母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

豆奶粉可代替人奶?

因近日患上氣管炎,要服用抗生素,醫生叫暫停餵人奶,我囡而家歲半,每日餵2-3次,我原打算自然停餵,但呢幾日食葯關係都唔敢餵,我很怕會無奶呢?

另,我早前在此有媽咪介紹我用豆奶粉,我都買了有機豆奶粉,但囡囡不太熱衷,若然我真的餵唔到,係咪可用豆奶粉來代替人奶呢?係咪早晚一杯呢?

因之前問過豆奶粉的代理公司,他說豆奶粉不可代替人奶,只是一補充品,他建議我若他日不餵人奶,可讓囡囡飲羊奶,因羊奶的營養成份同牛奶類似,但俾牛奶更好,另同時再俾豆奶粉囡囡飲當小吃,佢咁講,又即係豆奶粉不可代替人奶?

所以我而家好混亂,請教教我...

男爵府

Re: 豆奶粉可代替人奶?

Hi Happy yammie,

1. Organic soya bean milk and 羊奶 are quite suitable and good for the baby with allergy problem. My husband's colleaques are using it as baby's daily milk.

2. In order to maintain your stable mama milk supply. You should try to pump out your milk 2-3 times a day. After finished your medication, you can maintain your breastfeeding till your baby natural quit mama milk.

Get Well Soon !!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

珍珠宮

HappyYammie
唔知你豆奶粉係點o既??我囡係飲prosobee,係初生bb都可以飲,佢同一般奶粉一樣加左好多維他命,礦物質落去,so 可以代替一般奶粉!!你個d 係唔係無添加所以先唔得呢
其實你個療程係幾耐,如果唔係停太耐,泵奶都可以keep到o既!!你餵左咁耐,咁樣唔餵有d可惜!!
祝你早日康復!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

我已經食左4日,但仲未好番,要加多5日抗生素葯,真慘!成個幾禮拜都餵唔到奶!!而囡囡又俾我傳染,佢平時已唔肯飲水,果汁都麻麻,又唔食葯水,而家連人奶都無得食 :-( :-(

webjen,

Thanks you!

我試左2隻有機豆奶粉,分別係ECHO & BIOGREEN,都係無糖味,我試過跟沖調比例來開俾囡囡飲,多數開200-250ml水+2-3匙豆粉,諗住代替原先早晚的餵奶,但佢唔鍾意飲,拖時間只冧到飲一半,我怕咁樣唔夠營養呢?!

我又唔識睇呢2隻豆奶粉有無加左好多維他命,礦物質落去,因只標明有機,無講其他喎?!係呢,你囡囡飲開隻可以係邊度買?有無味的呢?可以給我詳細資料嗎?

我怕我病好後,已慢慢無奶,雖然囡囡咬得我好痛,但都係唔捨得放棄個種親密感覺,但真怕因為病後而令囡囡無奶飲,所以而家希望試到隻囡囡鍾意飲既豆奶來代替咯! :cry: :cry:

別墅

Hi chiuchristan,

Thank you!

因我以前多數埋身餵,曾經試過泵奶,但泵得很少,泵到好痛,所以而家我都無泵到,可能一直以來,我唔係好多奶的,只係剛夠我囡囡食,加上我囡囡又可能飲得唔太多,所以就算病前我平均每日餵2-3次,我都唔會谷奶,且暫時都無脹痛,只係一面曾漏少少奶, 所以我担心會唔會自然無奶咯!

而家希望自己食完第二次的抗生素療程後,隔一日代葯物清晒後,再埋身餵番囡囡,希望到時有番奶啦!又希望到時囡囡唔好忘記媽媽奶就好咯!

珍珠宮

Yammie
你依家無泵奶??咁耐唔餵可能會收奶wor
我囡飲o既 prosobee 係美贊臣出o既(即係 A+ 個間廠),你去藥房問美贊臣o既豆奶就ok,藍色細細鑵,我買開 $62, park'n & manning 就貴d !!prosobee 並唔係太甜架!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

webjen,

我上美贊臣網看過,無prosobee的資料介紹,咁我打電話問佢地的謢士,但覆我的姑娘話這豆奶係俾嚴重肚瀉的初生b飲用,並要問過醫生是否適宜飲用才可,佢問我點解想飲prosobee,我話之前餵開人奶,想用這豆奶來代替,佢就話prosobee係特別配方,最好問番醫生先好飲用,佢仲話1歲以上當補充品,不可代替人奶...

攪到我頭都大晒,咁即係啱我囡飲嗎?若說1歲以上當補充品,咁咪即係用回我原先的有機豆奶粉亦可?但明顯我家個2罐的營養成份唔夠喎!我最怕買了好多好多罐番黎都唔啱就煩c啦!! :-(

珍珠宮

HappyYammie
其實點解我會揀 prosobee,以前我囡bb時都有補過奶粉s26,而我都有飲牛奶!!後來睇左本書,叫"你可以不飲牛奶"梁淑芳醫生著,入面提過敏感症好多時係因為飲左牛奶,人奶mama飲左亦會過比bb!!因為我囡鼻敏感係幾嚴重,於是我試下介牛奶,之後,佢真係好好多wor!!到左要同佢介奶,我就唔想比佢飲正常奶粉,怕佢d鼻敏感又番黎lor!!
其實豆奶營養都好好呀!!
補充品??...我囡一日飲2餐,你話算唔算補充品!!
至於,個d所謂姑娘講野我不嬲都唔多buy!!

別墅

webjen,

Many Many Thanks.!!!

等我都試下買罐俾我囡飲,希望佢鍾意飲啦!!因為佢口味好飄忽,太甜又唔飲,太淡又唔飲,總知我囡的飲食攪到我 ?-( ?-(

今晚就俾囡囡試,再跟你分享!!

男爵府

HappyYammie 寫道:
Hi chiuchristan,

Thank you!

因我以前多數埋身餵,曾經試過泵奶,但泵得很少,泵到好痛,所以而家我都無泵到,可能一直以來,我唔係好多奶的,只係剛夠我囡囡食,加上我囡囡又可能飲得唔太多,所以就算病前我平均每日餵2-3次,我都唔會谷奶,且暫時都無脹痛,只係一面曾漏少少奶, 所以我担心會唔會自然無奶咯!

而家希望自己食完第二次的抗生素療程後,隔一日代葯物清晒後,再埋身餵番囡囡,希望到時有番奶啦!又希望到時囡囡唔好忘記媽媽奶就好咯!

You are so great trying your best to breastfeed your girl. But no pumping at all and will resume breastfeeding again 6 days later......May you pump a bit with hands so as to maintain some sucking stimulation?

Get well soon!
Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

webjen,

我前兩日去左 manning買左prosobee,原來同類豆奶粉都有幾個牌子選擇,我走去問葯劑師個沖調份糧係咪應該8匙粉+250ml水,但個葯劑師反叫我若囡囡無敏感,食普通配方奶粉好過食豆奶奶粉!不過我都無理佢,照買番你介紹隻,諗住有信心嘛!

不過我囡囡都不太喜歡飲,我每次開足250ml,佢最多只肯飲100ml,仲要分開來飲,我已經係等佢好口乾時先俾佢飲,但都係麻麻,都唔知係佢飲開人奶,唔鍾意飲其他定係點?

別墅

Hayes mama,

因為我的病仲未好,要食多幾日葯看看情況.不過我囡囡唔喜歡飲其他奶,所以我都想待病後餵番人奶,昨晚沖涼時諗住試下用手劑奶,因為無餵都成2個星期,真担心無奶,但真開心仍然有奶出,我希望遲d囡囡可以食番就好了!

不過,呢段期間,囡囡都無要求食媽媽奶,佢似乎忘記左!!
咁我的家人反而好開心,個個叫我趁這機會同佢介人奶,又俾群眾壓力我囉!!

chiuchristan 寫道:
[quote]
You are so great trying your best to breastfeed your girl. But no pumping at all and will resume breastfeeding again 6 days later......May you pump a bit with hands so as to maintain some sucking stimulation?

Get well soon!
Hayes mama

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊