係身架。不過尋日既天氣真係幾辛苦。

benben,
等我今日返屋企睇完話你知收唔收到啦!

mike,
thank you你又要幫我地開新版

3,
一滴雨都冇, 仲跼到飛起 :tongue:
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間
該用戶已被刪除

別墅

2dongka
rec'd yr pm lar. pls send me again for item code no. . . . for ease search!!

甘唔會買錯!!

大宅

Good morning~~

Mike..
Thanks again~~

YMCA...
Open at 2:00, so will confirm all this afternoon..

子爵府

yesterday no rain there ar...

sil
ai ya... usually I'll keep 1-2 medicine in my bag ga.. but yesterday forgot!

2 doy
re : YMCA
Thanks.

大宅

no. 7,

pls check pm again !!!

男爵府

二代,
re: ymca
丁橋晒 :mrgreen:

rabbit, sil,
re: 頭痛丸
我都會袋定1-2粒係銀包 :lol:

男爵府

benben,
re:brik
可惜你果對仲未有貨......
我還原基本步.....

code:040733
color:white
material:Birko-Flor
width:narrow
size:36

如果你訂時有番你果對,o吾該幫我轉款,TKSSSSSSSSSSSSS~

sil,
OP一滴雨都無? 沙田落9C

別墅

2DongKa
pm rec'd. . . ok!!

Mike
yr choice. . . . OK, when placing order, will check again for the stock of my style!!

cwy
仲有你 wor!! :mrgreen:

大宅

[size=large]YMCA

Oh~~No...bad news

Just call YMCA to check cooking course 仲有無位.......結果....ALL FULL (2:15-3:15 FULL, 3:30-4:30
FULL)

But, 幼兒手工樂仲有5個位....2:15-3:15 every Mon...anyone feel interesting??? I need go to 排隊 at 1:30.....so pls call me if anyone would like to join.....

大宅

大宅

good morning to all 靚太,

珀圖媽,
恭喜, 恭喜 !!!! 有無唔舒服呀?

yuma
你決定比yanyu入pc?? 幾時出來呀?

new,
你工人到期了or 你要炒佢??

子爵府

2 doy
oh no...

Mon... can't ar...

首頁
12345...79

尾頁

跳至