興趣嗜好

跳至

首頁
12345...12

尾頁

民房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

googoo,

你既理論好似係話;konica Minolta 嚮全城趨向 DSLR 既時候引退,即係話KM 比 Nikon 更差...

洋房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

CanonDaddy 寫道:
googoo,

你既理論好似係話;konica Minolta 嚮全城趨向 DSLR 既時候引退,即係話KM 比 Nikon 更差...

Minolta既死,個人覺得係佢自己玩死自己.........
Body一流,個AS的確係先進﹗
不過鏡頭幾靚都係假﹗度度都買唔到點賺錢呀﹗

至於邊個品牌好、邊個品牌唔好........
呢d咁主觀既野唔好係度討論喇﹗
NCOPM fans網上吹水大戰真係睇到悶同怕怕﹗

洋房

googoo,

其實而家用DSLR影既相,矖出o黎都唔算好差﹗

我都只係用10D,都試過放over A3,OK喎﹗當然之前PS唔少得啦。

DC就不敢恭維喇﹗幾貴既機都係咁話。

不過若果用靚Film機........,當然無得比啦﹗

我絕對相信普通人用傻瓜機T3影d相,一定正過晒數碼﹗

可惜T3太貴,我都係用返lomo﹗

**過年時廣大已經全版廣告:光榮結業..... :-(
**記得上年o係廣大買350D時,發哥突然走入o黎,仲好nice咁問店員d相機野﹗佢仲同我笑呀~~~~~~~

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 單鏡反光SONY 350D VS NIKON 50D

對唔住, 題外話:

googoo, 妳張簽名相好靚呀! 邊度嚟架?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

Re: 單鏡反光SONY 350D VS NIKON 50D

邊度我就唔知, 不過我估應該係用Nikon影既.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

gingindaddy,

我當年買左KM的A2, 到而家都唔識用, 請問你有無試過呢部機呢, 呢部機係唔係唔係太好, 好少人用的, 有時問人仲比人笑我晒$$買呢部機, 好橙 :-( :-(

gingindaddy 寫道:
[quote]
googoo,

Minolta既死,個人覺得係佢自己玩死自己.........
Body一流,個AS的確係先進﹗
不過鏡頭幾靚都係假﹗度度都買唔到點賺錢呀﹗

至於邊個品牌好、邊個品牌唔好........
呢d咁主觀既野唔好係度討論喇﹗
NCOPM fans網上吹水大戰真係睇到悶同怕怕﹗

[/quote]

洋房

我一直相信除非部機壞左,否則影d相唔好只係自己既問題,唔好話因為部機差。

要求當然人人有,但用其他相機比較就好無謂。

首先自問自己是否已經用盡、或懂得用部機既功能。

若是,但仍然不合要求,恭喜你﹗升級啦﹗

alanchoi,

我細佬以前用過A1,感覺良好.....(太空人﹗)

我相信A2都會係一部好機,不過對你來說可能太複雜喇﹗

我以前用Canon G2,講真想用得好真係要有d攝影根底。

相反一部DSLR轉去 P mode仲容易控制。

可能一部功能簡單的DC會比較適合你,或者考慮下玩下數碼單反。

我有一朋友1月生BB,我都推介左佢買Nikon D50。雖然只得支kits 同50/1.8,不過佢而家玩得好鬼開心。

之前佢都只係用Sony DC仔咋﹗

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

gingindaddy 寫道:
我一直相信除非部機壞左,否則影d相唔好只係自己既問題,唔好話因為部機差。

要求當然人人有,但用其他相機比較就好無謂。

首先自問自己是否已經用盡、或懂得用部機既功能。

講得好!
我好鍾意睇d 外國攝影師d 網頁,好多時都會有人問佢地點影靚相,用咩機,但不約而同佢地都會話,影靚相係靠個腦,唔係靠部機。

Giant,
中文大學- 新亞- 合一亭
果度其實無咁濶,我將水面果部分駁長左 (鬼叫個簽名位長lai lai 咩!:mrgreen: )
原身係咁樣:

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意gingindaddy的話,相機只是工具,能否有好相還需拍照的人。

已刪除用户

民房

googoo 寫道:
我好鍾意睇d 外國攝影師d 網頁,好多時都會有人問佢地點影靚相,用咩機,但不約而同佢地都會話,影靚相係靠個腦,唔係靠部機。

問題就係 E D 問相機資料既話題,突然無拿拿轉去講攝影師功力,有腦既人點會問非所答架。 :tongue:

別墅

我都係半個Canon人,但都係忍唔住要出句聲:你咁講真係有d過份喎。
係你唔明人地講乜,人地嘅意思係話唔需要太計較邊部機勁D,根本C同N各有優點,亦各有支持者,最緊要係用好部機,發揮得好就乜野機都影到好的相,得閒就多D睇下人地D作品,希望你唔會係井底...。
點都要讚吓Canon,佢d marketing真係做得好,可以製造出咁多死硬派Fans....

[quote]
googoo 寫道:

問題就係 E D 問相機資料既話題,突然無拿拿轉去講攝影師功力,有腦既人點會問非所答架。 :tongue: [/quote]

大宅

C 同 N 都有好多忠實擁躉, 至於C好定N好, 永遠都只會拗餐懵. 我只係用部相機來影下BB, 所以事旦一部都好足夠.

我尋日問個朋友(攝影發燒友), 我好唔好轉D200, 佢叫我唔好Sai錢, 佢話只要我煉好d我的技術, D70s影我要影既野已經好足夠. 我最多都係曬到8R, 而99.9%係曬4R & 3R. 佢話根本就唔會有分別. 俾佢睇完我d"作品", 彈到我一棟都無. :-( :-( :-(

所以"C好定N好", 呢個問題對於我來講, 實在是太遙遠了.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

民房

HeiDaddy 寫道:
我都係半個Canon人,但都係忍唔住要出句聲:你咁講真係有d過份喎。
係你唔明人地講乜,人地?意思係話唔需要太計較邊部機勁D,根本C同N各有優點,亦各有支持者,最緊要係用好部機,發揮得好就乜野機都影到好的相,得閒就多D睇下人地D作品,希望你唔會係井底...。
點都要讚嚇Canon,佢d marketing真係做得好,可以製造出咁多死硬派Fans....

點解你會讚 Canon marketing,因為你識得咩係 marketing。

但係 D 廠點做 optical conversion 呢?即係話,能量由光轉成電子訊號過程既 Quantization 點決定?點解要用 4 條 bus 傳送 raw signal,點解綠色會用 2 條 channel 處理,點解 Canon 同 Nikon 既色域唔同,因為你唔識,所以就唔 care。

唔識光學基楚,只係人云亦云會進步?香港人既特色就黎拍得住自由行既 big 5+1 佬!

我真係希望你唔會係井底蛙 :tongue:

複式洋房

真係冇計,10條呢種題目嘅threads 有11 條end up 係吾知為乜抝一大餐嘅。C or N呢D野對男人嚟講真係太重要嘞

咦, 我比較鐘意olympus e330喎...

大宅

HeiDaddy:

講得無錯~C記o的marketing真係做得唔錯嫁~
我由讀書到依家出黎做野甘耐都未用過佢之外既model

哈哈~我就係傳說中既死硬派Fans

大宅

CanonDaddy:

其實真的不要介意, 可能我都會有講錯既地方:
我覺得一張好相, 未必一定要用部好相機去影(但至少部相機唔可能係傻瓜機先啦^^)
我依家都仲係用緊單鏡反光(沒數碼果種)
但影出黎較果都唔差嫁

買一部相機都係為影相
而一張相靚定唔靚, 係在於角度,光暗,技巧,對比同藝術觀感+欣賞價值

getty 既相都買成4-5千蚊一張, 唔通佢o地o的攝影師個個都用好貴果o的咩?

所以能量由光轉成電子訊號過程既 Quantization 點決定?點解要用 4 條 bus 傳送 raw signal,點解綠色會用 2 條 channel 處理,點解 Canon 同 Nikon 既色域唔同唔係一個攝影師會介意既一樣野, 而係制造家&發明家先會比較care

民房

唔係一個攝影師會介意既一樣野, 而係制造家&發明家先會比較care
我睇影出來的成果多過理它的背後技術。
只要啱口味,我就用;話之你N or C , 用セ技術.....儍佬。
?-(

民房

技術先決, 不是器材先決.
難道用名筆寫字, 字體就會變美嗎?

民房

wanyan 寫道:
CanonDaddy:
所以能量由光轉成電子訊號過程既 Quantization 點決定?點解要用 4 條 bus 傳送 raw signal,點解綠色會用 2 條 channel 處理,點解 Canon 同 Nikon 既色域唔同唔係一個攝影師會介意既一樣野, 而係制造家&發明家先會比較care

岩聽,唔識比較又點會知邊個好 D 呢?單靠自己隻眼,無根無據就話咩好咩唔好,正係大部份人既問題。

首頁
12345...12

尾頁

跳至