論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 BabyWinky 的帖子

點解你咁清楚當中的情況嘅!你對法律好熟悉哦!

大宅

回覆 BabyEcho 的帖子

你所講癲左果位一定不是我們。但相信係到的會員眼光是雪亮的

大宅

jackie_lau2000 發表於 12-11-16 18:08
回覆 BabyWinky 的帖子

點解你咁清楚當中的情況嘅!你對法律好熟悉哦! ...

我都係由你文字中了解緊件事炸,另外如果你想對法律或勞工法例認識多D,有時間可以睇多D電視或唔明就問下人,之於勞工法例就可以打去27171771問下

複式洋房

多謝分享. 搵工人我一定會避開這些信譽或有問題的agent!

大宅

根據《僱傭條例》,外傭在特殊情況下包括蓄意不服從合法和合理的命令、行為不當、犯有欺詐或不忠實行為或經常疏忽職守,僱主可毋須給予通知或代通知金,而終止僱傭合。對於資方在勞資審裁處或小額薪酬索償仲裁處作出判決後,不肯如期繳付有關金額及賠償,勞工處發言人回覆本報查詢時表示,申索人(外傭)可聯絡勞資關係科分區辦事處以獲得執行判令的資訊及適當的協助,如有需要,會協助僱員向「破產欠薪保障基金」申請特惠款項。

好有用的資料, 一定要記住佢

新聞故事——
嚴重犯錯即炒無賠償 僱主揭對付惡傭招數
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=76679

大宅

推下先. 這間公司不想與朋友拉上任何關係, 現在工人明明係勞工處到話要告朋友, 點之現在失蹤了....大家小心, 佢的工作簽證一定過了期...已經可能是黑工了.

子爵府

引用:推下先.+這間公司不想與朋友拉上任何關係,+

原帖由 jackie_lau2000 於 13-01-10 發表
推下先. 這間公司不想與朋友拉上任何關係, 現在工人明明係勞工處到話要告朋友, 點之現在失蹤了....大家小心 ...
申報関係,我唔識樓主,但我一樣係呢間旺角x咭領過野,係咪黑店見人見智,但工人有問題,呢間agent完全唔幫手就係鐵一般既事實。
By the way, 乜野叫膠post?

首頁

尾頁

跳至