自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

wq 發表於 12-10-15 13:07
最弊是還沒享受過一天,巳減價了。如享受過一天都抵的,你說是否? ...
咪去refund然後再買過囉。

wq  不會了,謝謝提議。  發表於 12-10-15 13:38

大宅

wq 發表於 12-10-15 13:04
沒有講過有問題哦,完全沒問題。只是個牌子是日本的,物料和手工全部都是made in china,對商人來講,物料 ...
咁講就有d唔岩啦
made in china係garment黎講,越來越高檔了
好多都已經搬到去india, 孟加拉等地, 有made in china都偷笑了

仲有, 唔好以為made in china會平好多..
你問下做garment的人都知, 中國而家的成本一d都唔平
布貴左好多, 工價貴左好多, 匯率都貴左好多

禁止訪問

引用:+本帖最後由+wq+於+12-10-15+12:57+編輯+\\

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我成日驚佢唔夠暖就真...

真係好薄, 又輕到紙咁~~mouth:

大宅

引用:我甚少買正價貨,太多人著,包括老中青,似制

原帖由 EVA222 於 12-10-15 發表
我甚少買正價貨,太多人著,包括老中青,似制服.
減價都唔會買

大宅

回覆 wq 的帖子

唔講得笑,勁多b6嚟搶羽絨。佢哋買好多件好似上倉咁,好快會無晒size。上年我等天氣轉涼先去買,已經買唔到,好遺憾。所以今年一出我就去買,可惜今年個款有啲「learn」,所以最後都無買到。
雖然made in china,但無可否認著上身幾舒服。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:溫馨提示:為荷包著想,請千萬不要太早買UNIQLO的羽絨

所以,我認我cheap,只會買減價衫

---生命無價,請支持領養---

大宅

sissy0531 發表於 12-10-15 13:03
樓主為自己買貴$100唔忿氣而提示此牌子係made in China來呼籲大家罷買嗎?

...
你講對了少少哦。有人為買貴、還用不上的物品即減價而感到有少少不忿氣,我覺得可以理解。
但我是溫馨提示和提出疑問,並沒呼籲大家罷買,請你不要太過敏感,好嗎?

活出精彩的每一天,活出真我。

子爵府

引用:uniqqq減得好勁架,+tee由129+減到最低見過3

原帖由 shannnb 於 12-10-15 發表
uniqqq減得好勁架, tee由129 減到最低見過39..
我以後唔會正價買野...等佢減到嘔先買。
如果到時 ...
我上兩年見過$9有件tee,仲要多款揀,買左黎訓教著

ching070707  $9...唔係真掛???$19呀???  發表於 12-10-15 15:14

男爵府

引用:+本帖最後由+wq+於+12-10-15+12:59+編輯+\

原帖由 wq 於 12-10-15 發表
Uniqlo一直都係made in china,由在日本開店已經係,唔係無啦啦轉咗生產地魚目混珠。

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

winnie627 發表於 12-10-15 13:01
不嬲都係早買早享受, 遲買慳幾舊

複式洋房

宜家多數就算系日本衫牌子都會MADE IN CHINA ,就算系日本牌子HARE 都系, becoz 中國夠大..設廠容易, 成本比較又平,,人人都要著衫, 製衫又不需太多工序, 交比機械負責就岩晒,再加上人人不久就會換 所以用機械製衣服就一流, 完全不需太focus落手功
相反多數好考生產技術同手功都會made in japan 或自產地.. 例如 porter袋, canon, olympic..等牌子既相機, 日本牌子食品, 等..比較高檔既野 或涉及需求技術 或對健康..好少都吾會比 china 做~

大宅

frankieyim 發表於 12-10-15 13:44
宜家多數就算系日本牌子都會MADE IN CHINA , becoz 中國夠大..設廠容易, 成本比較又平, 用機械製衣服就一流 ...
canon / nikon 好多都係thai / malaysia做

真係去到好pro的鏡先返日本做架

伯爵府

熱血勳章

而家就促銷, 因為現在天氣還熱, 如果到天氣凍, 呢件所謂羽絨係廢嘅, 搵鬼買.

伯爵府

我都好鐘意買特價貨
You will never walk alone

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

減價先買係常識吧

wq  記住你一句話,向你學習。  發表於 12-10-15 14:56
祂對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」

子爵府

引用:所以,我認我cheap,只會買減價衫 +

原帖由 meko~ 於 12-10-15 發表
所以,我認我cheap,只會買減價衫
Yes! $39件Tee果時我先會買,哈哈!

男爵府

引用:不嬲都係早買早享受,+遲買慳幾舊

原帖由 winnie627 於 12-10-15 發表
不嬲都係早買早享受, 遲買慳幾舊

子爵府

引用:Quote:原帖由+shannnb+於+12-10-15+發表uni

原帖由 pixelskin 於 12-10-15 發表
我上兩年見過$9有件tee,仲要多款揀,買左黎訓教著
$9咁誇張?咁咪仲平過d街邊檔

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢件褸好薄

首頁
12345...7

尾頁

跳至