興趣嗜好

跳至

首頁
23456...12

尾頁

民房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

遺失密碼 寫道:
技術先決, 不是器材先決.
難道用名筆寫字, 字體就會變美嗎?

那用正在漏墨的筆,寫出的字會變美的機會呢? :tongue:

民房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

buttercup 寫道:
唔係一個攝影師會介意既一樣野, 而係制造家&發明家先會比較care
我睇影出來的成果多過理它的背後技術。
只要?口味,我就用;話之你N or C , 用?技術.....傻佬。
?-(

數碼機由於有 Quantization 及固定像數,拍照時就算用到 RAW,每一 Pixel 都要馬上取捨那些顏色要 Compromise,沒有 Capture 倒的顏色就是沒有 Capture 到。

如果連這都不懂,那當然什麼也不重要,這也就是你的口味。希望我們的另一半並不是這樣找來的!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好明顯,對於某些人,數碼攝影是科技的比拼;對於其他人(包括我),攝影從來都是藝術的欣賞。欣賞藝術一般人都是用眼和心,很少人用數值的;肉眼看不出大差異,數值再多又如何呢?如果睇相不是“單靠自己隻眼“,那。。。?
欣賞藝術從來都是很個人的,你可以不認同,但不可以否定;從科學角度,我連人家看出來的紅色,是不是跟我看的一樣都不知道,我凴什麽說人家看的不對呢?

已刪除用户

別墅

唔好相信商家佬、機廠的宣傳字眼....一定話自己的CCD/CMOS/LACAST...省電高感度low noise....或其它一大堆技術數據名稱。
走去大相機鋪拿起手玩下,感覺2部手感邊部自己鐘意。
走上網search 一下2部機的原相比較下啦。

係呀,師奶買嘢係甘加拉。照顧孩子已經用哂的時間,懶理甘多產品技術...e.g.日日搭車就要學習幾多嘩佬有冇ABC前碟後鼓....日日搭lift研究是奥的斯定東芝、載重幾多、用セ摩打幾多轉用幾大Amp起車點解甘快又定呢?
唔通我認為某部車舒服你否定我因為我說不出用甚麼懸掛糸统的"根據"呢?
我當然尊重那些求知欲旺盛又有時間的"井"上口味的人。

話回正題,傳聞不可盡信,聽下無壞但我不覺是買機主要考慮因素: Nikon 成像利、Canon AF 失焦、Canon 技術比Nikon 先進、同級Nikon 測光比Canon 好、同級Nikon 外閃比Canon好、Canon 對有些CF card有兼容問題...... ?-(

大宅

CanonDaddy:

你係追求科技定張相靚唔靚呢?
你知唔知一張相點為之靚嫁?

我都唔識咩Quantization呀 ,咩RAW呀, 依樣呀, 果樣呀,
我都影到好靚既相呀!

洋房

何苦呢~~~~~
我都係玩下影相﹗影下個囡、影下昆蟲、影下禽獸姐﹗
讀個攝影學位都話鴉﹗
仲洗唔洗讀埋數學、光學、電子、markering先可以玩呀﹗
搵食都唔洗咁辛苦啦﹗﹗

都話一講到品牌就無好結果﹗
我一早入左Canon,有大量鏡頭,無$加費事轉system,
否則我絕對會為D2X而心動﹗

民房

wanyan 寫道:
CanonDaddy:

你係追求科技定張相靚唔靚呢?
你知唔知一張相點為之靚嫁?

我都唔識咩Quantization呀 ,咩RAW呀, 依樣呀, 果樣呀,
我都影到好靚既相呀!

你唔識唔緊要,但係有人識,唔識就唔好監生話人追求科技,你會好快落伍!

唔識依樣果樣都影到好靚既相呀?甘重唔係撞棍?

民房

tiktikbb 寫道:
我認同!
I like take photo for my kids, I just want to capture their smiling face in that moment. I don’t care how many color will capture in picture.

甘你應該用部 Casio DC 會實制 D :lol:

民房

googoo 寫道:
好明顯,對於某些人,數碼攝影是科技的比拼;對於其他人(包括我),攝影從來都是藝術的欣賞。欣賞藝術一般人都是用眼和心,很少人用數值的;肉眼看不出大差異,數值再多又如何呢?如果睇相不是“單靠自己隻眼“,那。。。?
欣賞藝術從來都是很個人的,你可以不認同,但不可以否定;從科學角度,我連人家看出來的紅色,是不是跟我看的一樣都不知道,我憑什?說人家看的不對呢?

首先,藝術從來都是個人的想法是錯誤的,它是一種溝通或表現用的訊息渠道,因為人類的某些經歷是難以用言詞來表述的,為了表述這些深存在內心的最強烈的感情和思想,我們就使用一種稱之為藝術的更敏銳、更精巧的語言。

另外,一般人如果他的眼耳器官沒有受損,顏色,聲音的接收將會相當接近,你覺得有不同只是腦部作怪。

很少人用數值;肉眼看不出大差異,數值再多又如何呢?

如果沒有這樣的人,便不會有 DSLR 甚至 DC 仔,係時候用下腦啦

子爵府

CanonDaddy 寫道:
首先,藝術從來都是個人的想法是錯誤的,它是一種溝通或表現用的訊息。另外,一般人如果他的眼耳器官沒有受損,顏色,聲音的接收將會相當接近,他們覺得不同只是腦部作怪。

很少人用數值;肉眼看不出大差異,數值再多又如何呢?
如果沒有這樣的人,便不會有 DSLR 甚至 DC 仔,係時候用下腦啦

藝術當然是用來溝通或表現的,但 “藝術從來都是個人的想法是錯誤的“。。。有點可笑。。你幾時見過有藝術家會周圍問完人家意見才創作的? 關心人家反應的那些是做設計的。

我是說“很少人用數值。。。“ ;但你寫的是 “如果沒有這樣的人。。。” -- 如果 c 跟 n 的色彩差異都令你那麽介意,“很少“ 同 “沒有“ 的分別你應該看得出有不同才對呀!

至於每個人眼耳器官所接受到的信息,科學家都只能説是“應該“差不多,但是否一樣,始終成疑,我哥哥是有色弱的,他能分別所有顔色,但要"看清楚"才分到。我很難想象他看出來的是什麽一個景象。

子爵府

亞CanonDaddy ,
話時話,你究竟係咪真係無聊到專登開個 account 黎呢度周圍起火,就係為左要話 canon 好過 nikon? ?-(
你又唔比d 作品大家睇下,又無仔仔囡囡大頭相,又成日話人無用腦,淨係你講果 d先啱,個感覺令人覺得你鼠頭鼠尾又無品 lor。

齋講無凴,你都係攞 d 你既大作出來睇睇,睇下係咪真係咁天下無敵 :mrgreen:

已刪除用户

大宅

不論白貓還是黑貓, 只要能捉到老鼠就是好貓, 撞彩捉到都唔緊要, 最緊要係經常都有彩撞.

所以我好滿意我既黑貓, 因為佢成日都有彩撞.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

CanonDaddy:

pls show some profoilio^^
你講到甘~我都想知你幾勁 :-P

民房

googoo 寫道:

藝術當然是用來溝通或表現的,但 “藝術從來都是個人的想法是錯誤的“。。。有點可笑。。你幾時見過有藝術家會周圍問完人家意見才創作的? 關心人家反應的那些是做設計的。

我是說“很少人用數值。。。“ ;但你寫的是 “如果沒有這樣的人。。。” -- 如果 c 跟 n 的色彩差異都令你那?介意,“很少“ 同 “沒有“ 的分別你應該看得出有不同才對呀!

至於每個人眼耳器官所接受到的信息,科學家都只能說是“應該“差不多,但是否一樣,始終成疑,我哥哥是有色弱的,他能分別所有顏色,但要"看清楚"才分到。我很難想象他看出來的是什?一個景象。

好像在聽痴人夢話,很難想象你已身為人父 :cry:

民房

googoo 寫道:
話時話,你究竟係咪真係無聊到專登開個 account 黎呢度周圍起火,就係為左要話 canon 好過 nikon? ?-(
你又唔比d 作品大家睇下,又無仔仔囡囡大頭相,又成日話人無用腦,淨係你講果 d先?,個感覺令人覺得你鼠頭鼠尾又無品 lor。

齋講無憑,你都係? d 你既大作出來睇睇,睇下係咪真係咁天下無敵 :mrgreen:

其實係我覺得 e 度 d 人齋憑感覺判斷事物,以人類感官既錯誤容忍,適應能力為準則,成為可憐一族而驕傲。

想睇我既作品?我怕又是另一個單憑感覺而非技術討論的罵戰,算吧

子爵府

[quote]
googoo 寫道:

我是說“很少人用數值。。。“ ;但你寫的是 “如果沒有這樣的人。。。” -- 如果 c 跟 n 的色彩差異都令你那?介意,“很少“ 同 “沒有“ 的分別你應該看得出有不同才對呀!

至於每個人眼耳器官所接受到的信息,科學家都只能說是“應該“差不多,但是否一樣,始終成疑,我哥哥是有色弱的,他能分別所有顏色,但要"看清楚"才分到。我很難想象他看出來的是什?一個景象。

好像在聽痴人夢話,很難想象你已身為人父 :cry: [/quote]

其實我一直都覺得你的理解能力有些問題,因為你好像時時都get 唔到他人寫咩(可能係唔 care),就自說自話,亂答一通。 連這麼簡易的中文都令你如在夢中,真係。。。。
其實只要你留心d,將這個 topic 的 threads 從頭睇一次,你就會發覺一直在挑起罵戰的只有你自己。你亦會發覺,點解你很難想象我已身為人父! 影相既就係一定係男人,有鬚既就係老竇,可笑可笑!

子爵府

[quote]
googoo 寫道:
你又唔比d 作品大家睇下,又無仔仔囡囡大頭相,又成日話人無用腦,淨係你講果 d先?,個感覺令人覺得你鼠頭鼠尾又無品 lor。

齋講無憑,你都係? d 你既大作出來睇睇,睇下係咪真係咁天下無敵 :mrgreen:

其實係我覺得 e 度 d 人齋憑感覺判斷事物,以人類感官既錯誤容忍,適應能力為準則,成為可憐一族而驕傲。

想睇我既作品?我怕又是另一個單憑感覺而非技術討論的罵戰,算吧 [/quote]

講就天下無敵,做就有心無力,我地明既!
正如 tiktikbb 說,響度多講無益,有問題都係搵d 有憑有據真正高人教路啦!

已刪除用户

首頁
23456...12

尾頁

跳至