興趣嗜好

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 單鏡反光SONY 350D VS NIKON 50D

gingindaddy,
鍾意還鍾意,都係影得唔好,所以要練習多d 學多d,請多多指教
好在我淨係鍾意“打”仔,唔鍾意打雀 毒癮都只限于影亞仔 jack.

以前我會一個相機袋,帶d70+kit lens, 50 1.4 & 外閃。 都okay 架。 但而家部 d200+18-200,好似一部已經重過曬。。。 頂多可以帶埋支50。。。支閃燈真係非必要都唔會帶
我老公話不如買埋個直倒,我話買多兩粒電算啦

子爵府

Re: 單鏡反光SONY 350D VS NIKON 50D

FatherJ,
想問你canon 個course上完有無用呀??我買左部350D,都唔係咁識用,想去學下!!
^0^

大宅

567,

以那個價錢有兩堂理論加一堂實習, 是好抵. 那次教我班是前理大的攝影教授.

子爵府

FatherJ ,
咁學左有無用?係咪要識d基本野先去學?

^0^

民房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

首先聲明,我中左 Canon 毒一年,隨時毒法身亡!

我買 DSLR 前當然作唔小比較,結論係用 Nikon 影有 Makeup 既 Model 或者做商業產品攝影還可以,影 BB,D 皮膚色一定好唔自然!

複式洋房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

CanonDaddy 寫道:
首先聲明,我中左 Canon 毒一年,隨時毒法身亡!

我買 DSLR 前當然作唔小比較,結論係用 Nikon 影有 Makeup 既 Model 或者做商業產品攝影還可以,影 BB,D 皮膚色一定好唔自然!

大宅

Canon 之父,

Canon 樣樣都貴d wor. 畫質上應該分別唔大掛, 我都Nikon D70s有得比你較Soft, Normal 定 Sharp. 不過我都係用 Normal.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

洋房

Canon之父,
又唔好講到Nikon咁差﹗
雖然我用左Canon機十幾年,但有陣時都好羨慕Nikon鏡的銳利。
o係某d場合更能將image更加特出,用Canon真係要L大光圈先可以。
不過好多網站評論都話Nikon而家DSLR d body無以前Film機咁sharp,
我見過我幾位朋友的人像相(D100、D70和D2X,在PC睇),
的確唔夠F90X或FM2的銳利(矖左相睇)。
矖左出o黎會唔會好d就唔敢講喇﹗

民房

hkchina2000 寫道:
Canon 之父,

Canon 樣樣都貴d wor. 畫質上應該分別唔大掛, 我都Nikon D70s有得比你較Soft, Normal 定 Sharp. 不過我都係用 Normal.

一般情況下唔可以較 Sharp 影 BB,D 皮膚會變成麻布,除非係半側光下專登影輪廓既邊位,較 Sharp 先會有意思,到時你會見到 BB D 皮膚既毛毛。

好多人以為影 BB 容易矇就較 Sharp D,結果 D 相硬斑斑,其實矇係因為 BB 郁得太快,主要同快門有關,較 Sharp 無意思,加快門同 ISO 啦。

民房

gingindaddy 寫道:
Canon之父,
又唔好講到Nikon咁差﹗
雖然我用左Canon機十幾年,但有陣時都好羨慕Nikon鏡的銳利。
o係某d場合更能將image更加特出,用Canon真係要L大光圈先可以。
不過好多網站評論都話Nikon而家DSLR d body無以前Film機咁sharp,
我見過我幾位朋友的人像相(D100、D70和D2X,在PC睇),
的確唔夠F90X或FM2的銳利(?左相睇)。
?左出o黎會唔會好d就唔敢講喇﹗

老實講,我都唔想 Nikon 有乜依郁,有 Nikon,Canon 先會甘生性。我都講過,Nikon 做 Production 係 OK,因為 Production 係需要味精,但係我唔想我地既 BB 甘快就靠味精助長! :lol:

大宅

咁, 你既意思係咪 Nikon 是 Canon 之母?

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

民房

正確黎講, Nikon 係用黎墊紙底

大宅

我部"墊紙底"真係命苦, 紙巾啊唔該...

:-( :-( :-(

大宅

567 寫道:
FatherJ ,
咁學左有無用?係咪要識d基本野先去學?

唔, 以俾o個個價, 有堂上, 有外景實習, 有前教授教, 一定抵.

基本野 - 當然要知甚麼是光圈快門同操作自己部機.

民房

我部"墊紙底"真係命苦, 紙巾啊唔該...

唔洗喊,過多幾年你就會轉埋用 Canon.. 唔係你個仔會話你 Out ga la :tongue:

大宅

日日都陰陰雨雨, 有機都唔想用.

大宅

咁等我轉 Canon 之前用多d我部"墊紙底"先.

CanonDaddy 寫道:
[quote]

我部"墊紙底"真係命苦, 紙巾啊唔該... :-( :-( :-(

唔洗喊,過多幾年你就會轉埋用 Canon.. 唔係你個仔會話你 Out ga la :tongue: [/quote]

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我80年代中開始學人用SLR,到89年轉用 AF SLR,記得當時Canon 係第一間相機公司比人在showroom 試用相機同鏡頭,你有問題啲職員都會答你,十分User-friendly,所以才决定買Canon。
Canon marketing真的做得很好。

另外,在AF 鏡頭設計上,Canon 一早選擇用鏡內摩打而不用機身摩打除了令早期的AF鏡頭對焦更快,又免除日後像其他牌子相機要走回頭路。

至於Nikon ,我的感覺就似乎太多歷史的包服,太過著重專業用家,變成和一般用家的距離越來越大。

將來的事大家都不知道,希望不要再有人步Contax要停產的後塵。我絕對相信有競爭才有進步,就算我只用Canon 亦希望其他品牌有進步,為市場帶來競爭,令我們消費者得益更多。

大宅

在下唯有買多d, 用多d Nikon 來支持 Canon 進步啦.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hkchina2000,
咪鬼理人地講乜 jack,好好地用好自己手頭部機就夠。
如果nikon真係有咁差,早就執左啦。就係叮噹馬頭,人地先要化身做亞爸講咁耐,話自己個仔既邊條毛既邊部分好過你。 :mrgreen: :mrgreen:

fatherJ
禮拜六果日好好陽光嚄,我同亞仔落樓下playground 曬機又曬仔

gingindaddy
我做囡時都係用nikon FE,講真,第一次曬d dslr 既相出來睇時,真係好失望-- 我好天真地以爲會係差唔多。 個感覺有d 似以前將d slide 曬做相睇-- 睇slide 時明明好震撼,曬左出來就完全唔係個回事 可能你果d專業機會差唔多都未定。我老公成日話要攞番佢部 FM2 出來用,我話嘥氣啦,到你真係攞出來時,可能要到中環d 專門店先有菲林賣啦! 尋晚睇雜誌,話士丹利街果間攝影龍頭店廣大都執左啦!

首頁
12345...12

尾頁

跳至