少年成長

跳至

首頁
12345...32

尾頁

複式洋房

各位媽咪:

假日同小朋友有咩好去處呢?

我有一個4個月及一個歲半小朋友,最近去了海洋公園半日,雖然辛苦,但小朋友玩得好開心,覺得辛苦都值得,而且海洋公園有年票,都幾抵,又有教育意義。

想搵多d地方同小朋友去,其他媽咪會去邊呢?分享下!

男爵府

Re: 分享與 0-3 歲小朋友假日好去處

我同你情況差唔多喎, 囡囡19個月, 囝囝5個月, 我上個月都去咗海洋公園, 但係冇帶囝囝都已經辛苦到想死, 你好厲害呀
不過前幾日我哋就去咗星光大道, 另外山頂都唔錯呀, 冇咁多人嘛
另外九龍公園同香港公園我囡囡都好鍾意

男爵府

我都多數都係去海洋公園,因為我都買左年票,所以我一得閒都會自己帶個仔去玩..雖然去左好多次.同埋每次都好辛苦.(我一個人同仔仔去).但係都好開心架...
子峻媽咪

別墅

唔該, 海洋公園年票幾錢? 响邊到有得買, 我想帶bb 行吓d空氣清新地方

男爵府

fannybb
有分金咭同銀咭..金咭好似要495元.一至日都可以去..銀咭395元..只限一至五隨時入場.,同星期六12點前入場..
我只買銀咭因為閒日冇咁多人.假日好多人.所以我唔係咁知道金咭既價錢...係海洋公園既入口已經可以買到..可以即刻用..會有張會員証比你架...攞住會員証係入邊買野.食野都有8折架..
其實真係好抵買,講真一次都要185元啦...我已經去左5次啦.已經回本囉...我仔仔每次去都開心.佢最開心係坐吊車.又可以睇好多動物....

kamanc123  乜咁平架咩,唔係單次   發表於 14-9-7 00:28
hododo    發表於 13-9-16 01:03
子峻媽咪

伯爵府

補充:

1. 你有康文署博物館年票(個人$100/yr,家庭2大2細$200/yr), 去買海洋公園年票會有九折.

康文署博物館年票係好野嚟, 全年博物館任入(科學館入一次都要$25), 特別展覽除外(如太空館天象廳).

海防博物館, 科學館, 文化博物館都係阿仔至愛.

下一年用海洋公園年票去買博物館年票好似都有九折.

2. 攞住會員証係入邊買野.食野係有九折.

峻峻媽 寫道:
fannybb
有分金咭同銀咭..金咭好似要495元.一至日都可以去..銀咭395元..只限一至五隨時入場.,同星期六12點前入場..
我只買銀咭因為閒日冇咁多人.假日好多人.所以我唔係咁知道金咭既價錢...係海洋公園既入口已經可以買到..可以即刻用..會有張會員証比你架...攞住會員証係入邊買野.食野都有8折架..
其實真係好抵買,講真一次都要185元啦...我已經去左5次啦.已經回本囉...我仔仔每次去都開心.佢最開心係坐吊車.又可以睇好多動物....

珍珠宮

畀面勳章

(1) Ocean Park 兒童皇國
(2) 山頂
(3) 市政大廈既遊戲室
(4) 愉景灣沙灘
(5) 中央圖書館既玩具圖書館

Faimuijai    發表於 14-10-6 13:05
小寶老豆   正評!!!  發表於 14-4-2 17:30
puibbb    發表於 13-10-23 18:32
hododo    發表於 13-9-16 01:05
hododo    發表於 13-9-16 01:03
sally722  我上星期六都去了玩具圖書館,幾好玩,不過我地係7-7.45pm,時間過得好快呀!  發表於 11-11-22 14:34
setyawan  嘩,我而家先知有玩具圖書館架,多謝報料!  發表於 11-11-19 13:02
豆豆B  約咗玩具圖書館!  發表於 11-9-3 10:47
豆豆B  請問,我約咗週日晚上七點,會不會好靜,好少人?  發表於 11-9-3 10:47

複式洋房

pandacat_bb, 我同妳情況真係好似噃,有時將兩個bb放埋一齊影相,已經好好玩,好搞笑!

諗起,去赤柱都幾好,仲有bb衫賣。

大宅

Teresa 寫道:
(2) 山頂
(4) 愉景灣沙灘

(6) 黃金海岸+沙灘
(7) 嘉道里農場
(8) 大埔海岸公園 (可踏單車+放紙鷂)
(9) 清水灣大拗門 (燒烤/野餐+放紙鷂)
(10) 粉嶺香薰園 (燒烤+釣魚+餵羊+兒童游樂場+香薰園+自制香薰蠟燭+stepping pond)

philessless    發表於 14-6-5 19:10
小寶老豆    發表於 14-4-2 17:31
hododo    發表於 13-9-16 01:04

大宅

last week, 我地去了白泥釣魚+BBQ. 好好玩!

我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

珍珠宮

(2) 山頂
(4) 愉景灣沙灘
(6) 黃金海岸+沙灘
(7) 嘉道里農場
(10) 粉嶺香薰園 (燒烤+釣魚+餵羊+兒童游樂場+香薰園+自制香薰蠟燭+stepping pond)
(11) 西貢海傍長廊睇狗狗
(12) 將軍澳寶康公園(好多野玩)
(13) 動植物公園
(14) 求其一個公園吹下番梘泡都好開心

philessless    發表於 14-6-5 19:10
小寶老豆   正評!!!  發表於 14-4-2 17:31
豬事丁丁  謝謝, 真係好有用  發表於 14-3-26 00:12
pennypesc    發表於 14-1-21 12:11
lsw240322    發表於 13-12-15 00:36
minipingu    發表於 13-9-13 17:27
danielleleungA    good reference    發表於 12-5-17 14:02
陳星妈    發表於 12-3-15 21:21
kristentam    發表於 11-12-27 21:08
Gingin0522    發表於 11-10-21 12:39
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

(2) 山頂
(4) 愉景灣沙灘
(6) 黃金海岸+沙灘
(7) 嘉道里農場
(13) 動植物公園
(15) 白泥釣魚+BBQ
(16) 赤柱買BB衫

rmvv8888, 請問白泥响邊?點去

小寶老豆   正評!!!  發表於 14-4-2 17:32

大宅

請問是那區的中央圖書館既玩具圖書館 ?

複式洋房

stephanieching,

中央圖書館在銅鑼灣的..那個玩具圖書館要預約..不過真係好好玩架..上次我與囡囡都玩到唔捨得走呢~

玩具圖書館預約電話: 2921 0386

warpaper    發表於 14-5-27 13:08
小寶老豆   正評!!!  發表於 14-4-2 17:32
fong227    發表於 13-2-28 16:16
kristentam    發表於 11-12-27 21:09
:-)

大宅

Thank you for your information!
玩具圖書館適合幾多歲嘅小朋友? 有乜野玩架?

伯爵府

好媽媽勳章

(2) 山頂
(4) 愉景灣沙灘
(6) 黃金海岸+沙灘
(7) 嘉道里農場
(13) 動植物公園
(16) 赤柱買BB衫
(17) 沙田行公園, 城門河單車徑+新城市廣場
(18) 大尾督, 睇海, 踏單車, 食野, 放風箏

該用戶已被刪除

複式洋房

複式洋房

(2) 山頂
(4) 愉景灣沙灘
(6) 黃金海岸+沙灘
(7) 嘉道里農場
(13) 動植物公園
(16) 赤柱買BB衫
(17) 沙田行公園, 城門河單車徑+新城市廣場
(18) 大尾督, 睇海, 踏單車, 食野, 放風箏
(19)馬鞍山公園,環境幽美,可以在大草地上玩(怕熱可到旁邊的圖書館or體育館內的兒童遊戲室)
(20)長洲遊吓船河,行吓沙灘
(21)彭福公園踩草地

小寶老豆   正評!!!  發表於 14-4-2 17:33

珍珠宮

sunnyfamily 寫道:
(21)彭福公園踩草地

個度好多狗,小心狗 c
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

首頁
12345...32

尾頁

跳至