論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:請勿光顧 : 旺角西洋菜街 168, 金x 服務顧僱中心

但我唔係幾明?你個工人係走佬架?如果唔係點解佢走嗰日你唔同佢上agent到計哂尾糧同機票?同埋以我所知,就算個工人上勞工處追討你一個月代通知金,都唔關你之前有冇出尾糧/機票架?咁點解個工人會唔收呢??

大宅

BabyEcho 發表於 12-11-16 14:11
我星期一晚都係168喎,當時買眼鏡都發生左啲小插曲,嗰果唔知係咪樓主你呢見到有人係間僱傭公司門口 ...

下...咁爆咁都俾你撞到? 如果係真嘅,睇黎都係佢地自己有誤會多喇!!

大宅

引用:Quote:原帖由+BabyWinky+於+12-11-16+發表

原帖由 BabyEcho 於 12-11-16 發表
係咪誤會真係唔知,但好似癲左咁係到騷擾到其他人就樓主問題,間間公司都會發生炒工人or工人自己唔做架啦, ...
但因咩事要嘈到落管理處?如果有問題真係要嘈,都應該係揾警察,關管理處咩事?? 同埋點解要周圍揾人見證?冇人同佢一齊咩?就算冇,佢自己錄cam咪得囉,仲咩要四圍攪人呢??真係咁爆笑嘅

大宅

jackie_lau2000 發表於 12-11-16 15:23
回覆 BabyWinky 的帖子

1)工人沒有走佬2)朋友帶埋晒工人和行李到黑店,做解約手續

就算俾唔到機票,咁當時你陪你朋友係現場又做埋錄影,點解個工人會唔收你錢?同埋你地又報左警,佢唔采你咪叫個差人做證囉,為咩仲可以攪咁耐呢?

大宅

jackie_lau2000 發表於 12-11-16 18:08
回覆 BabyWinky 的帖子

點解你咁清楚當中的情況嘅!你對法律好熟悉哦! ...

我都係由你文字中了解緊件事炸,另外如果你想對法律或勞工法例認識多D,有時間可以睇多D電視或唔明就問下人,之於勞工法例就可以打去27171771問下

首頁

尾頁

跳至