爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

影快相!

今日於3號幹線落葵涌, 被影快相, 個police話雷射槍照到我揸72, limit 係 50. 請問佢支"雷射槍" 放o係邊個位?? 點解我睇唔到?? 最慘係我唔係第一次, 3年前, same place, 都中過一次. :-( :-( :-(

公爵府

好媽媽勳章

Re: 影快相!

唉, 收係邊都冇用, 行50度度都死喇

d police最like呢d位影, 只好下次小心

洋房

所以, 每當我老公做司機時, 我就會擔當一個好重要的職務, 就係睇住個錶板, 一超10km/h 我就會叮佢了. 因為佢成鬼日都揸得好快. 俾人影一張快相夠我買幾罐奶粉.

大宅

最慘仲要扣分. 其實3號幹線落葵涌條路好短, 我已經收油, 但都趕唔切 :-( :-( :-(

公爵府

好媽媽勳章

扣3分都幾係野

下次小心D喇 你收油時同發現佢時, 佢地巳同你影左沙龍了

大宅

買部快想感應器
一有影相即大叫提你

大宅

Long 兄

請問 "快想感應器" mud 野黎?? 邊度有得買?? 大約$$?? 會唔會犯法??

holiday

複式洋房

"快相感應器" 對手提雷射槍係無用架! 因為你到位時個police先開機射你 , 你部感應器响時都已經比人check 咗車速...而且價錢都唔平, 有de平野有時唔响, 有時過咗先响 , 要成千幾蚊個de先比較reliable , 唔好彩比police查車見到你有架detector是犯法架..de police 心情唔好 懷疑你非法改裝 0的你部車返去驗車就重慘.. :-( .

大宅

我都在葵涌道俾人炒過一次, speed是71, 我當時仲同個阿Sir講, "都係超左1嗟? 個表誤差都有啦." 佢解釋話"唔係超1, 係超21."

有無搞錯啊? 過條三線行車的大路限速50? 巴士都超速啦. d 定規矩的人都唔知有無開過車的.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

"快相感應器"有好多重
而家新型號$2000一個全頻香港通
全部收到是合法的
我車會已有多人用
比警系查過多次車無事
因為香港電訊管理局條例列明
發放無線電要領牌照
而"快相感應器"只是一個接收器
所以是合法使用的

犯法的是$3000-$4000的干擾型號
能在感應到時不但發出警示
而且更發出超頻干擾訊號引致雷射槍失靈

一般手提式雷射槍要2-3秒去測速
而感應器立即測到
比雷射槍快
一般人會收油收得到

所以請放心
犯法的與無犯法的問題是型號不同的分别

洋房

holiday 寫道:

今日於3號幹線落葵涌, 被影快相, 個police話雷射槍照到我揸72, limit 係 50. 請問佢支"雷射槍" 放o係邊個位?? 點解我睇唔到?? 最慘係我唔係第一次, 3年前, same place, 都中過一次. :-( :-( :-(

超速害人, 影響一生

男爵府

但係有時又真係好難唔超速架喎! 如果有日真係路面所有車都跟足限制, 1km都唔超, 咁我諗全港交通實大擠塞都似, 造成既經濟損失無法估計...

複式洋房

唔好超多過4km, 好似check 到讀數減4km如果唔過limit就無事...

男爵府

Hi long,

我想買快相感應器好耐...已經扣左 9 分...我都以為係犯法...宜家可放心去睇下...請問個全名及型號...旺角有無得買 ?thanks

洋房

瘋狂醉駕奪的士兩命

....理工大學機械工程學系科學主任盧覺強表示,從兩車損毀情況推測,估計兩車當時的時速合共最少有二百公里,假設兩車各重一點八噸,相撞時的撞擊力便達卅噸,該路段時速限制五十公里......

首頁

尾頁

跳至