自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:EVA222 的帖子

都係,所以我同C6自己無買

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:樓主為自己買貴$100唔忿氣而提示此牌子係ma

原帖由 sissy0531 於 12-10-15 發表
樓主為自己買貴$100唔忿氣而提示此牌子係made in China來呼籲大家罷買嗎?

...
我覺得樓主係好心提下大家者,吾好甘捻人啦

大宅

木土土 發表於 12-10-15 17:12
我都只係講事實,你確係將減價同made in china 兩件唔相關既事一齊黎講。至於你講無抱怨,但又打電話要人地 解釋,又要出post講,好難怪人覺得你係怨緊law! 至於話提醒,間間shop都會減價,假若真的如果有人因為呢個post先知,咁佢真係應該多謝你!最後亦最重要,我絶無「咄咄逼你」之意,入黎只是講下自己意見亦唔係要鬧交

同一件事情發生在同一間舖頭,都算是不相關之事。那麼,請討教何謂相關連之事呢?

之後我出文,標題都註明:溫馨提示。這樣出文又叫抱怨?

我打電話了解一下事情情況,有人解釋我聽很正常,難道這也叫抱怨?

你說,間間shop都會減價,但我想不是間間shop減價速度會減得如此之快,一方面做緊廣告讓人購買,一方面又減價促銷,之後又快速恢復原價。原因何在? 能否告知銷售策略?好的銷售技巧應該分享一下,讓人增廣見聞。(為何我要問你,不問別人呢? 因為你就是UNIQLO公司的,否則你怎麼知道我打過電話呢? 你大可以發文表明你身份),講清楚你公司的背景我知,何須其他姐妹操勞呢?助人為快樂之本,這道理你應懂吧!

但你卻沒那麼做,反而用了如此的言語: "又無人揸支槍要你早買,自己pig咗只可怨自己,無理由怨間鋪頭減價,仲要拉埋mug 野made in china黎講!"

所以我也回敬你: "你又何必咄咄逼人,把軍用武器和動物都搬上了文字,至於如此嗎?

真誠、善意的意見,讓人虚心接受,這是做人應有的態度"。

你和我的對話是講感受嗎?不感茍同其實文字上的表達某程度上也代表了個人的修養和處事態度。

最後,衷心感謝安慰和幫手解答的姐妹。

活出精彩的每一天,活出真我。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實樓主提下大家者,買唔買由自己決定就得la.

琥珀宮

引用:+本帖最後由+wq+於+12-10-15+18:55+編輯+\\

原帖由 wq 於 12-10-15 發表
本來都唔想再回,但睇到自己竟然變咗做Uniqxx 公司既人?係你自己話佢地解釋俾你聽,咁間舖頭又唔係好似7 11咁周街係,而且不滿既係公司政策,我只係想當然你係會好不滿咁打電話去嘈,因為俾著我自己想投訴都係打電話而唔係專登搭車去間shop到嘈啦!你真係唸多咗! 唉,仲次次都要加句mug野修養態度,點解d人以為提多d自己就會有?

伯爵府

回覆:溫馨提示:為荷包著想,請千萬不要太早買UNIQLO的羽絨

好難就,最緊要有用!

大宅

木土土 發表於 12-10-15 19:54
本來都唔想再回,但睇到自己竟然變咗做Uniqxx 公司既人?係你自己話佢地解釋俾你聽,咁間舖頭又唔 係好似7 11咁周街係,而且不滿既係公司政策,我只係想當然你係會好不滿咁打電話去嘈,因為俾著我自己想投訴都係打電話而唔係專登搭車去間shop到嘈啦!你真係唸多咗! 唉,仲次次都要加句mug野修養態度,點解d人以為提多d自己就會有?...

你的原文摘錄一小節如下:

"至於你講無抱怨,但又打電話要人地 解釋,又要出post講,好難怪人覺得你係怨緊law! "

以上你寫的一節令人產生誤會,我如理解錯誤,誤將你以為是UNIQLO公司的人,那我表示致歉。

至於修養問題,不是提多提少就可以有的,我非常同意。以下是你所寫:

"又無人揸支槍要你早買,自己pig咗只可怨自己,無理由怨間鋪頭減價,仲要拉埋mug 野made in china黎講!"

你這樣的文字表達,談何修養?!

如我沒修養的話,也請舉文字實例說明,我則以"有則改之,無則加勉"來告誡自己。

群眾的眼睛是雪亮的。

活出精彩的每一天,活出真我。

禁止訪問

畀面勳章

引用:uniqqq減得好勁架,+tee由129+減到最低見過3

侯爵府

引用:iphone係美國野但都係中國整,有幾奇?我反而

原帖由 rilley 於 12-10-15 發表
iphone係美國野但都係中國整,有幾奇?
我反而想知,有幾多野係日本做而由出口?
...
日本做既野好多唔出口,內銷架!

侯爵府

陪月勳章

引用:uniqqq減得好勁架,+tee由129+減到最低見過3

原帖由 shannnb 於 12-10-15 發表
uniqqq減得好勁架, tee由129 減到最低見過39..
我以後唔會正價買野...等佢減到嘔先買。
如果到時 ...
$39時我掃左幾件
點知過幾日變左$19

禁止訪問

男爵府

回覆:溫馨提示:為荷包著想,請千萬不要太早買UNIQLO的羽絨

根本而家買美國嘢、日本嘢、台灣嘢,都係made in china,上次去美國一間museum,買了一本由佢地自己編輯的書,書背都係:printed in china,有朋友係英國帶手信回來,全部都係made in china,外國朋友都無奈。

淡而無味

侯爵府

skybiebie 發表於 12-10-16 01:10
日本做既野好多唔出口,內銷架!
所以我先咁問lor~

首頁

尾頁

跳至