母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+sze.gloria+於+12-10-31+發表

原帖由 pikupi 於 12-10-31 發表
加油呀,埋身快d有得食,又唔洗洗樽,如果餵得好姿勢正確,可以唔洗點掃風添架。我阿女好心急,一喊就要有 ...
多謝支持!平時泵開的嘛,剛埋到身,就諗緊洗唔洗掃风lor.因為唔知答案,所以掃咗,但就係冇落隔。Breastfed 完,是否都要抱—陣,先瞓平呢?平時泵,200—220 ml,剛BF 完,泵剩餘下得80ml.好啦!zzz,明早再会

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-31+發表我懷

原帖由 唔多露脾 於 12-10-31 發表
我起身泵到訓番落床個c6都唔知,唉,好想整醒佢,太過份勁大既鼻寒聲,討厭啊

...
我好怕鼻鼾聲,你好犀利呀,我果時生完係醫院好攰都訓唔到,bb喊聲頂得住,反而聽到鼻鼾聲就訓唔著

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-31+發表加油

原帖由 sze.gloria 於 12-10-31 發表
多謝支持!平時泵開的嘛,剛埋到身,就諗緊洗唔洗掃风lor.因為唔知答案,所以掃咗,但就係冇落隔。Br ...
我阿女果時食夜奶就無幫佢掃,見佢訓返就唔拍佢,費事佢醒晒仲煩,有時都無抱住一陣,視乎攰唔攰,平時日頭就有抱住一陣玩下先~

別墅

引用:Quote:原帖由+唔多露脾+於+12-10-31+發表我

我好怕鼻鼾聲,你好犀利呀,我果時生完係醫院好攰都訓唔到,bb喊聲頂得住,反而聽到鼻鼾聲就訓唔著 ...
宜家聽住訓唔番,想殺人岩岩泵完,好想知換轉係c6,會唔會半夜爬起身為左餐奶?

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-31+發表加油

原帖由 sze.gloria 於 12-10-31 發表
多謝支持!平時泵開的嘛,剛埋到身,就諗緊洗唔洗掃风lor.因為唔知答案,所以掃咗,但就係冇落隔。Br ...
唔記得講,你好富有呀,bb5星期大可以泵到成200ml, 餵完先泵都仲有80ml,好羨慕呢

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-31+發表我好

原帖由 唔多露脾 於 12-10-31 發表
宜家聽住訓唔番,想殺人岩岩泵完,好想知換轉係c6,會唔會半夜爬起身為左餐奶?

...
訓唔返好慘架, 我琴日碌左一個鐘先訓著,點知15分鐘後就聽到c6鬧鐘响,好彩訓得返。 你放髮心情就會快d訓得返架喇,gd night, sweet dream

男爵府

回覆:sze.gloria 的帖子

我BF完冇掃風嫁,因為而家通常係喺氹阿仔瞓先會BF,費事整返醒佢。唔知係唔係尋晚阿仔唔夠暖,五點鐘又喊,氹佢都唔得,一模佢手仔有啲凍,跟住就比佢埋身食,食咗二十分鐘就瞓返,即刻幫佢加返個睡袋,我自己就懶,冇起身泵,到而家先泵緊。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sze.gloria+於+12-10-31+發表

唔記得講,你好富有呀,bb5星期大可以泵到成200ml, 餵完先泵都仲有80ml,好羨慕呢

...
oh,really.我会继續努力,both 埋身或泵。7;30 囝囝食完12分鐘右邊,瞓咗。現泵緊左边,當然右邊都会泵清埋佢。大家加油加油!

大宅

回覆:pikupi 的帖子

BB出左世廿日!不過佢34週就出黎!

大宅

引用:Quote:原帖由+天藍小妹+於+12-10-30+發表發

原帖由 pikupi 於 12-10-30 發表
唔係你講我都無為意, 大家傾偈唔洗介意覆左未啦。

你只可以泵一次咁少, 你怕唔怕勁谷呀?我應該 ...
冇殘廁,洗手間又係共用,即係全層樓好多公司用同一個!
我都煩緊泵一次會唔會慢慢收奶,但工作關係平時去洗手間既時間都唔夠,更何況抽時間泵奶,唉

子爵府

陪月勳章

引用:我BF完冇掃風嫁,因為而家通常係喺氹阿仔瞓

原帖由 denise333 於 12-10-31 發表
我BF完冇掃風嫁,因為而家通常係喺氹阿仔瞓先會BF,費事整返醒佢。唔知係唔係尋晚阿仔唔夠暖,五點鐘又喊, ...
同我阿女一樣喎, 明明之前果3日可以由1點訓到8、9點。今朝6:45就喊, 可能張薄被唔夠暖,我用halo 睡袋包實,d手腳都唔暖,今日真係涼左好多。佢食完7點零訓返,幫佢襟張薄毯,但9點零又喊,俾佢食左10分鐘就可以訓到12點。

子爵府

陪月勳章

引用:BB出左世廿日!不過佢34週就出黎! +

原帖由 Monkey25 於 12-10-31 發表
BB出左世廿日!不過佢34週就出黎!
母乳對早產bb特別好,特別有營養,你要加油呀,到滿月上磅見bb重得多會好開心架

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-30+發表唔係

原帖由 天藍小妹 於 12-10-31 發表
冇殘廁,洗手間又係共用,即係全層樓好多公司用同一個!
我都煩緊泵一次會唔會慢慢收奶,但工作關係平時去 ...
你由屋企返公司耐唔耐?健康院姑娘叫我遲d返工唔好超過4個鐘泵一次, 咁就應該唔會跌奶量。如果你公司同屋企近都應該ok。我見之前有個post 係d jm 講係公司泵奶,有人就話得閒開機泵,都會拎個樽用手擠5分鐘都好, 起碼唔洗咁谷,我都諗住係咁,忙既話就拎個樽擠走一部分,好過谷到石頭胸。

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siutreasure+於+12-10-30+發

嘩你好勁呀,仲有去返學, 你bb幾大呀?
我係ftm,課程大肚前報架…出年先畢業…開學同埋陀b同步,跟著生之前開始放暑假,bb3m就放完暑假,家下差唔多4個半月!

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-31+發表嘩你

原帖由 siutreasure 於 12-10-31 發表
我係ftm,課程大肚前報架…出年先畢業…開學同埋陀b同步,跟著生之前開始放暑假,bb3m就放完暑假,家下差唔 ...
時間夾得啱啱好

大宅

引用:Quote:原帖由+poonlydia+於+12-10-31+發表

可能係好彩,阿女3星期大果時,夜晚果覺訓成4個鐘有多。果次一訓醒朝早5點幾,嚇到我即刻問c6係如籹我地爛 ...
咁之前嗰餐幾點餵同幾點泵?

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-31+發表可能

原帖由 poonlydia 於 12-10-31 發表
咁之前嗰餐幾點餵同幾點泵?
最後果餐12點左右餵,12點零最遲1點訓,4點起身泵。阿女今朝可能唔夠暖所以早左起身扭食,早幾日訓到8,9點

男爵府

回覆:pikupi 的帖子

食完5點餐奶,我即刻加返個睡袋比佢。朝早 叫姐姐將佢張被加多一層

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siutreasure+於+12-10-31+發

時間夾得啱啱好
係呀,特登計住生仔架

公爵府

畀面勳章

引用:食完5點餐奶,我即刻加返個睡袋比佢。朝早+

原帖由 denise333 於 12-10-31 發表
食完5點餐奶,我即刻加返個睡袋比佢。朝早 叫姐姐將佢張被加多一層
我仲仔比佢著短哈衣加條衭咋,仲開住風扇,不過訓響大床上面個籃度,吹唔正!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊