論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

此公司 : x 咭服務顧僱中心.
他們會夾好工人, 到你家後1-2個月內做出惡意破壞家中物件 (但不會傷害你的小朋友), 因他們的目的係要你抄佢同補一個月代通知金.

如你不給代公通知金給工人, 此黑店便不會幫你做解僱的文件 和 同你講如你不補1個月代通知金便聯絡不到工人, 跟住佢地會好識玩勞工法例, .(佢地教工人由你解僱當日起計7天, 不接你的電話和不接受尾數同機票).

因如果你 僱主沒有儘力搵工人俾機票和尾數, 這個情況下, 工人便可去勞工處局你沒有於解僱後7日出糧同機票.

所以在此如解僱工人後, 如遇上此情況及搵不到工人簽收尾數及機票, 就用掛號, 電話SMS, Whatsapp等方法證明你 (僱主)已經出儘辦法搵工人同黑店...這樣做便可保障自己了.

男爵府

太過份了!!

大宅

回覆:請勿光顧 : 旺角西洋菜街 168, 金x 服務顧僱中心

樓主你得好,因為你可以比

大宅

回覆:請勿光顧 : 旺角西洋菜街 168, 金x 服務顧僱中心

但我唔係幾明?你個工人係走佬架?如果唔係點解佢走嗰日你唔同佢上agent到計哂尾糧同機票?同埋以我所知,就算個工人上勞工處追討你一個月代通知金,都唔關你之前有冇出尾糧/機票架?咁點解個工人會唔收呢??

男爵府

唔係呱,呢間agent 好好喎,我用咗6年幾,佢介紹嘅工人都唔錯,我最耐個姐姐做咗5年,今年佢地幫我搵嘅兩個都ok ,而且姐姐扭計佢地會幫我教訓下添,我介紹比朋友,反應都係唔錯。我係實話實說。會唔會你地溝通出咗問題!

大宅

我星期一晚都係168喎,當時買眼鏡都發生左啲小插曲,嗰果唔知係咪樓主你呢見到有人係間僱傭公司門口鬼咁嘈,又要搵咩人咩人做證,樓主係咪同間公司有咩誤會呢?如果炒工人補一個月係法規啦但你騷擾到其他商鋪就唔係幾好囉

大宅

BabyEcho 發表於 12-11-16 14:11
我星期一晚都係168喎,當時買眼鏡都發生左啲小插曲,嗰果唔知係咪樓主你呢見到有人係間僱傭公司門口 ...

下...咁爆咁都俾你撞到? 如果係真嘅,睇黎都係佢地自己有誤會多喇!!

大宅

畀面勳章

睇黎都係D膠post

大宅

引用:Quote:BabyEcho+發表於+12-11-16+14:11+我

原帖由 BabyWinky 於 12-11-16 發表
下...咁爆咁都俾你撞到? 如果係真嘅,睇黎都係佢地自己有誤會多喇!! ...
係咪誤會真係唔知,但好似癲左咁係到騷擾到其他人就樓主問題,間間公司都會發生炒工人or工人自己唔做架啦,:;pppp:唔通間間都係黑店咩,至嬲係嘈到管理員都攪埋,買眼鏡都無哂心情又要揾日再上去

大宅

引用:Quote:原帖由+BabyWinky+於+12-11-16+發表

原帖由 BabyEcho 於 12-11-16 發表
係咪誤會真係唔知,但好似癲左咁係到騷擾到其他人就樓主問題,間間公司都會發生炒工人or工人自己唔做架啦, ...
但因咩事要嘈到落管理處?如果有問題真係要嘈,都應該係揾警察,關管理處咩事?? 同埋點解要周圍揾人見證?冇人同佢一齊咩?就算冇,佢自己錄cam咪得囉,仲咩要四圍攪人呢??真係咁爆笑嘅

大宅

回覆 BabyEcho 的帖子

咁果個一定唔係我, 因為我們已經將整個個情要Viedo錄起左.此原來仲有幾他人上去嘈,咁真係慘了.

大宅

回覆 BabyWinky 的帖子

1)工人沒有走佬2)朋友帶埋晒工人和行李到黑店,做解約手續
3)點解唔即係俾機票,請問晚上係邊到買機票呢 ? 勞工法例是要僱主於7天內俾到便可以了.
4)當天黑店識員,講自己約左人食飯一定要7:30離開.
5)當天已經係旺角報了警,當時我朋友於門外落口供,黑店識員已經7:30拿拿聲關門大吉.
6)我地錢都預備好晒除了機票,我都想知點解我們叫黑店做證人交收錢,佢屎都唔做.

此不是膠post, 我的戶口是n年前的.如係膠post請叫管理員block埋我戶口

大宅

引用:回覆+BabyEcho+的帖子 咁果個一定唔係我,

原帖由 jackie_lau2000 於 12-11-16 發表

咁果個一定唔係我, 因為我們已經將整個個情要Viedo錄起左.此原來仲有幾他人上去 ...
我果日星期一6點幾,係咪樓主就唔知,不過都唔會有人認自己係癲既:;pppp:

大宅

回覆 ececbaby 的帖子

我們請工人都有一段時間, 而佢的答案唔係正常的公司.

好開心你沒有遇到此遭遇

大宅

係嗎 ? 眼鏡店的職員對我們說此公司都不是第一次有我們的遭遇.

眼鏡店職員第一時間唔係問我地野, 而係出去睇下間黑店有冇開門Wor.

仲講過之前有一次有個小插曲, 連警員都要問佢地落口供呢 ?

佢地樓下店, 多得黑店幫忙仲多些生意呢 ?
如果你係買眼鏡的客人, 點解咁得閒睇我的膠post:;pppp:.

如果我們真係影響人, 管理員都有權叫我們走啦或報警 (最好不過, 證明我地有搵黑店出糧俾工人)

大宅

死啦,我上個月先搵佢地搵工人,而家等緊工人到,我係經e到D媽咪介紹,見到樓主個Post,而家好擔心

伯爵府

hashtag影視迷勳章

唔係咁大獲吓話, 我剛先揾lee間(金X僱傭服務公司)簽左海外賓, 唔好嚇我.....

大宅

jackie_lau2000 發表於 12-11-16 15:23
回覆 BabyWinky 的帖子

1)工人沒有走佬2)朋友帶埋晒工人和行李到黑店,做解約手續

就算俾唔到機票,咁當時你陪你朋友係現場又做埋錄影,點解個工人會唔收你錢?同埋你地又報左警,佢唔采你咪叫個差人做證囉,為咩仲可以攪咁耐呢?

男爵府

引用:Quote:jackie_lau2000+發表於+12-11-16+15:

原帖由 BabyWinky 於 12-11-16 發表
就算俾唔到機票,咁當時你陪你朋友係現場又做埋錄影,點解個工人會唔收你錢?同埋你地又報左警,佢唔采你咪叫 ...
係囉,點解樓主係都要話人係黑店?!其實係僱主同僱員之間嘅事,點解一定要拉agent落水呢?

男爵府

我之前炒個工人都係夜晚8:00,好彩佢地肯幫我送工人去boarding house,手續仲係第二天後補,其實睇你點同人溝通。

首頁

尾頁

跳至